Privé-Story

Door Jan Cleton

De afgelopen weken, met name de laatste dagen van juni, heb ik me weer eens danig geërgerd aan de polderberichtgeving. De Nederlandse media als verlengstuk van de multinationals dus. Goed, ik had er al weinig vertrouwen in, maar de schijnheiligheid liep nu wel dusdanig de spuigaten uit dat mijn gal overliep. Ik wil u deelgenoot maken van mijn ergernis, omdat ik denk dat sommigen van u aan dezelfde verschijnselen lijden als ik en anderen, die een weinig de kluts kwijt zijn, daar misschien een beetje baat bij hebben. Waar het over gaat? Milosevic uiteraard!

Ze tuimelden echt over elkaar heen om hun euforie te verwoorden, de jongens en meisjes van de vrije pers. Het spel kenden ze ondertussen wel, de 'tien geboden' zijn er ingehamerd en in de praktijk gebracht (zie het interview met Anne Morelli, elders in deze krant), maar dat het zo snel effect zou sorteren... het was wonderwel.

Van de weeromstuit vergaten ze gemakshalve dat de mensenrechten met voeten getreden werden, dat hier sprake was van de verkoop van een mens voor 3,3 miljard gulden. Alle kritische vragen dienaangaande werden vakkundig vermeden. Milosevic werd vergeleken met Hitler, Pol Pot en Saddam Hoessein. Soeharto, Pinochet, Videla en consorten, waren in de verhalen niet te vinden.

Laat staan de veroorzakers van alle ellende in de laatste twaalf jaar op de Balkan, Genscher en Van den Broek. De toenmalige ministers van Buitenlandse Zaken onder Kohl en Lubbers (nu de man van de mede door hemzelf veroorzaakte vluchtelingenstromen) in Duitsland en Nederland.

Deze jongens hadden voor een VN-tribunaal terecht moeten staan, samen met hun chefs en opdrachtgevers! Zij krijgen als overwinnaars echter heel prettige beloningen...
Maar Milosevic is toch de man die zich verzet tegen de NAVO? Tegen de privatisering van de Servische en Kosovaarse overheidsbedrijven? Van die goudmijn in Trepca? Was het niet zoiets..? Oh ja, ik weet het alweer, die oliepijpleidingen vanuit de Kaukasus hield hij ook tegen. Nu zit hij als beloning in Den Haag en de Internationale Gemeenschap van westerse belangen denkt over hem te mogen oordelen. Het is duidelijk dat het helemaal stinkt.