Europese communisten werken aan Europese tegentop op 14 december in Brussel

Door Wil van der Klift (*)

Het Belgische front D'14 wil op 14 december, de dag van de Europese top onder Belgisch voorzitterschap, in Brussel betogen. D'14 is een samenwerkingsverband van een twintigtal organisaties die samen de fakkel overnemen die in Seattle ontstoken werd, intussen Göteborg passeerde, in juli in Genua massaal aanwezig was en in december de hoofdstad van de Europese Unie zal aandoen. De PvdA-B wil een bijzondere bijdrage leveren aan de betoging van 14 december en roept communistische partijen in Europa op om massaal aanwezig te zijn. De NCPN, samen met de PvdA-B, tracht nu een voorbereidingsgroep van enige Europese communistische partijen van de grond te krijgen.

De mobilisatie tegen de top van Laken in Brussel op 14 december maakt deel uit van een meer algemene revolte die vooral gedragen wordt door jongeren. De manifestaties tegen de Wereldhandelsorganisatie in Seattle, het Forum in Davos, de Europese Unie in Göteborg en de top van de G8 in Genua zijn tekenen van het protest dat op wereldvlak groeit tegen het kapitalistische maatschappijmodel. Meer en meer jongeren stellen zich vragen en komen in actie: NEEN, dit is geen rechtvaardige en solidaire maatschappij die jullie aan het uitbouwen zijn. Het is een maatschappijmodel dat alles vernietigt wat collectief is, om plaats te maken voor de jungle en de barbaarsheid van de privébelangen, van het ieder voor zich, van de dictatuur van de markt. Het is een maatschappijmodel dat het volk overlevert aan de willekeur en de winst van een handvol multinationals.

De omvang van het verzet hiertegen doet denken aan de revolte uit de jaren '60 van de vorige eeuw. Het front D'14 wil die energie van strijdwil samenbrengen in een grote manifestatie.

Is de Europese Unie te hervormen?

Deze eenheidsbetoging zal onvermijdelijk mensen en groepen bijeenbrengen met verschillende meningen over de toekomst van Europa. Kan de Europese staat die men aan het opbouwen is, mits enigszins gecorrigeerd, een heilzame rol spelen op het wereldschaakbord? Kun je de aard van de Europese Unie wijzigen als er een sociaal charter komt en als het Europese parlement, dat nu niets te zeggen heeft, echte beslissingsmacht krijgt? De oproep van het front D'14 laat die vraag open en zegt eenvoudig op te komen 'Voor een ander Europa'. In Göteborg had de grootste betoging als ordewoord 'Zweden uit de Europese Unie'. Het debat over het alternatief zal tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie voluit gevoerd worden en dat is een goede zaak. Wij zullen alles doen om onze bijdrage te leveren.

De Europese eenmaking bepaalt steeds meer het dagelijkse leven. Ze zwengelt de privatisering van de openbare diensten en de sociale zekerheid aan. Ze legt een politiek op van niet-reguliere en flexibele banen. Ze onderwerpt de democratische vrijheden aan de goedkeuring van de politiediensten die de bevolking steeds scherper controleren.

Voor de communisten vloeit het antisociale en antidemocratische karakter van Europa voort uit het kapitalistische systeem zelf. Dat betekent: Europa bestrijden is het kapitalistische systeem bestrijden. Want Europa wordt niet opgebouwd om het sociale, menselijke en rechtvaardige te versterken. Europa is er om concurrerender, sterker en agressiever te staan tegenover de andere imperialistische blokken. De politiek die de Europese instellingen opleggen beantwoordt beter aan de wensen van de Europese multinationals en banken dan aan die van de nationale staten elk afzonderlijk. Dat is de enige bestaansreden en het enige doel van de Europese staat die de Europese regeringsleiders en companen willen.

De communisten willen deze superstructuur als een project van het kapitaal bestrijden. Europa versterkt de uitbuiting van de werkers en leidt naar een scherpere overheersing van de derde wereld. Ze wil Oost-Europa annexeren om die landen te onderwerpen, er alle verworvenheden van het socialisme te vernietigen en er superwinsten te boeken.

Gemeenschappelijke communistische identiteit

De ambitie die wij onszelf voor de komende zes maanden gesteld hebben is om zoveel mogelijk Europese communisten en revolutionairen samen te brengen op de betoging die D'14 organiseert. Wij zullen ook meehelpen aan het samenbrengen van de strijdbare vakbonden en de revolutionaire syndicalisten van alle landen van Europa.

Als afgevaardigde van de NCPN nam ik onlangs deel aan de internationale conferentie van communistische partijen, georganiseerd door de Communistische Partij van Griekenland.(1) Wij hebben er vastgesteld dat de communisten onvoldoende aanwezig zijn in deze belangrijke beweging en dat het hen ontbreekt aan coördinatie. Heel wat sprekers wezen op het belang van de manifestaties die georganiseerd zouden worden in Genua tijdens de top van de G8 in juli en in de gezamenlijke slotverklaring werd ook gewezen op de noodzaak van coördinatie van de acties en betogingen van communisten en werkers in december van dit jaar in Brussel.

Verschillende sprekers wezen op de nieuwe kansen die deze demonstraties bieden voor de werkende klasse en de vakbeweging en zeiden dat het noodzakelijk is dat de communisten meer actief zijn in deze beweging en hun acties coördineren.(2)

De PVDA-B, daarin gesteund door de NCPN, zal alles doen wat mogelijk is om zoveel mogelijk Europese communistische en arbeiderspartijen op 14 december in Brussel te verzamelen. Over de vorm van de acties op 14 en 15 december zal nog beraad plaatsvinden.

Het socialisme is de toekomst

In de boodschap van de communistische partijen staat dat de totstandkoming van de Europese Unie alleen maar de noodzaak van het socialisme onderstreept. Wij sluiten ons daarom van ganser harte aan bij de oproep aan de vooravond van Genua die ondertekend is door vijftien jongerenorganisaties van Europese communistische partijen op initiatief van de Spaanse jongcommunisten: "Wij vragen geen 'andere' wereld van uitbuiting, wij strijden voor een socialistische wereld. Daarom dringen wij erop aan om in onze landen tegen onze regeringen te vechten voor de omverwerping van de heersende krachten. We denken dat het groeiende belang van onze dagelijkse strijd in onze landen de noodzaak versterkt om deze strijd onderling te verbinden met het doel een gemeenschappelijke strategie uit te bouwen tegen de gemeenschappelijke strategie van het grootkapitaal en het imperialisme. Wij zullen een rood blok verven, de kleur van de arbeidersfierheid dat de collectieve identiteit van de arbeidersklasse van de 21ste eeuw zichtbaar zal maken, tegenover de wereldwijde macht van het kapitaal. Wij zullen samen demonstreren in Genua zoals we elke dag doen wanneer we onze strijd coördineren tegen onze gemeenschappelijke vijand."

Afspraak:

op 14 december in Brussel!

Noten:

  1. In Athene van 22 tot 24 juni. Daar waren 54 communistische partijen uit de hele wereld samen. Surf naar www.solidnet.gr
  2. Perscommuniqué van de Communistische Partij van Griekenland, 22-24 juni 2001 "

(*) Dit artikel is gebaseerd op een artikel van Jo Cottenier in Solidair 27 en op recente afspraken met hem over een gezamenlijke aanpak.