Je moet je laten zien als de ministers en de internationale pers daar zijn

 

Door Herwig Lerouge

"D14 is opgericht omdat wij niet akkoord gingen met de algemene consensus die wilde dat het rustig moest blijven op 14 december, de dag van de top van Laken." Dat zegt Thierry Thomas (28 jaar) lid van het secretariaat van D14. Maar wat is dat voor iets: D14? Wat willen deze mensen? En wat hebben u en ik daarmee te maken?

D14, S22, O19. Praten jullie altijd in code?

 

Thierry Thomas. D14 staat voor 14 december. In het prille begin heetten wij Uitdaging 2001. Dat was een coördinatie van organisaties die hun stem wilden laten horen tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Toen we zagen dat de vakbonden en de officiële niet-gouvernementele organisaties onder druk van de regering op 14 december, de dag van de top van Laken, niets zouden doen, hebben we D14 opgericht. We vinden dat je van je moet laten horen precies op de dag dat de staats- en regeringsleiders samenkomen en de internationale pers aanwezig is. De platforms die in verscheidene steden goedgekeurd zijn zeggen hetzelfde. S22 tot D14 is de coördinatie in Luik die mensen op straat kreeg op 22 september toen de ministers van Financiën in Luik vergaderden. Ze hebben D14 aan hun naam toegevoegd omdat ze nadien verder willen mobiliseren voor de top in Laken.

Welke organisaties zijn lid van D14?

Thierry Thomas. Tientallen. De lijst wordt iedere dag langer. Je kan de lijst bekijken op onze site www.d14.be. Ook steeds meer gewone mensen worden lid. Sommigen gaan een stap verder en richten plaatselijke comités van D14 op. Op dit ogenblik hebben wij al groepen in Brussel, Luik, Charleroi, Antwerpen en Leuven. Comités zijn in opbouw in Limburg, de Vrije Universiteit van Brussel, aan de universiteit van Louvain-la-Neuve. Vakbondsdelegaties en afzonderlijke vakbondsleden sluiten aan. Daarnaast staan wij natuurlijk in nauw contact met andere platforms zoals 019, de coördinatie die mobiliseert voor de informele top van Gent op 19 oktober.

Jullie willen op 14 december betogen. Goed. Welk verschil is er met de vakbonden en de niet-gouvernementele organisaties die het weekend voordien een forum organiseren?

Thierry Thomas. Wij zeggen dat Europa een apparaat is in dienst van het kapitaal en niet van het volk. Wij hekelen de zogeheten veiligheidspolitiek waarvan Europa de peetvader is. Wij staan aan de kant van hen die vechten tegen privatiseringen, inleveringen, herstructureringen. Meestal blijven de vakbondsleidingen op die terreinen afwezig. In hun rangen vind je een groep mensen die de regeringspolitiek integendeel steunen. De vakbondsleidingen roepen op te betogen voor de toepassing van het Europees Sociaal Charter. Hoe is zoiets mogelijk? Het charter is een grote stap achteruit. Wij mobiliseren voor die betogingen maar de vakbondsmensen die het platform van D14 onderschrijven willen wel dat de échte eisen van de basis weerklinken.

Wat stellen jullie dan voor?

Thierry Thomas. D14 is een coördinatie. Wij zijn het onderling eens over de aard van het Europa dat in opbouw is. Maar iedere organisatie en ieder individu mag natuurlijk zijn eigen alternatief verdedigen. Iedereen heeft zijn eigen specialisme en mag dat ook laten zien.

Wat plannen jullie voor 13 en 15 december?

Thierry Thomas. De 13de (een donderdag) is de vakbondsbetoging. Wij roepen op daaraan deel te nemen. Voor de 14de hebben wij een aanvraag ingediend om te betogen van Brussel naar Laken. Wij willen een zichtbare betoging, niet op de Heyzel bijvoorbeeld. De 15de is er een open manifestatie voor iedereen die de vorige dagen niet kan meedoen. Die dag zijn ook activiteiten voorzien in de stad: happenings, concerten,...

Wat moet je doen als je wil meewerken met D14?

Thierry Thomas. Wij hebben veel mensen nodig om betogers uit het buitenland op te vangen, eten te helpen klaarmaken, geld in te zamelen, spandoeken te maken, straattheater voor te bereiden, voor animatie te zorgen tijdens betogingen, medische ploegen op te zetten voor het geval de politie zich gedraagt zoals in Genua, legal teams die juridische bijstand verlenen en waken over de rechten van de betogers,... Wij hebben vooral veel mensen nodig om de pamfletten en folders van D14 te verspreiden en plaatselijke comités op te richten.