Recht van de sterkste schuift wetten opzij

Milosevic verkocht aan NAVO-rechters

Twintigduizend betogers protesteerden tegen de uitlevering van Slobodan Milosevic. (Foto Sasa Stankovic, Belga) 

 

 

 

Door Wil van der Klift

Onder zware druk van de Verenigde Staten kidnapte de Servische regering Slobodan Milosevic en leverde hem vervolgens uit. Precies één dag voor het begin van een internationale 'donor'conferentie voor Joegoslavië waar een worst van 3,3 miljard gulden bungelde. De start van een grote uitverkoop van het land aan de multinationals? Ja. Het Servische parlement nam een dag voor de uitlevering, op woensdag 27 juni, nog snel een privatiseringswet aan, terwijl de vertegenwoordigers van de oppositie de parlementaire bijeenkomst boycotten uit protest tegen het decreet tot samenwerking met het illegale tribunaal in Den Haag.

Zoran Djindjic is eerste minister in Servië geworden, dankzij massale CIA-steun tijdens de voorbije verkiezingen. De voormalige Joegoslavische president Milosevic was eerder al zonder enige vorm van proces gevangengenomen. Dat gebeurde nadat de NAVO-DOS-regering hem met veel machtsvertoon probeerde thuis te arresteren. De nieuwe 'democratische' regering zwichtte ook toen al voor een dollaraanbod, hét chantagemiddel bij uitstek van de Amerikaanse 'wereldpolitiemacht'.

Djindjic stroman van westerse belangengroepen

Djindjic probeerde het parlement voor de uitlevering van Milosevic te laten stemmen, maar zijn voorstel haalde de meerderheid niet. Eerste minister Djindjic heeft er geen problemen mee de belangrijkste stroman van westerse belangengroepen te zijn. Hij voerde een spektakel op om de arrestatie van Milosevic een schijn van wettelijkheid te geven. Aangezien de grondwet elke uitlevering van Joegoslavische burgers aan het buitenland verbiedt, heeft hij de beschuldiging van 'misdaden tegen de menselijkheid' tegen Milosevic vervangen door 'corruptie en verkiezingsfraude'. Maar het was van meet af aan duidelijk dat daarvoor onvoldoende bewijs zou zijn en dat Milosevic vrijgelaten zou moeten worden, zoals op 4 juli ook daadwerkelijk bleek, toen de Joegoslavische onderzoeksrechter de termijn van in bewaringstelling niet meer verlengde. Op die dag zou Milosevic dus vrijgelaten zijn, als hij niet was uitgeleverd door de NAVO-zetbaasjes in Belgrado. Bovendien namen de demonstraties vóór de vrijlating van Milosevic in omvang toe. Onder dit soort druk nam de DOS-regering het uitleveringsdecreet aan, dat op de dag van de ontvoering door het hoogste Gerechtshof van Joegoslavië ongrondwettelijk werd genoemd. Maar tegen de grondwet of niet, Milosevic moest hoe dan ook uitgeleverd worden. Bevel uit Washington! Het laat Washington koud dat zo'n uitlevering ingaat tegen de Joegoslavische grondwet en dat die uitlevering de spanningen tot nieuwe hoogten doet toenemen.

Voor machthebbers in de VS spelen geen mensenrechten

Het is de VS niet om de mensenrechten te doen. De decennialange steun aan dictators als Mobutu, Pinochet, Soeharto, Marcos, Videla en andere echte dictators is slechts één voorbeeld van het tegendeel. De lijst van oorlogsmisdaden door de VS begaan is pagina's lang (zie ook Korea Tribunaal). Door het gedwongen aftreden van Milosevic is de antiwesterse politiek van Joegoslavië grotendeels gebroken. Maar De VS zijn er niet gerust op dat de zaak al helemaal beklonken is. Veel Joegoslaven hebben niet meer op Milosevic gestemd in de hoop de economische crisis te kunnen doen keren, "want nu valt het economisch embargo weg en komen we er weer bovenop", denken ze. Maar Washington beseft dat de privatiseringen en de uitverkoop aan de multinationals, de levensomstandigheden van de bevolking niet zullen verbeteren. Zij weten als geen ander dat de worst van 3,3 miljard geen donatie is, noch een lening, maar gebruikt wordt voor de afbetaling van zogenaamde schulden (zie Manifest 13: Beloften over 'hulp' zijn fopspenen). Het geld verdwijnt in de zakken van nieuwe Joegoslavische en vooral buitenlandse ondernemingen, net als overal elders in de voormalige socialistische landen. De bevolking zal er alleen maar nog meer en nog sneller door achteruitgaan. Als het Joegoslavische volk dat doorkrijgt dreigen de anti-westerse gevoelens weer hoog op te laaien. Door Milosevic te arresteren en te berechten, wil het Westen afrekenen met elk consequent verzet tegen de kolonisering van Joegoslavië door het Westen. We hoeven echt niet alle daden van Milosevic te ondersteunen, om deze wansmakelijke vertoning te doorzien. De arrestatie van Milosevic is vooral bedoeld om het huidige en potentiële verzet in Joegoslavië in de kiem te smoren.

