Wereldwijd protest tegen de oorlog

Washington, Havana, Hanoi, Bagdad, Moskou, Brussel, Amsterdam...
Groningen, Leiden, Deventer, Enschede, Utrecht, Den Haag...

Door Wil van der Klift

Foto: Eva Strausz 

In de gewone media zijn alleen maar loftuitingen te zien en te horen over de bombardementen op Afghanistan. Maar overal ter wereld is ook sprake van een toenemend aantal demonstraties die uiting geven aan kritiek en bezorgdheid.

Washington, 7 oktober.

Onmiddellijk nadat het nieuws over de bombardementen in Afghanistan bekend raakt, verzamelen zich tientallen mensen tegenover het Witte Huis. De vredeswake groeit uit tot een vredesbetoging onder de slogans 'Stop de bombardementen NU' en 'Geen geld voor wapens, maar voor armoedebestrijding'.

Enkele dagen eerder, op 29 september, hadden al tienduizenden mensen betoogd in Washington, San Francisco en Los Angeles tegen de oorlogsvoorbereidingen van Bush. Ze namen de verdediging op van de Arabische en moslimbevolking in de VS, die steeds vaker het slachtoffer is van racistische aanvallen.

Vietnam: tegen het terrorisme en tegen de oorlog

In Hanoi verklaarde de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken: "Vietnam veroordeelt alle vormen van terrorisme (...) maar is van mening dat antiterroristische maatregelen in overeenstemming met het VN- charter en de internationale wetgeving moeten worden genomen.

Vietnam drukt zijn grote bezorgdheid uit over de oorlog in Afghanistan, die het leven bedreigt van onschuldige burgers. We hopen dat de betrokken partijen alles zullen doen om de oorlog niet te laten escaleren en gepaste oplossingen zullen vinden om deze oorlog snel te beëindigen en de vrede te herstellen."

Cuba: "Een oorlog van kolonisatoren"

Het Cubaanse dagblad Granma, spreekbuis van de Cubaanse Communistische Partij: "Dit is geen oorlog tegen het terrorisme, dat kan en moet aangepakt worden met andere middelen die veel efficiënter en blijvender zijn. Dit is een oorlog ten voordele van het terrorisme, een middel dat veel erger is dan de kwaal. Wat ook de voorwendsels waren, dit is een oorlog van de meest gesofistikeerde technologie tegen mensen die niet kunnen lezen of schrijven. Een oorlog van een land met een Bruto Intern Product van zowat 20 miljard dollar tegen een land dat 1000 keer minder produceert.

De oorlog zal uitgroeien tot een oorlog van de vroegere kolonisatoren tegen de vroegere gekoloniseerden, van de ontwikkelde wereld tegen de onderontwikkelde wereld, van de rijksten tegen de armsten, van diegenen die zichzelf 'beschaafd' noemen, tegen diegenen die zij als achterlijk en barbaars beschouwen.

Het zal nu berichten regenen over bommen, raketten, luchtaanvallen (...), ingenomen steden, inclusief de hoofdstad. Dat alles in min of meer korte tijd. De gevechten zullen tegen de lokale bewoners gevoerd worden, niet tegen de terroristen. Daarna komt de grote onduidelijkheid: zal de weerstand ophouden? Zullen alle tegenstellingen verdwijnen? Of begint dan de echte oorlog?"

Scherpe reacties uit Iran en Irak

President Saddam Hoessein daagde de VS uit de schuld van Osama bin Laden te bewijzen: "Deze aanval is het bewijs van de grootheidswaanzin van de Verenigde Staten. Hun beleid barst van dreigementen en omkoperij." Ook Iran veroordeelde de Amerikaanse aanvallen scherp en beraadt zich over tegenacties.

Russische communisten tegen oorlog

Victor Tjoelkin (Russische Communistische Arbeiderspartij): "De vreselijke explosies van 11 september hebben duizenden onschuldige burgers gedood. (...) Zulke bloedige gebeurtenissen zullen slechts ophouden als de landen niet meer ingedeeld zijn in meesters en knechten, als de zogenaamd ontwikkelde landen de andere niet meer zullen uitbuiten, als de mensheid kiest voor socialisme."

Nina Andrejeva, Communistische Partij van Bolsjevieken van de Sovjet-Unie: "De VS kunnen toeslaan in Afghanistan, Irak of andere landen van het Midden- of Nabije-Oosten, en zelfs in Noord-Afrika. Ze trekken de landen van de NAVO en de Europese Unie mee in dit avontuur en dwingen andere landen, zoals Rusland, om op zijn minst 'welwillend neutraal' te zijn. We roepen alle vredelievende krachten in heel de wereld op om massaal te protesteren en de Amerikaanse aanvallen af te wijzen."

De demonstraties gaan door en er komen er steeds meer:

Op zaterdag 20 oktober zal een landelijke demonstratie in Amsterdam worden georganiseerd, die om 14.00 uur op de Dam begint en na een wandeling door de binnenstad ook weer op de Dam eindigt. (Aanvankelijk was het de bedoeling het op zondag de 21ste te doen, maar dan wordt de Marathon van Amsterdam gelopen die zowel de Dam als het Museumplein aandoet; gezien de ervaringen die we met de Haagse politie hebben opgedaan bij het organiseren van een korte manifestatie op 8 oktober in Den Haag verwachten we teveel hindernissen in die stad.)

De centrale leus zal zijn: 'Stop de oorlog - stop de geweldspiraal'; van de vier leuzen die we op 30 september hadden, wordt 'wraak is geen waardige reactie' vervangen door 'solidariteit met alle slachtoffers van de geweldspiraal' (de andere drie blijven dus gehandhaafd).

