Uitverkoop bij KPN: werknemers pas op je tellen!

Door Rob Heusdens

In het kader van de collectieve gekte op de beurs die opstak rond het millennium, konden ICT-bedrijven geen kwaad doen. Alles wat maar te maken had met telecom en informatica, was goed voor fikse waardestijging. Veel van die bedrijven azen al jaren op het voormalige staatsbedrijf KPN, waarvan met name de telecompoot een lucratief speelterrein is voor de ICT-bedrijven. Uiteraard vallen er op deze markt ook verliezers te betreuren. Zo worden de collekctieve arbeidsvoorwaarden, die bij de KPN nog bij wijze van uitzondering redelijk goed waren, jaar na jaar verder uitgehold.

De UMTS licentie-aankopen die de directie nog amper een jaar geleden als de redding van het bedrijf zag, blijken nu niet meer waard te zijn dan het papier waarop het geschreven is. Niet de directie, die deze foute inschatting maakte, maar de werknemers van dit bedrijf mogen daar nu de wrange vruchten van plukken.

Veel KPN-onderdelen zijn al verkocht, en de aasgieren hebben het nu voorzien op het KPN Datacenter en KPN Softwarehuis. Hartje zomer lichtte KPN haar medewerkers in, dat ze zo'n 2000 personeelsleden naar een overnamepartner loodst. En uiteraard eigent de overnamepartner zich het recht toe, om de krenten uit de pap te plukken, en de CAO-voorwaarden op termijn te verslechteren. Werknemers zijn op dit moment ordinaire handelswaar, en worden door het kapitaal van alle kanten tegelijk leeggeplukt.

Waar blijft een strijdbare vakbeweging?