Kort buitenlands nieuws

Frankrijk: Vernielingen van genetische maïs

 

Tegenstanders van proeven met genetisch gemanipuleerd voedsel hebben gisteren twee terreinen in het Franse departement Drôme vernield. Eerder was een soortgelijk proefveld in het departement Gard doelwit van actievoerders geweest. Aangekondigd is dat de komende dagen nog meer van dergelijke activiteiten zullen volgen. Minister van landbouw Glavany vindt dat strengere eisen gesteld moeten worden aan proeven met genetisch gemanipuleerd voedsel. Minister van wetenschapszaken Schwartzenberg daarentegen wil dat keihard tegen de demonstranten wordt opgetreden. (Apeld.C. 27-8-2001)

Japan: Massa-ontslagen

Japanse kranten meldden afgelopen weekeinde massa-ontslagen bij Toshiba en Hitachi. De ontslaggolf raakt ook werknemers in andere landen. Toshiba schrapt 20.000 van de 190.000 banen. Bij Hitachi moeten op een personeelsbestand van 340.000 werknemers eveneens 20.000 man het veld ruimen. Informaticaconcern Fujitsu kondigde vorige week al ingrijpende maatregelen aan: 16.400 van de 180.000 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Kyocera, 's werelds grootste producent van keramische onderdelen voor chips, schrapt nog voor het eind van dit jaar 10.000 van de 51.000 banen. Bij het kleinere Oki verdwijnen 2200 banen en bij Kenwood moeten 1700 mensen omzien naar ander werk. (Apeld.C. 27-8-2001 en FD. 31-8-2001)

VS: Powell niet naar racismecongres

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gaat niet naar de VN-wereldconferentie tegen racisme. De Amerikanen vinden dat er in de ontwerpverklaring te veel anti-Israëlische teksten voorkomen.

Een woordvoerder van Powell zei dat het nog niet zeker is of de VS op een lager niveau aan de conferentie zullen deelnemen. De Amerikanen willen dat hun wensen worden ingewilligd en als dat gebeurt zit deelname er wellicht nog in, aldus de zegsman.

Joodse groepen in de Verenigde Staten hadden opgeroepen tot een boycot van het congres. De tekst vergelijkt volgens Amerika zionisme met racisme en bagatelliseert de holocaust. President Bush en zijn minister Powell hebben al eerder openlijk getwijfeld of Amerika wel naar Durban moet gaan. Aan de conferentie wordt deelgenomen door 14.000 mensen uit 194 landen. (Apeld.C. 28-8-2001)

Indonesië: legerkolonel dood in cel

Een belangrijke verdachte van de moord op een Indonesische rechter is in een gevangeniscel overleden. De 61-jarige legerkolonel zou zijn ingehuurd door Tommy Soeharto om de rechter, die Tommy tot celstraf veroordeelde, te vermoorden. De politie zei dat kolonel Wiyno is gestorven aan een hartaanval, maar dat er wel sectie zal worden gepleegd. De politie bevestigde dat Wiyono Tommy Soeharto aan wapens heeft geholpen en dat de kolonel bovendien wist waar Tommy zich lange tijd schuilhield. (Apeld.C. 29-8-2001)

Argentinië: Extra miljarden van IMF voor noodlijdend land

Argentinië krijgt een extra noodkrediet van $8 miljard (ƒ19,2 miljard) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bovenop de eerder toegezegde $14 miljard (ƒ33,5 miljard). Dat moet voorkomen dat het land zijn schuldverplichtingen niet meer kan nakomen. Dan komt $5 miljard (ƒ12 miljard) van de $8 miljard (ƒ19,2 miljard) beschikbaar. Het IMF heeft strenge voorwaarden verbonden aan de extra kredietverlening. Argentinië moet zijn belastingstelsel versterken, het eerder opgestelde ingrijpende bezuinigingsprogramma volledig uitvoeren en meewerken aan een herstructurering van zijn schulden. Het land heeft een overheidsschuld van $128 miljard (ƒ307 miljard) en kampt al drie jaar met een economische recessie. De nieuwe kredietverlening leidde gisteren tot forse koersstijgingen op de beurs in Buenos Aires. (Spits, 23-8-2001)

Argentinië: Massale demonstratie

Tienduizenden arbeiders zijn gisteren de straat op gegaan in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, uit protest tegen bezuinigingen op de overheidsuitgaven. Het was één van de grootste demonstraties sinds het aantreden van president De la Rua in december 1999. Argentinië zit in een diepe economische crisis: in sommige regio's bedraagt de werkloosheid meer dan 20 procent. De regering wil voor het eind van het jaar 15 miljard dollar bezuinigen, onder andere door te korten op ambtenarensalarissen en pensioenen. (NRC, 30-8-2001)

Colombia: gevechten op vier fronten

Bij gevechten op vier verschillende fronten tussen het overheidsleger en guerrillagroeperingen zijn de afgelopen dagen volgens een militaire bron 28 rebellen en 5 soldaten gedood. Intussen zou er een akkoord zijn bereikt bij de vredesbesprekingen tussen de regering en de marxistische rebellen van de FARC. De partijen zouden onder andere spreken over een staakt-het-vuren, een datum werd daarbij niet genoemd. (NRC, 1-9-2001)

VS: nauwelijks economische groei

De Verenigde Staten zijn in het tweede kwartaal economisch gezien nauwelijks gegroeid. Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte gisteren bekend dat de economie in de tweede drie maanden van dit jaar een groei heeft laten zien van maar 0,2 procent (op jaarbasis). Het percentage is de tweede voorlopige opgave. De eerste raming, van eind juli, bedroeg 0,7 procent. Het nieuwe groeipercentage is het laagste sinds het eerste kwartaal van 1993, toen de economie van de VS een achteruitgang liet aantekenen van 0,1 procent.(HC, 30-8-2001)
©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019