Verklaring van het Dagelijks Bestuur van de NCPN

(Deze verklaring is van vóór de ontvoering van Milosevic naar Den Haag. Er volgt een verklaring die ingaat op de nieuwe feiten.)

Milosevic moet vrij

Geen uitlevering aan schijn-Tribunaal in Den Haag

De Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) staat voor onmiddellijke vrijlating van ex-president Slobodan Milosevic en verwerpt uitlevering aan het door de VS geïnstalleerde schijn-Tribunaal in Nederland. De NCPN roept de Nederlandse regering en Tweede Kamer op om alles in het werk te stellen om uitlevering van Milosevic te voorkomen en het Tribunaal uit Den Haag weg te krijgen.

In Belgrado demonstreerden op dinsdag 26 juni zo'n 100.000 en op woensdag 27 juni zelfs tussen de 100.000 en 200.000 mensen tegen de uitlevering van ex-president Milosevic aan het schijn-Tribunaal in Den Haag. Een BBC medewerker waagde het erop om 85.000 te noemen in de hoop dat het zou worden geaccepteerd door zijn bazen in Londen. De Nederlandse media spraken van 10.000, meestal oudere, mensen. Maar in Joegoslavië nemen de protesten, georganiseerd door de Socialistische Partij van Servië, snel in omvang toe. De strijdwil is erg groot.

Wie over Joegoslavië praat heeft het over medialeugens.

Diezelfde leugens leiden in Nederland en sommige andere westerse landen tot berusting en zelfs steun voor de uitlevering van Milosevic.

Van Djindjic is bekend dat hij een regelrechte marionet van de NAVO-maffia is. Hij wil onder alle omstandigheden zijn land uitleveren aan de westerse belangen. Kostunica, die zich altijd in woorden tegen de uitlevering heeft verzet zegt nu geen mogelijkheden meer te zien om uitlevering tegen te houden, omdat hij gezien de financiële positie van het land daartoe wordt gedwongen en omdat zijn partij te klein zou zijn. Maar de 100.000 deelnemers aan de demonstratie op 26 juni stelden andere eisen:

De NCPN roept op tot onmiddellijke vrijlating van ex-president Slobodan Milosevic. Milosevic is geen oorlogsmisdadiger, maar het slachtoffer van de neoliberale expansiedrift van het westerse kapitaal.

De NCPN is voorstander van:

De NCPN roept op om te protesteren tegen de politieke schijnprocessen en haatcampagnes tegen Joegoslavische patriotten. Dit is de beste waarborg voor vrede, stabiliteit en democratie in Joegoslavië en de hele Balkan.


Er verschenen reeds eerder artikelen in Manifest over Milosevic en Joegoslavië.


Om aan deze strijd deel te nemen of hem te steunen, bezoek:

www.sps.org.yu (officiële SPS-website)
www.belgrade-forum.org (forum voor een wereld van gelijken)
www.icdsm.org (het internationaal comité ter verdediging van Slobodan Milosevic)
www.24casa.co.yu (het enige vrije dagblad in Joegoslavië)