Bewoners in actie tegen plannen Volkshuisvesting

Tocht weg, vocht weg, wij blijven!

Sumatralaan hoek Billitonstraat. Spandoek van het bewonerscomité met de leuze: "Tocht weg, vocht weg. Wij blijven!!". Foto: Rob Heusdens 

Van een correspondent

Huurders van de Groningse corporatie "Volkshuisvesting" van het "Eiland" (de woningen tussen Sumatralaan en de Javalaan in de Indische buurt van Groningen) voeren al geruime tijd actie tegen de plannen van de verhuurder om hun woningen ingrijpend te verbouwen.

De plannen van Volkshuisvesting voorzien in het samenvoegen van twee woningen tot één woning. Na het bekend worden van de plannen richtten de bewoners enkele maanden geleden een actiecomité op, dat met de leuze: 'Vocht weg, tocht weg. Wij blijven!' actie voert tegen de plannen van de corporatie, en optreedt voor het opknappen van de woningen tegen betaalbare huurprijzen.

Voor de huurders zijn de plannen van VHV onaanvaardbaar. De woningen zijn slecht onderhouden en hebben al jaren te maken met tocht- en vochtoverlast. Als de plannen van volkshuisvesting doorgaan, betekent dit dat de meeste bewoners gedwongen worden elders een gelijksoortige woning te vinden. Het samenvoegen van twee woningen tot één woning zal immers een verdubbeling betekenen van de huur. Voor de meeste huurders is dat niet op te brengen.

Deze plannen zijn op zich niet nieuw. Ook andere woningcomplexen van Volkshuisvesting zijn in de afgelopen tijd gesloopt, om plaats te maken voor duurdere nieuwbouwwoningen in de koop- of duurdere huursector (bijvoorbeeld aan de Soendastraat en de Bandoengstraat).

Acties van bewoners kunnen echter een groot verschil uitmaken. Bijvoorbeeld het verschil tussen sloop van de woning of renovatie. Zo dreigde bijvoorbeeld ook de Semarangstraat volledig te worden gesloopt, om plaats te maken voor duurdere woningen in het nabijgelegen Molukkenplantsoen. Deze plannen konden echter op tijd tegengehouden worden door acties van een straatcomité.

De NCPN-afdeling steunt de bewoners in hun eis om de kwaliteit van de woningen te verbeteren en achterstallig onderhoud te plegen. Huurders hebben recht op goed onderhoud van de woningen, en op terugkeer in hun huurwoning na de renovatie. Dat wil zeggen dat de huren na de renovatie betaalbaar moeten blijven voor de huidige bewoners.

Het is absurd dat de woningcorporatie met plannen komt, die de huidige bewoners uit hun huizen jaagt, in plaats van te overleggen met de bewoners over aanpak van het achterstallig onderhoud van de woningen middels grootonderhoud of renovatie.