Nepal: steeds meer aanwijzingen voor politiek complot

Alleen patriottische tak van koningshuis werd uitgeroeid

Door Kris Mercks

Bij een hallucinante moordpartij op 1 juni verloren tien leden van de Nepalese koninklijke familie het leven. Officieel heet het dat een dronken kroonprins Dipendra, na een ruzie over zijn toekomstige bruid, wild in het rond begon te schieten. "Leugens, die verbergen dat het om een staatsgreep gaat", stelt onze Nepalese zegsman.

Nabin Sapkota, van het Anti-imperialistisch Revolutionair Forum van Nepal, zet de tegenstrijdigheden over het bloedbad op een rijtje: "Eerst meldt men dat de kroonprins de slachting heeft aangericht, waarna hij zelfmoord probeerde te plegen en in coma raakte. Een dag later heeft de prins-regent Gyanendra het over "een automatisch geweer dat per ongeluk is afgegaan". Maar vijf dagen later 'bewijst' een 'ooggetuige', kapitein-dokter Rajiv Shahi, op een persconferentie aan de hand van een plattegrond dat de dronken kroonprins als enige alle moorden pleegde.

Eerst vadermoord, dan 'ongeval' en weer moord

Maar had prins-regent, ondertussen koning, Gyanendra, zijn versie over een 'ongeval' dan verspreid zonder eerst de ooggetuigen te raadplegen? En was dr. Shahi wel een ooggetuige? Hij ontsnapte aan de dood door zich te verschuilen achter een sofa, niet bepaald efficiënt tegen de kogelregen uit een mitrailleur.

Alle slachtoffers zijn ook zonder lijkschouwing verast. Twee uur na de schietpartij hebben de Nepalese minister van Binnenlandse Zaken en de vice-premier al via buitenlandse media, onder meer Indische, bekendgemaakt dat de kroonprins de moordenaar was. In India kwamen de top van regering en leger prompt in spoedvergadering bijeen.

Het meest opvallende is dat de tien dodelijke slachtoffers allemaal behoren tot die tak van de koninklijke familie die behoorde bij de vermoorde koning Birenda, onder meer zijn vrouw, hun twee zonen, hun dochter en zijn jongste broer. De nieuwe koning Gyanendra was zelf niet aanwezig op het familiefeest, zijn vrouw Komal en zijn zoon Paras wel.

Paras bleef ongedeerd. Van de nieuwe koningin Komal werd eerst gezegd dat ook zij zwaar gewond was, maar ze is al hersteld. Waren de berichten over haar verwondingen propaganda? Betogers in Kathmandu riepen alvast dat de nieuwe koning Gyanendra zelf in het complot zit.

Vorst Birenda stond India in de weg

Nabin: "Koning Birenda was een patriot die zich in zekere mate verzette tegen het imperialisme en het Indische expansionisme. Hij hechtte aan onze nationale onafhankelijkheid en weigerde tot nu toe het leger in te zetten tegen de maoïstische revolutionairen. Alle directe afstammelingen en medestanders van de liberale vorst Birenda zijn omgekomen, de naasten van de nieuwe koning niet.

De samenzweerders werken voor India dat van Nepal een tweede Sikkim of Bhutan wil maken. Het kleine koninkrijk Sikkim werd in 1975 aan India gehecht als 25ste staat. Het formeel onafhankelijke Bhutan wordt in feite economisch, politiek en politioneel door India gecontroleerd."

www.humanrights.de/n/nepal/news
www.maoist.org
www.nepalnews.com