Socialistische Partij van Servië: beloften over 'hulp' zijn fopspenen

Van redactie buitenland

De autoriteiten van Joegoslavië - inclusief Voyislav Kostunica en Zoran Djindic - doen er alles aan om een wet door het Joegoslavische parlement te loodsen. Die wet zou samenwerking wettig maken met het notoire oorlogstribunaal in Den Haag. De Montenegrijnse Socialisten, die de beslissende stem hebben in het parlement, zijn tot dusver fel gekant tegen deze wet.

Ondertussen geloven veel Joegoslaven de bewering van de autoriteiten in Belgrado dat als Joegoslavië niet helpt bij het op de trein zetten van de Joegoslavische leiders richting Den Haag, de VS zullen voorkomen dat een donorconferentie in juni Joegoslavië de hard benodigde hulp zal geven.

Mensen worden bedonderd, zegt de Socialistische Partij van Servië. Onderstaand hun schitterende verweer op de "we moeten het doen omdat we financieel gemanipuleerd worden"-argument.

Wij beschuldigen: hulpbeloften zijn een verraderlijke leugen!

Dat leiders van een land vertellen, dat men patriotten moet uitleveren in ruil voor geld van de mogendheden die dat land gebombardeerd hebben, is een schanddaad.

Maar dat de leiders van een land, die pretenderen dat zij geld krijgen van de bommengooiers, (terwijl ze wel zeker weten van niet) vertellen, dat zij de gevangenneming van hun patriotten zouden moeten ondersteunen in ruil voor geld, waarvan ze weten dat het niet waar is, is het ergste verraad.

De huidige autoriteiten in Belgrado zijn schuldig aan verraad

Geen enkele donorconferentie heeft ooit geld gegeven aan welk land dan ook. De term 'donor' is op zichzelf al een misleiding. De juiste titel is "crediteuren"conferentie. Als er een 'donor'conferentie plaatsvindt in juni, zal dat een bijeenkomst zijn van de banken die claimen dat Joegoslavië hen geld schuldig is. Het doel van die bijeenkomst, zoals het doel van elke donorconferentie, zal zijn om te plannen hoe de eigendommen van Joegoslavië verkocht kunnen worden, zodat zij het geld dat ze claimen zo snel mogelijk terug kunnen krijgen. Aan wie zullen zij de Joegoslavische industrieën verkopen om hun geld te krijgen? Aan zichzelf in feite.

Voor hoeveel zullen ze het verkopen? Voor een appel en een ei!

Hoeveel van de zogenaamde schuld van Joegoslavië zal op deze manier worden betaald? Erg weinig.

Wat gebeurt er met de industrieën die de 'donoren' op deze wijze bij elkaar schrapen? Als zulke industrieën zouden kunnen concurreren met sommige industrieën van de 'donor'landen, worden ze gesloten.

Laten we als voorbeeld nemen wat in Hongarije gebeurd is, een land wiens leiders zeer veel samengewerkt hebben met de VS. De VS-firma General Electric kocht de grote lampenfabriek in Hongarije en sloot deze. Nu moeten Hongaren lampen kopen die geïmporteerd worden door General Electric.

Dit is in vele landen gebeurd.

Donorconferenties hebben geholpen bij de vernietiging van de economieën van:

Dat is wat een donorconferentie doet

Soms wordt het echte werk gedaan nadat de officiële conferentie voorbij is, tijdens bijeenkomsten van de zogenaamde Parijse en Londense clubs, die uit grote resp. commerciële en nationale banken van de VS en Europa bestaan.

Maar één ding heeft geen enkele donorconferentie, waar ook ter wereld, gedaan, nl. het geven van 1 miljard dollar - of in feite welk bedrag ook - aan een land dat verondersteld wordt geld schuldig te zijn aan deze banken. Als ze op papier geld lenen nemen ze dat gelijk weer af.

Dat houdt in dat een beetje geld met de ene hand geleend wordt, maar onmiddellijk met de andere hand weer wordt teruggenomen, om de 'schulden terug te betalen'.

Dit is al eerder gebeurd met miljoenen dollar waarvan verondersteld werd aan Joegoslavië te zijn 'gegeven' door de internationale gemeenschap. Zoals gerapporteerd is in een tekst van Dr. Prof. Michel Chossudovsky:

"Het [IMF]bestuur heeft goedkeuring gegeven aan een lening van 151 miljoen dollar onder toezicht van het IMF, als noodhulp ter ondersteuning van een programma om de economie van de Federale Republiek van Joegoslavië te stabiliseren en te helpen de bestuurlijke slagvaardigheid te versterken. Van dit bedrag zullen de autoriteiten in Belgrado 130 miljoen dollar opstrijken als terugbetaling voor een overbruggingslening die ze ontvangen hebben (van Zwitserland en Noorwegen) om achterstallige schulden aan het IMF terug te kunnen betalen."

