Introkamp kennismaking met anticommunisme

Door Annabelle Schouten

Eerstejaars introductiekamp van 'Ubbo Emmius', studievereniging geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Thema: communisme. Of beter gezegd, anticommunisme. Nog voordat het studiejaar begint, proberen ze de hersentjes van al die historici (of leraren, journalisten etc.) in spe genetisch te manipuleren.

"Het communisme heeft in Oost-Europa meer ellende teweeggebracht dan welvaart en gelijkheid zoals Godfathers Marx en Lenin wilden," staat er te lezen in het rode programmaboekje, dat ik als aankomende studente eerstejaars kreeg toegezonden van de studievereniging. Pardon??? "Wees maar niet bang dat jullie in een kamp van Mao of bij de geheime politie van Stalin terechtkomen. Communisten moeten immers niets hebben van intellectuelen, omdat die niet kunnen werken met de handen." Hiermee bewijzen deze ballenstudenten van bourgeoisouders dat zij ook niet met hun hersenen kunnen werken! En Marx en Lenin waren zeker geen intellectuelen?!

 

Mijn bloed bereikt het kookhoogtepunt bij het volgende: op een avond tijdens het kamp wordt er een moord beraamd op Stalin, Castro en Marx. Openlijk en schaamteloos hakken ze in op het socialisme in Oost-Europa, beledigen ze mensen die strijden voor een alternatieve wereld en vermaken ze zich met het vermoorden van vooraanstaande communisten, zowel leiders als wetenschappers. Tweederde van de wereldbevolking leeft in mensonterende omstandigheden, multinationals roven andere landen leeg, oorlogen worden gevoerd. En dat allemaal omdat een klein, elitair groepje in het Westen het zo goed moet hebben, zodat ze tijdens hun studententijd op weg naar hun op geld gebaseerde carrière nog even lekker kunnen schelden op 'dat duivelse communisme'. Toppunt is dat de rijksuniversiteit van harte aanbeveelt lid te worden van 'Ubbo Emmius'. Zij leiden de studenten dan wel verder op tot advocaten van het kapitaal. Je mag het niet zeggen, maar sommigen zouden heropgevoed moeten worden in een kamp. Welkom in Grunning! Ik maak me op voor een verbaal en schriftelijk slagveld.