Resolutie tegen uitbreiding van de NAVO in de Russische Doema aangenomen

Van redactie buitenland

De Doema van de Russische staat heeft afgelopen woensdag met overweldigende meerderheid de resolutie aangenomen tegen de oostelijke expansie van de NAVO en president Vladimir Poetin opgeroepen om het kabinet te bewegen tot verzet tegen de uitbreiding van de NAVO. De Doema, het Russische parlement, stemde vóór de resolutie met 230 tegen, twee stemmen voor en vier onthoudingen.

Een wetgevende commissie besloot president Vladimir Poetin te vragen de regering op te dragen een totaalplan van tegenmaatregelen op te stellen tegen deze NAVO-expansie en de Doema daarover te informeren. Ook stelden zij voor dat de Doema-delegatie, die deelneemt aan de parlementaire vergadering van de NAVO, zich zal onthouden van deelname aan activiteiten in die landen die proberen zich bij de NAVO aan te sluiten.

De leden van de Doema uitten hun bezorgdheid over de NAVO-plannen om Estland, Letland en Litouwen mogelijk in 2002 toe te laten, aldus de resolutie. Zij kantten zich tegen de plannen om eind mei een zitting van de parlementaire vergadering van de NAVO in de Litouwse hoofdstad Vilnius te houden. "Deze activiteit moet beschouwd worden als weer een verdere stap van zekere Baltische landen richting NAVO", zegt het document. De Doema deed vervolgens de aanbeveling dat haar leden die naar deze landen reizen "actief pogingen doen om de negatieve gevolgen uit te leggen van de expansie van de NAVO".

Bron: 'People's Daily' (China), 24 mei 2001, vertaling: Thomas Janssen.