Massale demonstratie in Washington op 29 september

Van de redactie buitenland (*)

De nationale demonstratieve tocht op 29 september jl. in Washington tegen oorlog en racisme, waaraan zo'n twintigduizend mensen deelnamen, had als verzamelpunt het 'Freedom Plaza - 14de straat' en Pennsylvania Avenue Noord West. De aansluitende tocht ging naar het ministerie van Justitie, het Navy Memorial (beide aan de Pennsylvania Avenue) en eindigde met een bijeenkomst in Upper Senate Park tegenover het Capitool.

De wijziging van het verzamelpunt - van Lafayette Park tegenover het Witte Huis naar Freedom Plaza en Pennsylvania - voorkwam de regeringspoging om te elfder ure de demonstratie te verhinderen. De regering Bush gebruikte de Geheime Dienst om een dertigdaags verbod uit te vaardigen tegen demonstraties voor vrede en protesten tegen oorlog in het Lafayette Park. De internationale A.N.S.W.E.R.-coalitie (Act Now to Stop War & End Racism) had eerder alle nodige vergunningen gekregen voor het Lafayette Park en langs het Witte Huis naar Pennsylvania Avenue en het Capitool. Maar op donderdagavond kreeg ANSWER te horen dat de Geheime Dienst de vergunningen had herroepen met het ongrondwettelijke voorwendsel dat de veiligheid in gevaar zou komen, precies zoals Nixon de Geheime Dienst gebruikte om demonstraties tegen de Vietnamoorlog te blokkeren.

Maar de belangrijkste boodschap aan de vredesactivisten was: de massale anti-oorlogsdemonstratie op 29 september ging door. Twintigduizend demonstranten trokken op die dag in de hoofdstad op naar Freedom Plaza. Maar ook in andere plaatsen in de VS demonstreerden duizenden mensen. De demonstratie op 29 september is in het hele land toegejuicht. Duizenden mensen kwamen uit het verre Californië, Nieuw Mexico, Texas, Florida, Maine en van overal daar tussenin, ook duizenden uit de stad New York.

Tenslotte, de blokkade van demonstraties door de Geheime Dienst is voor een periode van 30 dagen en de toonzetting van deze blokkade verschaft de Geheime Dienst de vrije hand om voor maanden en jaren in de toekomst demonstratieve tochten te dwarsbomen. De ANSWER-coalitie zal op korte termijn legale stappen ondernemen tegen dit door de Geheime Dienst afgedwongen verbod op demonstraties in Lafayette Park en langs het Witte Huis.

(*) International A.N.S.W.E.R, New York, vertaling Thomas Janssen.