Kom massaal naar de Dam!!

Overal in het land werden vredeswakes en/of stille tochten gehouden. In ieder geval in Amsterdam, Den Haag, Leiden, Groningen, Leeuwarden, Amersfoort, Enschede, Eindhoven, Tilburg, Utrecht, Vlaardingen, Heerlen en Deventer. Deze lijst zal verre van uitputtend zijn en geeft vooral aan dat het verzet tegen de oorlogshandelingen van de VS en het VK, gesteund door de Nederlandse regering en de Tweede Kamer, met als enige positieve uitzondering de SP, snel toeneemt. Een actueel overzicht van plaatsen, tijden en contactpersonen is te vinden op:

Op deze sites ook veel achtergrondinformatie over de landelijke vredesmanifestatie zondag 30-9 in Amsterdam, georganiseerd door het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'.

Meer dan dertig Rotterdammers kwamen op 10 oktober, in het KSA-kantoor bijeen om hun verontrusting te delen over de oorlog in Afghanistan. Onvoldoende of gekleurde berichtgeving, verbloemen van de werkelijke achtergronden, de kritiekloze rol van de Nederlandse overheid en solidariteit met de bewoners van Afghanistan leidden tot de oprichting van een breed en veelkleurig platform: Het Comité Rotterdam Tegen de Nieuwe Oorlog. Middels picketlines, een manifestatie en advertenties wil men ook in Rotterdam de discussie op gang brengen over de oorlog, de achtergronden en de rol van Nederland.

Activiteiten:

  • Iedere maandag tussen 17.30 en 18.30 uur picket-line bij hoofduitgang van het Centraal Station in Rotterdam met pamfletten, spandoeken en sandwichborden.
  • Iedere vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur picket-line bij de trappen van de Beurs/WTC op het Beursplein.
  • Vergadering van het comité op maandag 15 oktober om 19.00 uur in KSA, Walenburgerweg 55.
  • Op 29 oktober openbare discussieavond in De Heuvel (?) om 19.30 (zaal open om 19.00 uur).
  • Demonstratie door het centrum van Rotterdam op 10 november om 14.00 uur vanaf het Zadkine monument (achter het Maritiem Museum).

Meer informatie: Comité Rotterdam Tegen de Nieuwe Oorlog:

Contactpersonen:
Wim van Wijk Benji de Levie
Bellstraat 8 Postbus 28139
3112 ZB Schiedam 3003 KC Rotterdam
E-mail: wew12@xs4all.nl E-mail_: benji.gabi@rdplus.nl
Telefoon: 010 462 08 52 Telefoon: 06 53 33 68 63

In Den Haag vond op zondag 14 oktober, de derde bijeenkomst plaats. Sinds de eerste bijeenkomst op 7 oktober voor de VS-ambassade heeft burgemeester Deetman de demonstraties naar het Malieveld verbannen.

In Enschede vindt een dagelijkse vredespicket-line bij het stadhuis plaats De Initiatiefgroep' Oorlog is geen Oplossing Enschede' staat vanaf maandag 8 oktober weer op werkdagen met pamfletten en een spandoek bij het stadhuis in Enschede. In het pamflet roept de groep op tot rechtvaardigheid in plaats van wraak. Voorts wordt er geëist: neem de voedingsbodem van het terrorisme weg, wraak is geen waardige reactie en creëer geen nieuw vijandsbeeld! De groep breidt zich iedere dag meer uit en bestaat inmiddels uit heel veel verschillende personen waaronder ongebonden mensen en vertegenwoordigers van vredesorganisaties als: Enschede voor Vrede, Vrouwen voor Vrede, Vereniging Dienstweigeraars en de politieke partijen GroenLinks, NCPN en SP. Zolang de bombardementen voortduren staan zij alle werkdagen van 17.30 - 18.00 uur voor het stadhuis (Ei van Ko). Let op: Op koopavonden van 19.00 to 20.00 uur. Voor meer informatie: Tel: 053-4763881 of E-mail: oorlogisgeenoplossing@hotmail.com.

In Leiden vond op 8 oktober een demonstratie plaats op het Stadhuisplein. Het Anti Oorlogs Comité Leiden riep op om naar een bijeenkomst op het Stadhuisplein in Leiden te komen. Daar waren sprekers en dichters met een muzikale omlijsting. Men herdacht de doden, die al gevallen zijn in zowel New York, Afghanistan, als elders. Nog meer onschuldige doden, ditmaal Afghaanse burgers door Amerikaanse wapens, is geen berechting van schuldigen aan de aanslagen in de VS, maar zinloze wraak. Het Afghaanse gewone volk heeft al genoeg geleden van de door de CIA in het zadel geholpen Taliban, en Bin Laden.

Het manifest Tegen de 'Nieuwe Oorlog', dat ten grondslag ligt aan de manifestatie van a.s. zaterdag, is inmiddels ondertekend door ruim 170 organisaties. Nog steeds melden zich nieuwe ondertekenaars.

Kritische Nederlandse internetinformatie over oorlogsdreiging:

www.wereldcrisis.nl
www.vredesplein.nl
www.omslag.nl
www.indymedia.be
clubs.yahoo.com/clubs/linksnederlands
www.indymedia.be
www.eurodusnie.nl
www.ncpn.nl

Engelstalig:

www.indymedia.org/peace
pax.protest.net
www.internationalanswer.org
www.zmag.org/ZNET.htm
www.solidnet.org