(Citaten uit: "Economisch Terrorisme" door Dr. Prof. Michel Chossudovsky).

Met andere woorden: de autoriteiten in Belgrado hebben geld geleend van Zwitserland en Noorwegen om geld te betalen aan het IMF. Daarna hebben ze geld geleend van het IMF dat werd gebruikt om Zwitserland en Noorwegen te betalen! Dit is een misleidingspel.

Soms lekt de waarheid over de nep-'donorconferentie' uit

Zie onderstaand deel van een 'Reuters'-nieuwsbericht.

'Reuters' somt alle verschrikkelijke dingen op die zullen gebeuren als Joegoslavië niet meewerkt. Het eerste is:
"de VS zullen leningen en ondersteuning van internationale financiële instituties zoals het Internationale Monetaire Fonds en de Wereld Bank aan Joegoslavië tegenhouden. Een geplande lening van 260 miljoen dollar van het IMF staat op het spel om hervormingen te kunnen doorvoeren van een economie die, na jaren van sancties en oorlog voeren, op instorten staat."

Let wel, er wordt gesproken over leningen en niet over een gift. Geen donatie!

En hou dit voor ogen: elk land dat ingestemd heeft met deze nep-leningen heeft geleden. Acht jaar geleden hadden we geen leningen. Maar Roemenië en Bulgarije die wel leningen gekregen hebben, verloren al hun industrieën, en hun werklozen komen nu naar Joegoslavië om werk te zoeken. We zullen altijd beter af zijn als we onszelf bedruipen dan opgezadeld worden met parasieten van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereld Bank, die bezig zijn om landen, zoals de onze, te beroven van alles dat met bloed, zweet en tranen opgebouwd is.

De tweede 'desastreuze' consequentie van niet samenwerken met Washington betekent: het afzeggen van de plannen van Belgrado om onderhandelingen te starten over een schuldenregeling met de Parijse Club van soevereine crediteuren en commerciële banken van de Londense club. "Van de totale 12,2 miljard dollar externe schuld, heeft Joegoslavië een schuld van zo'n 5 miljard dollar aan de Parijse club en om en nabij de 3 miljard dollar aan de Londense club."

('Reuters', 2 april, 2001)

Het 'Reuters'-artikel spreekt over de donorconferentie die Joegoslavië 260 miljoen dollar leent. Gebaseerd op uitgebreide ervaring uit het verleden, zou dit geld evenwel nooit geleend gaan worden. Maar ook als het wel feitelijk wordt geleend aan Joegoslavië, zou het onmiddellijk gebruikt worden om een gedeelte van de veronderstelde schuld af te betalen. Het geld zou niet gaan naar de economie of gewone mensen bereiken. En kijk wat er, volgens het artikel, nog meer niet gebeurt als Joegoslavië weigert mee te werken.

* Weigeren mee te werken zou betekenen het afzeggen van "de plannen van Belgrado om onderhandelingen te starten over schuldenregelingen met de Parijse club van soevereine crediteuren en de commerciële banken van de Londense club."

Hoeveel geld is in deze schuld, die Joegoslavië niet van plan is terug te betalen, inbegrepen?

"Van de totaal 12,2 miljard dollar buitenlandse schuld, is Joegoslavië ongeveer 5 miljard dollar verschuldigd aan de Parijse club en ongeveer 3 miljard dollar aan de Londense club." ('Reuters')

Dagelijks groeit de steun voor Milosevic

Dus, de 'internationale gemeenschap' claimt dat Joegoslavië haar op zijn minst 12 miljard dollar verschuldigd is. En als Joegoslavië Milosevic niet overdraagt zal het niet het genoegen hebben om haar gehele industrie af te bouwen, teneinde haar schuld terug te kunnen betalen. Zou dat niet verschrikkelijk zijn?

En hoe heeft de 'internationale gemeenschap' berekend dat Joegoslavië haar tenminste 12,2 miljard dollar schuldig is? Die bestaan bijna geheel uit rente over schulden waarvan verondersteld wordt dat die door de nu niet meer bestaande Joegoslavische Socialistische Republiek zijn gemaakt. Onderstaand een nieuwsrapport van 31 december, 1992, dat dit alles verklaart.

