Kort binnen

Provincies tegen kilometerheffing

De provincies Overijssel, Limburg en Friesland keren zich na de provincie Groningen tegen een kilometerheffing die door het hele land gelijk is. Ze vinden dat met deze zogeheten platte heffing de rest van het land meebetaalt aan de oplossing van het fileprobleem in de Randstad.

"Een middel tegen files moet wel worden ingezet waar de files zich voordoen", aldus een Overijsselse provinciewoordvoerder. Ook vindt Overijssel dat in een gebied met minder openbaar vervoer autogebruik minder moet worden belast. "Hier zijn mensen meer afhankelijk van de auto. Daar moet goed naar worden gekeken." (Apeld.C.11-6-2001)

Bonden furieus over ontslaan ziek personeel

De vakbeweging heeft sterk afwijzend gereageerd op voorstellen van de Tweede Kamer om het mogelijk te maken zieke werknemers te ontslaan. De PvdA, die de plannen niet steunt, heeft om overleg in de coalitie gevraagd. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal reageert furieus en overweegt welke stappen genomen moeten worden. CNV-voorzitter Doeke Terpstra is "verbijsterd" over de opinie van de kamermeerderheid die wat hem betreft "als een duvelje uit een doosje komt". "Dit legt een fikse hypotheek op het lopende debat in de Sociaal-Economische Raad', aldus de voorman van het CNV. Hij betreurt het dat de kamerleden met deze extreme optie komen nu partijen eindelijk "ontvankelijk zijn voor dit moeilijke debat". "Dit is terug naar de loopgraven", vreest hij. Een kamermeerderheid van VVD, CDA en D66 wil dat zieke werknemers die niet alles in het werk stellen om weer aan de slag te gaan, door hun werkgever kunnen worden ontslagen. Nu is het nog verboden om zieke werknemers te ontslaan. (FD, 20-6-2001)

FNV-voorzitter De Waal herkozen

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal blijft de komende vier jaar leider van de grootste vakbond van Nederland. Ook de andere leden van het federatiebestuur werden gisteren herkozen. Alleen Henk Muller keert na veertig jaar vakbondswerk niet terug als bestuurslid. Hij gaat met pensioen. (Apeld.C.14-6-2001)

FNV legt zich toe op financiële diensten

De FNV wil al dan niet tegen betaling advies gaan geven op het gebied van hypotheken en andere financiële diensten. Naast het traditionele vakbondswerk noemt FNV-voorzitter L. de Waal dit als een van de mogelijkheden om leden en niet-leden aan de vakbeweging te binden. Hij zei dat gisteren aan het begin van het vierjaarlijkse FNV-congres.

Afzonderlijke bonden hebben dit idee al eerder omarmd. FNV Bondgenoten stapt als eerste in de financiële dienstverlening. Samen met het internetonderneming Independer opent de grootste vakbond in oktober een internetsite met informatie en adviezen over onder meer CAO's, pensioenen en belastingen. Ook hebben de vakbond en Independer een gezamenlijk bedrijf opgericht dat tussenpersoon wordt voor producten uit bank- en verzekeringswezen, zoals hypotheken en verzekeringen.

De vakcentrale FNV is al langer op zoek naar oplossingen die het relatief dalend ledental moet stoppen. Sinds vorig jaar neemt het aantal FNV-leden iets af, terwijl het aantal werkenden toeneemt. "Nieuwe leden haken na enkele jaren weer af", weet FNV-voorzitter De Waal.

Met de nieuwe vormen van dienstverlening hoopt FNV-voorzitter De Waal mede de organisatiegraad van de vakbonden te verhogen. Nu is ruim 28 procent van de werknemers lid van een vakbond, ruim de helft hiervan is FNV-lid. De FNV-voorzitter mikt op een organisatiegraad van 35 procent. De FNV moet 1 procent per jaar in ledental groeien. De grootste vakcentrale heeft nu ongeveer 1,2 miljoen leden. (Apeld.C.13-6-2001)

Broers Baan schikken over verkoop aandelen

Vanenburg Group, het investerings-vehikel van Baan-oprichters Jan en Paul Baan, betaalt 75.000 gulden boete om verdere vervolging over een stilgehouden verkoop van aandelen van het voormalige softwarehuis Baan te voorkomen. Het Openbaar Ministerie en Vanenburg Group vonden elkaar gisteren in een schikking. Het OM kon niet bewijzen dat de broers Baan opzettelijk de verkoop van stukken hadden verzwegen. Vanenburg Group meldde pas in juni 2000 dat haar belang in Baan onder de 10 procent was gezakt, terwijl dat feitelijk al eind december 1999 was gebeurd. De zaak kwam aan het rollen toen beurswaakhond STE lucht kreeg van het afgenomen belang. Beleggers zijn verplicht de STE op de hoogle te stellen als hun belang boven of onder de 10 procent uitkomt. (Apeld.C.13-6-2001)

Zeventiende BSE-geval in Olst

Op de Boskamp, een kerkdorp van de gemeente Olst-Wijhe, is het zeventiende geval van BSE vastgesteld op een bedrijf aan de Dingsbotweg. De koe Cato II vertoonde al enige tijd ziekteverschijnselen. De eerste test - op 1 juni - was BSE-positief. De contra-expertise bevestigde gisteren de eerdere bevindingen. Het is het tweede geval van BSE in Olst-Wijhe. (Apeld.C.12-6-2001)

Overaanbod drukt eierprijzen

De houders van leghennen verdienen dit jaar minder aan hun eieren dan vorig jaar. Oorzaak is een stijging van het aanbod van eieren in de Europese Unie dit jaar met twee a drie procent. Groeilanden zijn vooral Duitsland, Frankrijk en Spanje. Vorig jaar werden er in de EU 82 miljard eieren geproduceerd, waarvan tien miljard in Nederland. Dat staat in de marktverkenningen van het Productschap Pluimvee en Eieren. (Apeld.C.14-6-2001)