Campagne NCPN Twente tegen paarse plannen miljoenennota

Oproep: Deel megawinsten NU!

Door Corry Westgeest

NCPN-stand in Enschede. Ger Wooldrik (achter) en Rik Min (voor) delen pamfletten uit. 

De NCPN-afdeling Twente heeft met een pamflet stelling genomen tegen de plannen van de paarse regering in de miljoenennota. Met dit pamflet, 5000 stuks, is behoorlijk campagne gevoerd. Leden en sympathisanten van de partij hebben het huis aan huis verspreid in een aantal wijken van verschillende steden. Ook is het tijdens de ochtendspits uitgedeeld bij het Centraal Station Enschede en op zaterdag 29 september heeft de partij in deze plaats een infostand georganiseerd (zie foto). De afsluiting van de campagne was een goed bezochte openbare bijeenkomst in Enschede.

Het bestuur van de afdeling is blij met de goede reacties van het publiek op de standpunten en de inzet van de partij. Grote trekker was de leus: Deel megawinsten NU! De voorbeelden van winstpercentages in 2000: Wegener 96 miljoen, Grolsch 59 miljoen (met o.a. ook een fabriek in Enschede) en Randstad 207 miljoen leverden reacties op als: "Zo, zo Wegener, de krant die wij betalen, zit er goed bij". "Grolsch heeft niets te lijden gehad van de vuurwerkramp, dat kunnen veel Enschedeƫrs niet zeggen". "Randstad wordt ook steeds groter, straks heeft niemand meer een fatsoenlijke, vaste baan". Ook de aanval van de NCPN op de top-managers die de afgelopen jaren vooral hun eigen zakken hebben gevuld, gemiddelde loonstijging in 2000 was 14 tot 17,5 procent, kreeg massaal bijval. Veel mensen zeiden zich zorgen te maken over het steeds duurder worden van het leven.

De woonkosten en woningtekorten

In Enschede is de komende zes jaar geen betaalbaar huurhuis te krijgen, en de belabberde vooruitzichten voor jongeren werden hierbij het meest genoemd. Opvallend was dat er op straat, in tegenstelling tot op de bijeenkomst, weinig reactie was op de terreuraanvallen in Amerika. Vaak haalde men de schouders op en zei: "Ja, Amerika denkt dat ze overal de baas kunnen spelen", en: "het zal ons wel weer geld gaan kosten". Wat dit laatste betreft heeft paars inderdaad in de miljoenennota al een voorschot genomen door 100 miljoen hiervoor achter de hand te houden en, reken maar dat er meer geld naar toe zal gaan. Een andere vraag die veel gesteld werd: jullie doen toch wel weer mee aan de verkiezingen? Omdat de afdeling inmiddels besloten had om in Enschede aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen, was dit een mooie kans om te praten over de steun die onze partij hierbij nodig heeft en, dat levert altijd iets op. Meerdere personen deden toezeggingen voor handtekeningen en geld; drieduizend gulden is inmiddels overgemaakt naar de landelijke penningmeester. En wat de pers betreft kreeg radio Enschede FM de primeur, want die was op de openbare bijeenkomst aanwezig en zond de volgende dag een interview met Corry Westgeest, de voorzitter van de afdeling, uit.