Palestijnse kinderen mogen niet meer betogen

EU behandelt slachtoffer als dader

Door Maria McGavigan

De Europese Unie heeft bij monde van haar voorzitter Verhofstadt "het geweld in de Palestijnse gebieden scherp veroordeeld". Niet het Israëlische geweld, maar van "Palestijnse schoolgaande kinderen"!

"Het zou", zo staat er letterlijk "niet mogen worden toegelaten dat schoolgaande kinderen aan de betogingen deelnemen." Daarna volgt een zin die zo mogelijk nog duidelijker maakt wat de Europese Unie denkt over de rechten van de mens in Palestina: "Het voorzitterschap van de Europese Unie roept de Israëlische regering op zich te onthouden van elk buitensporig en disproportioneel gebruik van macht om aan het geweld het hoofd te bieden." De Israëlische regering heeft dus te kampen met geweld van onder meer schoolgaande kinderen en het wordt gevraagd daar beheerst op te reageren. (*)

Nu moet men weten dat in dezelfde week waarin dit communiqué aan de wereld kenbaar werd gemaakt, vijf Palestijnse kinderen doodgeschoten werden. Dat moet men vermoedelijk interpreteren als enigszins "disproportioneel gebruik van macht". De Vereniging van Palestijnen in Frankrijk zegt over het communiqué van de Europese Unie: "Onder de Israëlische bezetting hebben de Palestijnse jongeren geen recht op leven, vrijheid, huisvesting, onderwijs. Nu wil Europa ook het recht op betogen afnemen."

In de week na het zogeheten staakt-het-vuren waartoe Arafat besloten had zijn er meer kinderen en jongeren gedood dan in elke andere week van de twee voorgaande maanden. Van de kinderen die sinds het begin van de Intifada een jaar geleden gedood zijn, is 63 procent gestorven aan kogelwonden. Eén op de drie is gestorven aan wonden aan het hoofd. Meer dan zeshonderd Palestijnse jongeren en kinderen zijn sinds september vorig jaar gearresteerd. Honderdzestig van hen zitten nog steeds in Israëlische gevangenissen of ondervragingscentra. De meeste kinderen worden tijdens hun arrestatie gefolterd. Onder folteren moet men verstaan: slaan, stompen, de gevangene wakker houden, hem/haar langdurig isoleren, zijn/haar polsen en/of voeten urenlang vastbinden, hem/haar blinddoeken, hem/haar grof beledigen en uitschelden, ...

Bij hun vrijlating en soms nog lang nadien vertonen heel veel ex-gevangenen psycho-sociale stoornissen. Palestijnse organisaties hebben ook berekend dat het Israëlische leger of kolonisten sinds het begin van de Intifada tweehonderd aanvallen uitvoerden op Palestijnse scholen. Dit jaar zijn al 47 huizen vernietigd in Jeruzalem en tachtig huizen in de Gaza-strook. Ten gevolge daarvan verloren 639 Palestijnse kinderen het dak boven hun hoofd.

De kinderen, de eerste slachtoffers van de terreur, krijgen een uitbrander van de EU. De dader van het onrecht, het Israëlische leger en de regering, wordt gevraagd gematigd op te treden. Wat voor een moraal heeft de leiding van de EU eigenlijk?

Vergelijk ook eens de 'oorlog' van de VS, met het meest geavanceerde wapentuig tegen een legertje Afghanen zonder enig verweer. Ook in deze zaak heeft men het, behalve de SP, over wel of niet disproportioneel, nvdr. (zie: www.eu2001.be)