Na Joegoslavië is nu Macedonië aan de beurt

Bovendien is de weg nu helemaal vrij om de republiek Macedonië (FYOM) aan te pakken. Op volstrekt gelijke wijze als een paar jaar geleden in Joegoslavië, m.n. in Kosovo, worden de UCK-bandieten in Macedonië door de westerse pers nu weer afgeschilderd als vrijheidsstrijders en rebellen. De NAVO staat klaar om in te grijpen en de criminaliseringscampagne tegen de huidige president van Macedonië, Trajkovski, is enkele weken geleden gestart. Het valt te verwachten dat we binnenkort met een nieuwe 'slager van de Balkan' te maken zullen krijgen. De 'berechting' van Milosevic is ook bedoeld om het verzet in de westerse landen te verzwakken. Door ex-president Milosevic te criminaliseren en als een bandiet voor het Tribunaal terecht te laten staan, dreigt de werkende klasse in het Westen politiek uit elkaar gedreven te worden.

Joegoslavië-tribunaal instrument van de VS

De rol van het Joegoslavië-tribunaal als instrument van de Verenigde Staten en de andere NAVO-landen was al duidelijk tijdens de NAVO-oorlog tegen Joegoslavië in 1999. Hoewel de bombardementen een ernstige schending vormden van het internationaal recht, het oorlogsrecht en het humanitair recht, weigerde het Joegoslavië-tribunaal deze misdaden te onderzoeken. Niet verwonderlijk. Het zijn de NAVO-landen die het tribunaal oprichtten en financieren. NAVO-woordvoerder Jamie Shea zei in mei 1999, tijdens de bombardementen: "Natuurlijk steunt de NAVO het Internationaal Joegoslavië-tribunaal. We hebben het zelf opgericht!" (1) (Zie ook Manifest 12: Joegoslavië Tribunaal gefinancierd door multinationals)

Milosevic: "Ik blijf vechten"

Ook in de NCPN wordt de discussie gevoerd of we Milosevic moeten steunen. Hij is immers geen communist en maakte zeker ook fouten. Betekent het Joegoslavische volk te steunen ook dat Milosevic moet worden gesteund? De NCPN moet niet de schijn op zich laden een dependance van de Servische Socialistische Partij te zijn. Belangrijk is ook dat er nog geen grondige algemene discussie over deze kwestie is gevoerd. Toch valt er op deze zienswijze ook het nodige af te dingen. Milosevic staat immers vooral terecht voor zijn consequente anti-imperialistische houding. Volgens veel Nederlandse 'deskundige' smaakmakers in de media zou die houding echter niet van deze tijd zijn en zou Milosevic (en zijn vrouw) niet meer weten wat er echt leeft. Met andere woorden strijden heeft geen zin meer. En dat is nu precies de boodschap die moet overkomen: berusting is het enige alternatief en meelopen met de kapitalistische wensen levert nog het meeste op. Maar niets is minder waar, alleen consequent en principieel volgehouden klassenstrijd zal leiden tot verbeteringen voor de massa van de bevolking. Steun voor Milosevic betekent op dit moment zeker ook opkomen voor de Joegoslavische bevolking! Die zal met de huidige zetbazen alleen maar slechter af zijn dan onder de regering van Milosevic. Bovendien lijkt het er steeds meer op dat die steun, mits op verstandige wijze gegeven, ook (zeker op termijn) de beste voorwaarden schept voor versterking van de Nederlandse werkende klasse.

