Washington achter de terroristische aanvallen in Macedonië

Door Michel Chossudovsky, eind juli 2001

 

 

Het is nu boven alle twijfel verheven dat Washington staat achter de terroristische aanvallen in Macedonië. Terwijl Colin Powell, de minister van Buitenlandse Zaken de nadruk legt op het Amerikaanse voornemen "het terrorisme te bestrijden" zijn het VS-militaire adviseurs van de MPRI (een particulier huurlingenteam gecontroleerd door het Pentagon) die samen met de terroristen van het National Liberation Army (NLA) vechten.

"Onder de rebellen die werden teruggedreven waren 17 'instructeurs'- ex-VS-officieren die militaire training gaven aan de rebellen. Meer nog: de Macedonische veiligheidstroepen claimen dat 70 procent van het materieel dat de guerrilla's meevoeren van VS-makelij is, waaronder derde generatie nachtkijkers."(1)

VS-strijdkrachten beschermen de terroristen

Eind juni ondernam het Macedonische leger een massale aanval tegen Albanese bruggenhoofden bij Aracinovo, een dorp dicht bij Skopje. In een door de NAVO gesteunde operatie die "werd uitgevoerd om de Macedonische strijdkrachten aanzienlijke terreinwinst te geven in het territorium van de rebellen", werden VS-soldaten aangevoerd om de terroristen te "evacueren" en te "ontwapenen": (2) "Toen de terroristen verslagen waren en een witte vlag hesen, ontstond er paniek bij de OVSE en de NAVO en deze bevalen ons [de Macedonische autoriteiten] om de [militaire] actie onmiddellijk te stoppen. Ana Lindth, Zweeds minister van Buitenlandse Zaken en ook de Europese leiders werden hysterisch, dreigden ons met economische sancties, enzovoort. Vervolgens drong het KFOR en de OVSE Aracinovo binnen en 'redde' 500 terroristen mét hun wapenuitrusting en bracht hen naar een ander dorp vanwaar zij nu weer aanvallen, burgers doden en een etnische zuivering doorvoeren in meerdere Macedonische dorpen... De NAVO verbiedt ons om ons te verdedigen na een aanval, ons gebied wordt brutaal misbruikt door terroristen. Wij pogen ons te verdedigen en zij redden de terroristen in bussen met air-conditioning. Dat heeft een woedende reactie van het Macedonische volk opgeroepen." (3)

Het officiële 'verhaal' vanuit een militaire basis nabij Skopje luidde: "[Sorry]... maar er ging iets mis":(4) "Een vertrouwelijke bron vanuit deze basis meldde dat het buskonvooi [dat de terroristen evacueerde] werd gestopt door tanks, bemand door NLA/UCK-rebellen en dat de rebellen de bussen verlieten en verdwenen. 'Nu hebben we te doen met buitengewoon boze Macedoniërs', zei de Amerikaanse functionaris."(5) Dezelfde bron meldde dat "de rebellen een escorte van lichtbewapende Amerikanen hadden", waardoor de indruk gewekt werd dat de zwaar getrainde GI's van de 502de VS-infanterie divisie niets konden doen tegen "de tanks bemand door NLA-rebellen" die het buskonvooi hadden onderschept.(6) Dit hinderlaagverhaal is een sprookje, immers NLA-rebellen hebben geen tanks in hun arsenaal.

