VS-bombardementen op Zuid-Irak

Het meisje met de wierookstokjes moet op deze leeftijd al 'bedelen' om het gezin te helpen overleven

Van de redactie buitenland

Iraakse dagbladen hebben op woensdag 6 juni jl. bevestigd dat Amerikaanse vliegtuigen een dag eerder installaties hadden aangevallen in Zuid-Irak. In Washington meldde het militaire hoofdkwartier op 5 juni dat Amerikaanse jagers, die de 'no-fly zone' boven Zuid-Irak bewaken een luchtafweercentrum hebben aangevallen "na recente vijandelijke acties van Irak".

Iraakse kranten citeerden een Iraakse legerwoordvoerder die zei dat het ging om aanvallen op niet nader genoemde burgerinstallaties en dat ook

Britse vliegtuigen er aan hadden deelgenomen. De vliegtuigen zouden opgestegen zijn van bases in Saoedi-Arabiƫ en Koeweit en zouden verdreven zijn door het afweergeschut. Het Westen onderhoudt 'no-fly zones' in het noorden en zuiden van Irak na de Golfoorlog van 1991 zogenaamd om bescherming te bieden aan een Koerdische enclave in het noorden en aan de Sjiitische moslims in het zuiden tegen mogelijke agressie door het Iraakse leger.

Afgelopen maandag zei onderminister Donald Rumsfeld van Defensie dat verbeteringen van de Iraakse afweer het risico voor Amerikaanse vliegers om neergeschoten te worden hebben vergroot. VS-legerstafleden die de operaties boven Irak leiden, hebben gezegd dat het wellicht nodig zou zijn om de controlevluchten te verminderen en in plaats daarvan meer en effectievere aanvallen vanaf de grond uit te voeren. (Vertaling Thomas Janssen)