ABVAKABO en de uitkeringsgerechtigden

Van een correspondent

De bondsraadvergadering van ABVAKABO FNV op 26 juni jl. mag gerust opmerkelijk worden genoemd. Tegen de zin van het hoofdbestuur in werden twee belangrijke moties aangenomen, naar aanleiding van de FNV-nota 'Bewegen in zekerheid'. Met een overweldigende meerderheid werd een motie van de afdelingen Amsterdam en Rotterdam aangenomen, die het hoofdbestuur opdraagt om in FNV-verband te bepleiten dat de FNV zich tot doel stelt het sociale minimum in de komende vier jaar, bovenop de jaarlijkse aanpassing aan de loonontwikkeling, met tenminste 15 procent te verhogen. Daarnaast nam de bondsraad een Rotterdamse motie aan die het bondsbestuur opdraagt om in FNV-verband te bewerkstelligen dat het WAO-percentage in alle gevallen naar 80 procent gaat.

Twee prima voorbeelden van solidariteit tussen werkenden en uitkeringsgerechtigden! Nu maar hopen dat de strijdbare en hoogstnoodzakelijke moties ook daadwerkelijk terug te vinden zullen zijn in het FNV-beleid de komende periode. Voorzitter De Waal van de FNV heeft in ieder geval, aan het begin van het vierjaarlijkse FNV-congres, alle bonden weer in het hok gejaagd. De afzonderlijke bonden mogen niet, zoals de afgelopen periode wél gebeurde, meer loon eisen dan de maximale looneis van de vakcentrale. Die centrale looneis wordt vooraf, door de vakbondstoppen, in de Federatieraad vastgesteld. Als in de verschillende bonden, op democratische wijze, vanuit de basis hogere eisen worden gesteld, stuiten die nu bij voorbaat af op de autoritair vastgestelde eisen van de vakbondstop. Erg democratisch is dat niet. Een voorproefje werd al gegeven door De Waal toen hij stelde dat het volgende CAO-seizoen niet meer dan vier procent loonsverhoging zal worden geëist. De werknemers worden nu al aan de ketting gelegd, terwijl hun bazen zich smakeloos blijven verrijken.
Er is nog een lange weg te gaan voor er in Nederland weer een strijdbare vakbeweging is, maar aan de basis worden in ieder geval regelmatig goede vooruitstrevende eisen gesteld. Dat toonde de afgelopen vergadering van de bondsraad van ABVAKABO maar weer eens.