Van het partijbestuur

 

Manifestatie op de Dam op 30 september

Het partijbestuur vergaderde op 22 september 2001. Het bestuur discussieerde uitvoerig over de gevaarlijke ontwikkelingen in de wereld die volgen op de afkeurenswaardige aanslagen in de VS. De klok dreigt politiek gezien jaren te worden teruggedraaid. De situatie is zeer ernstig. De VS-imperialisten dreigen de gehele wereld nog meer naar hun hand te zetten dan al plaatsvond. Waar maar mogelijk moet de beweging tegen een nieuwe oorlog en tegen de kapitalistische globalisering worden versterkt en naar buiten treden. Geen terreur, geen oorlog!

De heersende klasse in ons land probeert, met de aanslagen als alibi, allerlei democratische verworvenheden terug te draaien. Ook pogingen om de kapitalistische crisis nog meer af te wentelen op de werkende en uitkeringsgerechtigde bevolking, door loonmaatregelen en versnelde afbraak van de collectieve voorzieningen, moeten met kracht worden bestreden. Dat geldt ook voor racistische pogingen om bepaalde groepen te vereenzelvigen met de terroristen. Het partijbestuur roept op om stelling te nemen tegen alle vormen van vreemdelingenhaat. Het bestuur besloot steun te verlenen aan alle uitingen van breed verzet tegen de nieuwe oorlogsplannen van het Pentagon, nationaal en internationaal, en besloot een verklaring uit te geven om te verspreiden tijdens de Manifestatie tegen De Nieuwe Oorlog op zondag 30 september.

Het partijbestuur ging verder uitvoerig in op de antiglobaliseringsbeweging en in het bijzonder over de deelname van de NCPN aan de demonstraties in Brussel op 13,14 en 15 december.

Sinds Seattle is de beweging tegen de kapitalistische globalisering sterk gegroeid. Waren er bij de demonstratie in Amsterdam nog ongeveer 40.000 mensen, intussen is de beweging veel breder geworden. Veel jongeren voelen zich tot deze strijd aangetrokken. Een praktisch probleem dat zich voordoet is dat de beweging voor een deel wordt gedomineerd door Trotskisten (IS) en anarchisten. De communistische beweging loopt eigenlijk achter de feiten aan. Het partijbestuur roept op om naar Brussel te gaan op 13, 14 en/of 15 december. De PVDA-B zit in de brede coalitie (D14) die de demonstratie voorbereidt. Waar mogelijk zullen wij ons aansluiten bij bredere samenwerkingsverbanden. De partij zal echter ook proberen zelf een bus naar Brussel te organiseren. De NCPN wil ook als partij zichtbaar in Brussel aanwezig zijn. Het PB neemt de organisatie, in overleg met de afdelingen, ter hand. We zullen wel rekening moeten houden met de, sinds 11 september zeker toegenomen, repressie in Belgiƫ. Er zal dus in de bus ook een alternatief programma moeten worden voorbereid mocht de bus onverhoopt worden tegengehouden. Voor de partijbijeenkomst over vakbondsstrijd en globalisering op 29 september zal Jo Cottenier (PVDA) worden uitgenodigd om uitleg over de globalisering te geven.

De partijbijeenkomst op 29 september heeft een dubbel karakter. Het is ook een eerste stap naar een vakbondspolitiek van de partij. Door het uitnodigen van Jo Cottenier kunnen wij de verbanden gaan leggen met internationale verdragen waarin al veel nationale zaken zijn geregeld. Zonder internationale contacten is het niet mogelijk om in eigen land een goede klassenstrijd te voeren. Zie ook Manifest 17 (GATS).

Verkiezingen 2002: De verkiezingscommissie is aan de gang. Het besluit om deel te nemen aan de verkiezingen staat niet haaks op de congresbesluiten maar moet in het licht worden gezien van de opbouw van de partij. Tijdens de verkiezingsconferentie op 7 oktober wordt het PB-besluit om mee te doen vastgesteld. Op een latere conferentie stellen we de kandidatenlijst en het verkiezingsprogram vast.

Het partijbestuur ging akkoord met het voorstel van de Commissie Automatisering over de plaats van de afdelingen op de landelijke website van de partij. Er moet een voorstel worden gemaakt door de commissie waarin wordt vastgelegd waar de verantwoordelijkheden liggen voor de redactie van de website (krant), reacties, jongerengedeelte etc. Volgende vergadering: 3 november 2001.