Een nieuw front wordt geopend

De 'evacuatie' uit Aracinavo door de VS heeft de NLA-terroristen - samen met hun Amerikaanse adviseurs en buitenlandse huurlingen - in staat gesteld een nieuw front te openen rond het dorp Radusa, 40 Km noordwest van Skopje.(7) "Zij [NAVO] vervoert de rebellen, de terroristen van de ene streek naar de andere en herbewapent hen in plaats van hun wapens in beslag te nemen."(8) Op zijn beurt beschermt ook het KFOR de toevoerroutes van de terroristen en de stroom van militairen en wapens vanuit bases in Kosovo en vanuit trainingskampen in Albanië. Bronnen van het VS-leger in Kosovo suggereren dat de "evacuatie"missie ook bedoeld was om "de 17 'instructeurs' onder de terugtrekkende rebellen te redden", klaarblijkelijk om een diplomatieke afgang en opschudding in de pers te voorkomen als militair kaderpersoneel tegelijk met de terroristen gevangen genomen zouden worden door de Macedonische veiligheidsdienst.(9)

Intussen zijn er aanwijzingen dat VS-Apache-helikopters en onbemande spionagevliegtuigen (gestuurd door een contigent van het 15de Militaire Inlichtingen Bataljon, gestationeerd op de eerder genoemde basis) dit nieuwe front ondersteunen door militaire inlichtingen door te geven aan de VS-adviseurs in het rebellenleger: "Het Pentagon... keurde [midden maart 2001] goed dat meerdere onbemande spionage vliegtuigen werden ingezet als bewaking van de Kosovo-Macedonië grens. Deze verkenningsvliegtuigen kunnen beelden onmiddellijk doorzenden naar grondtroepen, maar ook naar Washington."(10) Zich bewust van deze VS gesteunde "evacuatie" hebben de NLA/UCK-terroristen - met hun instructeurs - hun aanvallen vernieuwd in de Tetovo streek.

Rekruteren van buitenlandse huurlingen

Sinds de oorlog tussen de Sovjet-Unie en Afghanistan is het rekruteren van Mujahedin (strijders in een heilige oorlog) om heimelijke oorlogen in naam van Washington te voeren, een integraal onderdeel van de buitenlandse politiek van de VS. Een rapport van het Congres van de VS maakte bekend hoe de regering (op advies van de nationale veiligheidsraad onder Anthony Lake) "van Bosnië een militante islamitische basis maakte, met rekruten vanuit een militant islamitisch netwerk met duizenden Mujadehin uit de moslimwereld."(11) Dit 'Bosnië-patroon' is sindsdien gekopieerd in Kosovo, Zuid-Servië en Macedonië. Onder de buitenlandse huurlingen die nu met de NLA-rebellen meevechten, zijn Mujahedin uit het Midden-Oosten en Centraal-Azië, uit vroegere Sovjet-republieken en avonturiers uit verschillende NAVO-landen, waaronder Engeland, Nederland en Duitsland... Sommigen van deze westerse vrijwilligers vochten daarvoor ook in Kosovo en met het moslimleger in Bosnië.(12) Ook zijn er Albanese 'vrijwilligers', gerekruteerd in New York met stilzwijgende toestemming van de VS-regering.(13) In maart 2001 verscheen er een advertentie van de NLA in Bota Sot, een Albanese krant uitgegeven in New York, die "Albanezen [in de VS] opriep zich te laten registreren en geld bijeen te brengen."(14) Honderden VS-Albanezen vormden een 'Atlantische brigade' die in 1998 en 1999 in Kosovo met het UCK vocht. Naar verluidt hebben leden van deze brigade zich onlangs aangesloten bij het NLA.(15)

De Verenigde Naties betalen de terroristen

Meerdere malen aangetoond is dat het zogenaamde 'burgerlijke' Kosovo Beschermings Corps (KPC) van de VN een vermomming is van het UCK en het NLA is gevolmachtigde van de KLA/UCK. Volgens de Sunday Times "werden in maart [2001] honderden KPC-reservisten opgeroepen door hun Albanese commandant Agim Ceku. Zij vertrokken daarna naar vroegere Kosovo-trainingskampen in Albanië en verschijnen nu in Macedonië.(16) NLA-rebellencommandant Ostremi was tot voor kort stafchef van het KPC. Om de schijn op te houden stelde Washington "een zwarte lijst op" van KPC-officieren die nu bij het NLA zijn. Deze zogenaamde zwarte lijst - die toegang tot de VS verbiedt - bevat de namen van "Commandant Ostremi, zijn plaatsvervanger als stafchef van het KPC Daut Haradinaj, de commandant en plaatsvervangend commandant van het KPC-élite corps, het Snelle Reactie Corps, plus de bevelhebbers van twee van de zes regionale divisies, commandant Sami Lushtaku en commandant Mustafa Rrustem..."(17)