"IMF trekt lidmaatschap van Joegoslavië in"

"Het Internationaal Monetair Fonds heeft op 15 december het lidmaatschap van Joegoslavië ingetrokken en heeft de buitenlandse schuldenlast toebedeeld aan wat de financiële instantie aangewezen heeft als de vijf republieken die de opvolger zijn van Joegoslavië. Het IMF ondernam deze actie op grond van het feit dat Joegoslavië ophield een staatkundige eenheid te zijn." "De buitenlandse schuld van Joegoslavië was ongeveer 15 miljard dollar, inclusief de 217 miljoen dollar verschuldigd aan het IMF en de 2 miljard dollar verschuldigd aan de Wereld Bank".

"Een totaal van 36,5 procent van de schuld werd toebedeeld aan Servië-Montenegro, de nieuwe Joegoslavische Federatie die door het IMF als een enkele republiek beschouwd werd. Kroatië was veroordeeld tot 28,5 procent van de schuld; Bosni-Hercegovina 13,2 procent; Slovenië 16,4 procent; en Macedonië 5,4 procent."

[Einde van 'Facts on File' niewsbericht] Bron: "Facts on File World News Digest, 31 december, 1992"

Dus, in 1992 heeft het IMF simpelweg besloten te zeggen dat de Federale Republiek een schuld van 5,475 miljard dollar had. Sinds er wordt gezegd dat de schuld 12 miljard dollar is, betekent dit dat bijna 7 miljard dollar van de veronderstelde schulden uit rente bestaat! En wanneer werd die rente in rekening gebracht?

Die rente werd in rekening gebracht gedurende de jaren waarin er sancties werden opgelegd door dezelfde internationale gemeenschap die nu al die rente claimt!

Die sancties hebben de Joegoslavische economie schade toegebracht van vele miljarden dollar.

Met welk recht hebben deze lieden, die Joegoslavië lieten verhongeren door sancties, die ons miljarden dollar kostten en die Joegoslavië bombardeerden, wat tenminste een schade van 60 miljard dollar heeft veroorzaakt, nog los van de niet te berekenen schade als gevolg van het verlies aan mensenlevens en menselijk lijden, de pijn van de nabestaanden die hun dierbaren verloren, de psychologische schade aan kinderen, die gedwongen waren zich te verbegen voor de bommen in schuilkelders, de lange-termijn-schade van verarmd uranium. Hoe durven deze moordenaars, die bommengooiers, nu te claimen dat Joegoslavië hen geld schuldig is?

Wie zijn deze lieden?

Een donorconferentie zou geen geld aan Joegoslavië geven. Het enige resultaat zou zijn: vernietiging van de Joegoslavische economie. De donoren zouden een gedwongen verkoop van de vitale industrie voor een habbekrats aan dezelfde banken die de donorconferentie vormen eisen. En daarna zou de schuld nog steeds bestaan.

Omdat het geld dat dat zou opleveren te weinig zou zijn - zoals het altijd te weinig bleek, in elk land waar deze bankiers deze zwendel toegepast hebben - om de schuld terug te betalen. Dat is de hele opzet. Ze gebruiken de schuldinflatie om de gehele industrie onder controle te krijgen, en wanneer dat achter de rug is laten ze het land achter, ontdaan van alles wat met bloed, zweet en tranen is opgebouwd, met alles behalve de miljardenschuld.

Wij hebben niets te winnen met deze donorconferentie

Onze industrie, onze trots en onze eer zouden verdwenen zijn! En onze patriotten, zij zouden eveneens verdwenen zijn, te beginnen met Milosevic, maar daar zal het niet bij blijven. Laten we deze dwaze goudjacht, die voorgesteld wordt door de autoriteiten in Belgrado, niet volgen. Laten we op onszelf vertrouwen, op onze integriteit en onze noeste arbeid. Laten we met vrienden handeldrijven, niet met dieven die ons proberen te breken met de valse schijn van klatergoud.

Wanneer men spreekt over de noodzaak van deze donorconferentie, raken de gemoederen van de huidige autoriteiten in Belgrado verhit. Hun opwinding is reëel. Maar het is niet omdat zij vrezen dat als we niet akkoord gaan met hun voorstellen, Joegoslavië geld dat nodig is verliest, integendeel, zij vrezen dat als zij niets voor hun meesters in Washington doen, zij dan gestraft worden.

Want Washington heeft geen vrienden, alleen toekomstige slachtoffers.

Washington heeft de wet voorgeschreven aan deze autoriteiten in Belgrado.

Ze hebben hen verteld: jullie nemen teveel tijd, geef ons Milosevic, geef ons de patriotten van het Joegoslavische leger, geef ons degenen die tegen ons vochten in Bosnië en Kroatië. Geef hen NU aan ons. En geef ons alles dat in Joegoslavië van waarde is.

Want als jullie dat niet doen zullen we jullie - de leiders van DOS - in hun plaats nemen.

(*) Socialistische Partij van Servië, 31-5-2001.

Vertaling Rob Heusdens.