Van de redactie

Voor u ligt de laatste Manifest vóór de zomervakantie. Deze keer geen dubbelnummer, zoals u gewend bent. In het 'Verslag van werkzaamheden' voor het kortgeleden gehouden Vierde Congres van de NCPN werd deze keuze als volgt gemotiveerd: "De redactie is erin geslaagd de krant tweewekelijks uit te brengen. Maar de redactie is onvoldoende bemenst om de krant ook gedurende vakanties uit te brengen. Om deze vakantieperioden te overbruggen werden extra dikke nummers uitgebracht. Deze vormen een zware belasting voor de redactie. Uitbreiding van de redactie is daarom geboden."

Aangezien deze uitbreiding nog niet plaatsvond heeft de redactie besloten om deze keer geen extra dik nummer te maken en dat ook niet later te compenseren. De ervaringen van vorig jaar met uitbreiding van het aantal bladzijden, over meerdere weken uitgesmeerd, waren zeer negatief. Deze werkwijze bleek een forse extra belasting voor de (te kleine) redactie. De enige oplossing voor dit probleem is een aanzienlijke versterking van de redactie met redactieleden, die zich op tweewekelijkse basis, gedurende het hele jaar willen verbinden aan de productie van de krant. Aan deze uitbreiding zal de redactie van Manifest de komende periode grote aandacht schenken. Uitbreiding en versteviging van de redactie vormen de enige garantie voor verbetering van de kwaliteit en continuïteit. De komende periode zal de positie van de krant moeten worden versterkt. Alleen zo kunnen de inzichten, zoals verwoord in het 'Verslag van Werkzaamheden' worden gerealiseerd:

"De krant speelt in dit communicatieproces binnen de beweging en tussen partij en beweging een cruciale rol. De krant is een belangrijk medium om de politieke perspectieven die de partij voor de beweging ziet uit te dragen en vooral argumenten daarvoor te verschaffen. Maar dit kan alleen overtuigend zijn als de partij 'vanuit de beweging' schrijft. Zodra de krant vanaf 'de zijlijn' gaat schrijven doemt onvermijdelijk het gevaar op van het 'belerende vingertje' dat afbreuk zal doen aan argumenten en overtuigingskracht. (Uit hoofdstuk 'Partij en krant')"

"Inhoudelijk is er een redelijke balans ontstaan in berichtgeving met eigen artikelen en het overnemen van artikelen uit bevriende bladen. Maar het inschakelen van de partij bij het aanleveren van artikelen verdient nog veel aandacht. Gestreefd wordt naar vergroting van bijdragen uit afdelingen en het partijbestuur. Daarnaast worden ook de commissies gestimuleerd de redactie structureel van een stroom van artikelen voor de krant te voorzien. Hierbij is grote aandacht nodig voor de politieke lijnen en prioriteiten in de krant. Een vruchtbare en levendige wisselwerking tussen partijbestuur, redactie van de krant en reacties op ledenvergaderingen zal het resultaat moeten zijn. De inzet van de partij bij het verspreiden van de krant laat te wensen over. De partij, afdelingen en commissies, zullen actiever moeten worden ingezet bij het verspreiden van de krant. Dit kan door commissies en afdelingen met het aanleveren van artikelen meer bij de krant te betrekken, waardoor vanuit die betrokkenheid een systematische abonneewerving kan worden opgezet.

Toekomst

De politieke lijnen in de krant zullen steeds meer het resultaat moeten zijn van een wisselwerking tussen politieke beoordelingen van de redactie, politieke inleidingen op partijbestuurszittingen en inleidingen op afdelings(bestuurs)vergaderingen. Het zal een gewoonte in de partij moeten worden elke partijbijeenkomst te beginnen met een politieke discussie over en beoordeling van de actuele situatie van de arbeidersklasse. In deze discussie zullen partijverantwoordelijken de aanzet moeten geven. Manifest moet hierbij een leidende rol vervullen.

Om de krant minimaal op het huidige niveau te houden en liefst te verbeteren zijn op korte termijn twee maatregelen noodzakelijk: uitbreiding van de redactie, om de belasting van de huidige redactie te verlichten, en versterking van het partijapparaat, om logistieke functies rond het uitgeven van de krant te verbeteren. Binnen de partij zullen hiervoor mogelijkheden moeten worden gevonden. (Uit hoofdstuk 'Commissie Manifest')"

De redactie gaat met vakantie om des te beter en met opgeladen accu ook de komende periode weer met volle inzet aan de verbetering van Manifest te werken. In de zomermaanden worden achtergrondartikelen voorbereid over de Nederlandse vakbeweging, de (dreigende) recessie, over de ontwikkelingen in Indonesië, over de rol van financieringskapitaal, over de kapitalistische globalisering en nog een stuk of wat onderwerpen. Maar de redactieleden hebben ook allemaal spannende vakantieplannen.

Wij wensen alle Manifest-medewerkers: schrijvers in binnen- en buitenland, correspondenten, dichters, tekenaar en fotograaf, correctoren, vertalers, de plakploeg en anderen een heel fijne vakantie toe.

Wij hopen dat de lezers van Manifest begrip kunnen opbrengen voor de genomen maatregelen en wensen uiteraard ook alle leden, sympathisanten en lezers een goede vakantie toe.

Manifest nummer 15 komt uit op donderdag 23 augustus.