Onder ons gezegd, Washington's zwarte lijst weerlegt openlijk de bewering van de 'internationale gemeenschap' en de westerse media dat de NLA geen banden heeft met het Kosovo bevrijdingsleger (KLA). In feite bevestigt de zwarte lijst dat deze één en hetzelfde zijn, met dezelfde officieren in commando in zowel het KPC en het NLA. En het bevestigt bovendien ook dat de terroristische agressie wordt geleid door militair personeel betaald door de VN. Toen commandant Ostremi zijn VN-baan verliet om het NLA te leiden, nam men in de VN aan "dat hij op vakantie was gegaan."(18) Volgens de Irish Times slaagde VN-secretaris Kofi Annan er niet in de NLA-commandanten te schrappen van de VN-salarislijst. De internationale gemeenschap betaalde [begin juli] nog steeds de rekening onder het mom van VN-'vredestaken': "...de VN zegt dat zij geen actie ondernemen tegen deze vijf mannen [NLA commandanten], allen nog steeds officieren in dienst [in de door VN gesponsorde KPC] omdat Washington nog steeds details moet verstrekken over het doen en laten van deze mensen." (19)

Dit patroon van financiële steun door de VN aan terroristen is niet iets nieuws. Bernhard Kouchner, voormalig hoofd van de VN-interim missie in Kosovo heeft een persoonlijke binding met KLA-stafchef Agim Ceku, wiens naam - bittere ironie - voorkomt op de lijst van vermoedelijke oorlogsmisdadigers bij het Haagse Tribunaal. Maar omdat hij werd gezocht vanwege misdaden begaan in Kroatië en niet in Kosovo was dit geen punt bij zijn aanstelling door de VN als stafchef van het KPC. (20) Een onafhankelijk rapport in 2000 voorgelegd aan VN-secretaris Kofi Annan bevestigde dat het KPC betrokken is geweest bij "misdadige acties - executies, slechte behandeling en foltering, illegale ordebewaking, machtsmisbruik, intimidatie, inbreuk op politieke neutraliteit en haatdragende taal." (21) Ironisch genoeg "betalen de VN de salarissen van nogal wat gangsters." (22)

Maar wat het rapport niet vermeldt is dat nauwelijks twee maanden na de officiële instelling van het KPC onder auspiciën van de VN (september 1999), de legerleiding van KPC-KLA - gebruikmakend van VN middelen en materieel - al plannen voorbereidden voor de aanslagen in Macedonië, als een logische volgende stap na hun terroristische activiteiten in Kosovo. Volgens de krant in Skopje 'Dnevnik' heeft het KPC een "zesde operatiegebied gevormd" Presevo, Bujanovac en Medvedja [in Zuid-Servië] omvattend en de Macedonische dorpen Crna Gora, Lojane, Vacsince, Straza en Lipkovo in de regio Skopska... Bronnen die anoniem willen blijven beweren dat hoofdkwartieren van de Kosovo beschermingsbrigades [met een directe band met het door VN gesponsorde KPC] al [in maart 2000] opgericht zijn in Tetovo, Gostivar en Skopje.

Zij zijn voorbereid in Debar en Struga [aan de grens met Albanië] en hun leden beschikken over omschreven gedragscodes." (23) Volgens de BBC "waren speciale westerse eenheden de guerrillastrijders nog steeds aan het trainen", hetgeen betekent dat zij het KLA assisteren in het openen van "een nieuw front" in Zuid-Servië en Macedonië.(24) (slot van deel een)

Volgende keer in Manifest: