Joegoslavië 'tribunaal' is VS-instrument

Afghanistan, Macedonië en Kosovo, slachtoffers van VS-complot

Van de redactie buitenland

Hieronder volgt een samenvatting van de verklaring die president Milosevic niet mocht voorlezen toe hij op 30 augustus voor het 'tribunaal' in Den Haag verscheen. Del Ponte heeft inmiddels de aanklacht uitgebreid met zoveel mogelijk nieuwe zaken om de 'vaart' erin te houden. Op 29 oktober vindt er weer een proforma-zitting plaats. Manifest plaatst deze samenvatting om de redenen voor de aanklachten en de positie van het 'tribunaal' beter te kunnen begrijpen. Maar ook omdat de zaak Milosevic opvallend duidelijk past in de VS-strategie om de wereld volledig te overheersen, zoals na de 'oorlog' tegen Afghanistan, met de dag duidelijker wordt. (Deel één van twee)

Verklaring van president Slobodan Milosevic over de onwettigheid van het Haagse 'tribunaal'.

Milosevic geeft in zijn uitgebreide verklaring aan dat er drie ernstige, juridische tekortkomingen bestaan in het zogenaamde Internationale Strafhof voor het voormalige Joegoslavië (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia - ICTY). In het eerste gedeelte noemt hij een viertal punten waardoor de onrechtmatigheid en dus illegaliteit van de instelling van het tribunaal wordt aangetoond.

Het handvest van de Verenigde Naties geeft de Veiligheidsraad niet de volmacht tot het instellen van een Strafhof. De Veiligheidsraad heeft zich daarmee rechten toegeëigend die het niet bezit en bedreigt daardoor de volkeren met een wetteloze toekomst. De instelling van het 'tribunaal' door de Veiligheidsraad is daardoor een ontkrachting van de letter en de geest van de regels van het Handvest en corrumpeert de VN.

VS willen geen internationaal strafhof

Een Internationaal Strafhof kan slechts worden ingesteld door een multinationaal verdrag, of door amendementen op het Handvest van de Verenigde Naties. Milosevic gaat hierbij in op de krachtige tegenwerking die de VS bieden tegen de instelling van een dergelijk hof, zoals dat in 1998 in Rome door 120 landen is besloten. De VS weigeren deze overeenkomst te tekenen en proberen andere landen te dwingen het verdrag niet te ratificeren.

De oprichting van het ICTY was een onwettige daad, uitgevoerd om het eigenbelang van de VS te dienen, een tegenstander te vernietigen en tegelijk de instelling van een wettig Internationaal Strafhof tegen te werken. De instelling van het ICTY is vergelijkbaar met rechtbanken opgericht door koloniale overheersers en heeft juist geweld en haat tot gevolg.

Tenzij de Veiligheidsraad wordt ingetoomd door het Handvest van de VN en door Internationale wetten kan hij doen en laten wat hij wil. Deze absolute vrijheid, die de Veiligheidsraad zich aanmatigt, roept juist wetteloosheid in het leven en is vernietigend voor de vrijheid van de mensheid. In de Veiligheidsraad, waarin slechts 15 landen zitting kunnen hebben, waarvan vijf met vetorecht, spelen de VS een overheersende rol, zodat de Veiligheidsraad vaak de belangen van de VS dient in plaats van de democratische processen in dienst van alle volkeren.

In het tweede deel van de verklaring geeft Milosevic aan dat het ICTY niet anders dan partijdig kan zijn en dat door de instelling van het ICTY de VS en de NAVO gevrijwaard worden van vervolging voor begane misdaden. Een eenmalig gelegenheidshof, gericht tegen één land, opgericht door een internationaal werkende politieke macht om diens geopolitieke belangen te dienen, is niet in staat tot onpartijdigheid en leidt tot verdeeldheid en geweld.

Het ICTY is partijdig en zal de verdeeldheid en het gevaar van oorlog in de regio doen toenemen. Het schendt het belangrijkste principe van elke wetgeving: het gelijkheidsbeginsel.

Indien wordt toegestaan dat de Veiligheidsraad zo'n 'tribunaal' instelt, gericht tegen een land of een groep of personen in een land, kan het dat naar willekeur doen, afhankelijk van politieke en economische omstandigheden, tegen willekeurig welk land dan ook, terwijl de leden van de Veiligheidsraad of bondgenoten ervan zelf buiten schot blijven. Zo'n partijdig opgericht 'tribunaal' is per definitie discriminerend en corrumpeert het internationale recht. De Veiligheidsraad kan achteraf gebeurtenissen en handelingen strafbaar stellen; de instelling van zo'n tribunaal gebeurt altijd 'ex posto facto' (naderhand) en zal tegelijk door de aard van de beschuldigingen de beschuldigden criminaliseren en demoniseren.

Het op politieke gronden een land tot mikpunt maken en vervolgen voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid schept een onweerstaanbare dwang tot veroordelen. Zo'n ad hoc-'tribunaal', op die manier opgericht, zal alleen al daardoor gericht zijn op het veroordelen van de beschuldigden. De machten die ad hoc internationale straftribunalen instellen, leiden daardoor de aandacht af van hun eigen misdaden en fouten, of die van hun bondgenoten en kunnen tegelijk ongestraft verdergaan met het dreigen met of uitvoeren van massavernietiging.

NAVO-geweld niet aangeklaagd

Het ad hoc-'tribunaal' zal, gesteund door een enorme propaganda alleen oordelen over de aangeklaagden en niet over de oprichters. De misdaden van de bombardementen van de vliegtuigen van de VS op burgerdoelen en burgers in de steden en dorpen en het gebruik van fragmentatiebommen en bommen met verarmd uranium door de VS en de NAVO zullen onbestraft blijven. Milosevic geeft in dit deel een aantal voorbeelden van steden en dorpen, die in de Federatie Joegoslavië en in andere landen door de VS zijn aangevallen en vernietigd. Door de NAVO is het geweld tussen Serviërs en etnische Albanezen en andere volken in Kosovo en Metohia aangewakkerd. Milosevic noemt hier de aantallen slachtoffers door de bombardementen en de aantallen verdreven Serviërs uit Krajina, Kosovo en Metohia. Hij noemt de steun van de VS aan Kroatië en de UÇK-agressie en tevens de misdaden van het UÇK, gesteund door de VS, in Macedonië. Al deze misdaden zullen onbestraft blijven.

Grootmachten worden niet ter verantwoording geroepen voor hun daden die oorlog, opstand en geweld veroorzaken binnen de tot mikpunt gemaakte landen. De VS, Duitsland en verscheidene andere Europese landen hebben gezorgd voor verdeeldheid tussen bevolkingsgroepen en hebben geleid tot versplintering op de Balkan. Hierdoor is de regio afhankelijk geworden van, en onderworpen aan, de economische belangen van deze machten. De, door de VS opgezette, conflicten zorgen ervoor dat de VS eenvoudiger hun wereldorde kunnen instellen. Milosevic geeft een groot aantal voorbeelden van landen en groeperingen die daarvan het slachtoffer zijn geworden. (wordt vervolgd)

Samenvatting van Cas Hilvers.