Filippijns NDF onderhandelt met de regering

NDF knokt voor sociale rechtvaardigheid op de Filippijnen 

Van de redactie buitenland

De Filippijnse regering en het Nationaal Democratisch Front (NDF) hebben op maandag 11 juni in Oslo de besprekingen hervat, gericht op het beƫindigen van de 32 jaar durende oorlog. De guerrillastrijders vechten al sinds 1969 voor een socialistische staat.

Hoofdregeringsonderhandelaar Silvestre Bello III zei dat de landhervormingen voortdurend onderwerp zijn van de besprekingen met het NDF. De ongeveer 15 onderhandelaars aan regeringszijde en 30 aan de zijde van de guerrillastrijders discussiƫren ook over de totstandkoming van een mensenrechtenovereenkomst, met inbegrip van een compensatie voor diegenen die onder de dictatuur van Ferdinand Marcos geleden hebben.

Miljoenen Filippijnen zijn landloos, terwijl rijke landeigenaren grote landerijen hebben. "Echte landhervormingen kunnen alleen bereikt worden indien er een eind komt aan het landmonopolie", zei Luis Jalandoni, de in Nederland wonende leider van de guerrillastrijders.

De twee partijen, die elkaar sinds 1999 niet hadden ontmoet, hebben hun onderhandelingen in april hervat - zo'n twee maanden nadat president Gloria Macapagal Arroyo het roer overnam van Joseph Estrada, die nu gevangen genomen is op verdenking van het stelen van miljoenen dollars uit de staatskas. Op dit ogenblik zijn de twee partijen overeengekomen om te werken aan een akkoord binnen 18 maanden.

De guerrillastrijders hebben tevens aangedrongen op de vrijlating van de politieke gevangenen als een gebaar van goede wil. Jalandoni zei dat 65 van de 113 politieke gevangenen die op de nominatie stonden om vrijgelaten te worden, vrijgelaten zijn sinds het aantreden van Arroyo op 20 januari.

(*) Associated Press, 11 juni 2001, vertaling Rob Heusdens.