Zomerschool NCPN succes

Van een correspondent

Nieuw Statenzijl, uitkijkend op de Dollard, vlakbij de grens met Duitsland. In de jaren '30 kwamen hier de vluchtelingen uit de concentratiekampen van het Emsland met bootjes aan. 

Monument in Beerta ter herdenking van de landarbeidersstrijd en de in deze strijd gevallen landarbeider Eltjo Siemens 

Beersterplas: nu nog openbaar recreatie gebied. Rijken willen er bezit van nemen. Alleen strijd helpt. Foto's: Rob Heusdens 

Van 29 augustus tot 2 september werd in Reiderland de NCPN-zomerschool gehouden. Gespreid over 4 dagen hielden 25 kameraden zich in het buurthuis Noorderlicht in het dorp Drieborg intensief bezig met vier onderwerpen: migranten, openbaar vervoer, volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. De vijfde dag van de zomerschool had tot onderwerp de geschiedenis van klassenstrijd in Oost-Groningen.

De afdeling Reiderland had een tentoonstelling samengesteld over de sociale strijd in Oost-Groningen vanaf de 30-er jaren van de vorige eeuw tot heden, waarbij door verschillende kameraden herinneringen uit deze strijdtradities werden opgediept. Daarna werden verschillende lokaties in de streek bezocht, en werd ter plekke door kameraden verhalen verteld over de strijd die daar had plaatsgevonden. Bezocht werden de sluis bij Nieuw Statenzijl (aan de Dollard, op de grens met Duitsland) waar voor de oorlog politieke vluchtelingen uit Nazi-Duitsland door kameraden werden opgevangen. In Finsterwolde bezochten we een monument voor een slachtoffer van de landarbeidersstaking in 1929, en in Scheemda strokartonfabriek 'De Toekomst' waar in de jaren '60 een staking plaatsvond voor hoger loon.

De zomerschool, stond open voor leden en sympathisanten en was zowel scholend als onderzoekend. Per onderwerp was materiaal verzameld dat tijdens de zomerschool werd bestudeerd en politiek uitgediept. De deelnemers leggen de resultaten voor aan de partij om tot discussie en standpuntbepaling binnen de hele partij te komen.

Op donderdagavond 30 augustus organiseerde de afdeling Reiderland van de NCPN een open avond over de onderwerpen van de zomerschool. Een twintigtal kameraden waren aanwezig om over deze onderwerpen van gedachten te wisselen. Vooral de plannen voor vestiging van een asielzoekerscentrum in de gemeente Reiderland en de afbraak van de volkshuisvesting in Nederland gaven veel stof tot discussie.

Het organiseren van de zomerschool bleek een goed initiatief voor de opbouw van de partij. In enige afzondering en rust politiek belangrijke onderwerpen te onderzoeken en bediscussiƫren draagt bij aan de diepgang van uitgekozen onderwerpen en versterkt de onderlinge verstandhouding binnen de partij.

De zomerschool heeft de aandacht van de media getrokken. Zo had het Nieuwsblad van het Noorden de aankondiging voor de open avond overgenomen en het gratis blad 'Metro' meldde dat communisten een 'opfriscursus' organiseerden. Ook het programma 'Cappucino' van de Radio 2 heeft met een kort live-interview aandacht besteed aan de zomerschool.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019