Van het partijbestuur

Het nieuwe partijbestuur (PB) vergaderde op zondag 10 juni voor de eerste keer. Er vond een uitvoerige evaluatie plaats van het Vierde Congres. Het congres wordt beschouwd als een belangrijke tussenstap, een aansporing voor het bestuur om in eenheid de opbouw voort te zetten, meer kansen die zich voordoen te benutten, naar vermogen naar buiten te treden en de ingezette groei (kwalitatief en kwantitatief) te versterken. Het op de praktijk gerichte congres bracht een reeks van voorstellen voor verbetering, aanvulling en versterking van het partijwerk naar voren.

Tijdens de eerste zitting van het nieuw gekozen PB stond de invulling van de verantwoordelijkheden en taken centraal. Het PB koos voor nadruk op de continuïteit, gezien het feit dat het Vierde Congres alle voorstellen van het vorige partijbestuur heeft overgenomen en op die wijze goedkeuring verleende aan de algemene politieke lijn. Het PB herkoos het oude dagelijks bestuur (DB). Er zal in tweede termijn nog gekeken worden of uitbreiding van het DB met één persoon wenselijk is. Het nieuwe DB bestaat wederom uit: Willy Berend (financiën), Jan Cleton, Joop van Esch, Hein van Kasbergen (organisatiesecretaris en verspreiding Manifest), Wil van der Klift (internationaal secretaris en hoofdredacteur Manifest) en Job Pruijser (voorzitter). Gezien de onduidelijkheid m.b.t. zijn ziekteverloop is Rein Schinkel nog niet ingedeeld (Voor zijn ziekte was Rein lid van het DB en verantwoordelijk voor de sociaal-economische strijd en deel van de financiële commissie). Het aantal commissies is enigszins teruggebracht door samenbundeling. Bovendien vond een herverdeling van taken plaats. Het PB koos voor de volgende commissies, waarbij de eerstgenoemde partijbestuurder de eerstverantwoordelijke is:

  1. Commissie opbouw partij en krant (incl. Jongeren): Hein van Kasbergen, Jan Cleton, Jan Ilsink, Mans Pruis, Job Pruijser en Marco Verhagen (jongeren).
  2. Commissie partijprogram en scholing: Jos Lensink, Joop van Esch, Wil van der Klift en Job Pruijser.
  3. Commissie Sociaal-economische strijd en raadswerk (incl. Buurt- en wijkwerk): Jan Ilsink, Hans Heres, Wilco Mulhuijzen, Mans Pruis, Job Pruijser en Ton Visser.
  4. Financiële Commissie: Willy Berend, Job Pruijser.
  5. Commissie Automatisering/ICT (en website): Jan Cleton, Chuck Barkey en Wilco Mulhuijzen.
  6. Commissie Internationaal werk, vrede en globalisering: Wil van der Klift, Chuck Barkey (Colombia) en Alejandro de Mello (Cuba).
  7. Evenementencommissie: Job Pruijser, Jan Cleton en Wilco Mulhuijzen.
De redactie van Manifest blijft bestaan uit Wil van der Klift, Jan Cleton en Hein van Kasbergen.

Met de nieuwgekozen partijbestuurders Jan Ilsink, Ron Verhoef, Ton Visser en Corry Westgeest wordt nog nader overleg gevoerd over hun taken en verantwoordelijkheden. De niet-partijbestuursleden in de verschillende commissies zijn in de bovengenoemde opsomming niet genoemd. Met een deel van deze commissieleden zal ook overleg worden gevoerd over herschikking van taken.