Globalisering en de maatschappij

Seattle, Göteborg, Genua en morgen Brussel

Door Jan Cleton

'De maatschappij dat ben jij', tracht de Stichting Ideële Reclame (SIRE) ons via advertenties in de media aan te praten. Op de keper beschouwd echter bestaat de inhoud van al die ideële advertenties er uit hoe men een goede burger kan zijn. Kritiek op de maatschappij ontbreekt volledig, voorzover deze het individu overstijgt.

Want stel je voor dat er in die advertenties opgeroepen zou worden kritisch te zijn ten opzichte van de maatschappij als geheel, of om je kinderen op te voeden tot maatschappijkritische individuen. Alle fondsen voor SIRE, zoals de overheid en loterijen, zouden direct de geldkraan dichtdraaien, want dat is de bedoeling niet! De werkelijke bedoeling is het creëren van volgzame mensen die de maatschappij, deze door en voor kapitalisten geschapen maatschappij, zo min mogelijk schade berokkenen.

Amsterdam, Seattle, Davos, Praag, Göteborg, Genua

 

In deze burgerlijke maatschappij vormt bovenstaand rijtje plaatsnamen voor velen een associatie met onaangepast gedrag. "Dat waren toch die plaatsen waar de politie slaags raakte met het plebs, met die anarchisten, met die oproerkraaiers? Werkschuw tuig dat wel de tijd en het geld heeft om de halve wereld over te reizen, om daar rotzooi te trappen."

Maar gelukkig zijn ze er nog, de bewuste jongeren en ouderen die de gevaren en de achtergronden van de globaliseringspolitiek van de multinationals doorzien en daartegen protesteren. Onvermijdelijk doorzien zij daardoor op termijn ook de mechanismen die het kapitaal in de huidige fase drijven.

Ook dat was in de kapitalistische maatschappij-ontwikkeling onvermijdelijk. Ten tijde van de Koude Oorlog was het kapitaal nog enigszins verplicht een sociaal gezicht te tonen. Nu die oorlog voorbij is, althans, sinds de macht van het socialistische blok verdwenen is, maakt het kapitaal een inhaalslag op een wijze die tot verzet leidt van steeds grotere groepen, ondanks de vertekende werkelijkheid die door de grote media als werkelijkheid gebracht wordt. Ook hier geldt: "Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel!"

Wat u van Manifest kunt verwachten

Manifest heeft u op de hoogte gehouden van datgene wat zich rondom de globalisering in hoofdlijnen afgespeeld heeft in voornoemde plaatsen, waar het groot-kapitaal in gezamenlijke bijeenkomsten haar strategie bepaald heeft. Manifest zal onderzoeken welke besluiten daar genomen zijn en wat de gevolgen daarvan voor de wereldbevolking, dus ook de Nederlandse, betekenen. Manifest zal ook aantonen dat het kapitaal en haar vazallen in de verschillende Europese regeringen zich steeds meer voorbereiden op gewelddadige confrontaties met de demonstrerende bevolking. De confrontatie tussen politie en leger en hun slachtoffers zal harder worden bij elke gelegenheid, omdat het kapitaal gedwongen wordt haar aanvallen op het levenspeil van de bevolking te verhevigen en het verzet daartegen groeit. Manifest zal proberen bij te dragen aan de bewustwording door het plaatsen van artikelen die ook argumentatie en strijdlust verschaffen om meer mensen tot het inzicht te laten komen dat het kapitalisme plaats moet maken voor een sociale maatschappijvorm: het socialisme. Want het kapitalisme is niet te vermenselijken of te versoepelen. Manifest zal niet nalaten aan te tonen dat dit kapitalistische systeem niet sociaal kan worden, al willen reformistische stromingen en goedwillende idealisten dat de mensheid doen geloven. De NCPN roept alle bewuste mensen op om zich te keren tegen de kapitalistische globalisering. Het is de hoogste tijd om het motto van het Wereldjeugdfestival in Algiers in daden om te zetten: 'laten we de strijd voor vrede, solidariteit en ontwikkeling tegen het imperialisme globaliseren!" Dat kan binnenkort op 13, 14 en 15 december in Brussel, als de regeringsleiders van de EU daar weer bijeenkomen. Nederlandse communisten, progressieven en linkse mensen mogen daar niet ontbreken. De EU is een instrument van het Europese kapitaal, gericht tegen de ontwikkeling van de Europese bevolking. De EU van de multinationals staat voor afbraak van verworven rechten, voor vermindering van lonen en verlaging van subsidies. De EU staat voor ondemocratische maatregelen, voor voedselschandalen en afbraak van de milieu-eisen. De EU staat voor de hoogst mogelijke winsten voor de rijken en machtigen en voor de afbraak van collectieve voorzieningen en verzekeringen van de bevolking.

Manifest maakt in dit nummer een begin met het plaatsen van een aantal bijdragen in de globaliseringsdicussie. Dat wil niet zeggen dat wij elke mening volmondig onderschrijven. We zullen echter slechts, indien absoluut noodzakelijk, commentaar geven op de inhoud. Wij hopen echter dat de lezer dit wel doet. Want de maatschappij, dat zijn wij!