Daarom riep de NCPN-leiding op tot vrijlating van ex-president Slobodan Milosevic. Hij is geen oorlogsmisdadiger, maar het slachtoffer van de machthebbers in de VS en andere westerse landen, voor wie slechts de winst telt en niet de belangen van bevolkingen. Om die reden staat de NCPN achter oproepen aan alle vrienden, politieke partijen, maatschappelijke organisaties, regeringen en alle mensen van goede wil om tegen de gevangenneming in Den Haag van Slobodan Milosevic en de politieke schijnprocessen en campagnes tegen patriotten in Joegoslavië protest aan te teken. De NCPN is bovendien voorstander van het verdwijnen van de NAVO uit de Balkan, de opheffing van het Tribunaal in Den Haag en van de volledige toepassing van VN-resolutie 1244 (een ongedeelde Joegoslavische Federatie). Dit is de beste waarborg voor vrede, stabiliteit en democratie in Joegoslavië en de hele Balkan.

Het is niet zo dat deze inzichten op dit moment massaal onder de bevolking leven, integendeel. Het voortdurende bombardement van verdraaiingen, leugens en feitenvervalsingen (zie elders in deze krant) laat zijn sporen na. Maar moet de NCPN om die reden in zijn schulp kruipen? Moeten communisten niet toch proberen de kloof tussen de gemanipuleerde opvattingen van veel Nederlanders en de onze te dichten door onze informatie waar mogelijk en zo breed mogelijk te verspreiden? Uiteraard kan dat alleen als de partij als een eenheid kan optreden.

Milosevic is in ieder geval van plan om de strijd voort te zetten. Zijn optreden op de eerste dag bewijst dat hij niet van plan is om zich aan de, door Soros omgekochte, rechters uit te leveren.

De voorgekookte meningen van de TV-'deskundigen' zullen de komende periode zwaar op de proef worden gesteld. De eerste gaten vallen al: de aanklacht rammelt en moet aan alle kanten worden bijgespijkerd. De praatjes over de vraag of Milosevic zich nu wel of niet zal laten verdedigen door advocaten zijn alleen maar bedoeld om een rookgordijn op te trekken. Milosevic zelf heeft er geen onduidelijkheid over laten bestaan dat hij zich zal laten assisteren. Maar alleen politiek. Hij erkent het illegale Tribunaal terecht niet en zal zich dus ook niet juridisch laten steunen, dat heeft bij deze rechters totaal geen zin. Hij zal er dus een politiek spektakel van maken. En dat is volstrekt juist, want deze hele vertoning is van a tot z politiek. Met de arrestatie van Milosevic lijkt de weg nu vrij om de Joegoslavische economie nog verder open te breken en de uitverkoop van het land sneller en doeltreffender te organiseren. Alleen een massaal verzet van de Joegoslavische bevolking kan het tij nog keren. Milosevic zal zich in Den Haag dan ook met name richten tot het Joegoslavische volk, dat in snel tempo geconfronteerd wordt met verslechtering van het levenspeil. Als de hoop op financiële verbeteringen de komende periode niet wordt bewaarheid, zal de bom zeker barsten.

Vechten voor idealen

Het Europarlementslid voor de Griekse Communistische Partij, Efstratios Korakas, had op 28 juni een ontmoeting met Slobodan Milosevic, in de gevangenis in Belgrado. Hij bracht hem op de hoogte van de mobilisatie van het Griekse volk en van de veroordeling die ondertekend is door tachtig Griekse volksvertegenwoordigers van alle politieke strekkingen tegen zijn uitlevering aan het Tribunaal in Den Haag.

Milosevic legde er de nadruk op dat hij en zijn strijdgenoten inderdaad het mikpunt zijn van de NAVO, omdat zij het hoofd niet bogen voor de bevelen en omdat zij aan alle volkeren ter wereld een boodschap gaven van verzet, de NAVO kan voortaan niet meer alles doen wat ze wil. "Ik zal blijven vechten voor dezelfde idealen van nationale soevereiniteit, vrede en sociale welvaart", zei hij. Hij verklaarde dat hij voor niets ter wereld zijn plaats in de gevangenis wilde ruilen voor een zetel in de huidige regering die de belangen verdedigt van de buitenlandse mogendheden tegen die van het volk en het vaderland in.

noot

(1) www.iacenter.org

Op zoek naar een kritische analyse over de rol van Milosevic in de Balkan-oorlog? Waarom willen de NAVO-landen hem veroordelen? In het boek 'Blufpoker' legt Solidair-journalist Michel Collon uit hoe het doolhof van de westerse machtspolitiek en mediamanipulatie er uit ziet, op basis van honderden originele documenten en citaten. Uitgegeven bij EPO, Berchem, 380 bladzijden. Verkrijgbaar bij de NCPN.