'Essentiële' bijdrage aan hogere lasten burgers

Van een correspondent

De terroristische aanval op de Verenigde Staten van Amerika wordt te pas en te onpas gebruikt om de mensen ertoe te bewegen geen eisen te stellen en rekening te houden met economisch moeilijke tijden, waardoor lonen en uitkeringen en pensioenen niet te veel mogen stijgen en bezuinigingen op voorzieningen niet moeten worden uitgesloten.

Echter al voor de ramp in de VS was er sprake van soms zelfs hoge prijsstijgingen van veel producten, waaronder levensmiddelen. De mensen moeten er rekening mee houden dat de machthebbers (die zichzelf vele extra miljoenen windhandel hebben toegeëigend) meerdere rekeningen aan het gewone volk gaan presenteren. Zoals heffingen op producten, waaronder ook die, die tot de eerste levensbehoeften behoren.

Een voorbeeld waar we mee te maken hebben en krijgen is de afrekeningsnota van Essent (gas, kabel en afvalstoffenheffing). De schandalig hoge energieheffing, waar nota bene omzetbelasting over een belasting wordt berekend, verhoogde kabelkosten, de aangekondigde verhoging van de afvalstoffenheffing, leiden ertoe dat de huishoudens nu al weten dat ze per maand zo'n dertig, veertig gulden of zelfs nog meer extra zullen moeten ophoesten.

En dan hebben we het er nog niet over wat er nog staat aan te komen. Alleen al de genoemde afrekeningsnota laat zien dat voor veel huishoudens de te verwachten prijscompensatie (die volgens de meeste politieke partijen matig moet blijven) voor een belangrijk deel hierdoor wordt opgeslokt.

De verdere ontwikkeling naar marktwerking wordt een eldorado voor de kapitaalbezitters, grootaandeelhouders en andere veelverdieners en zorgt voor toenemende onzekerheid bij mensen met gewone en lage inkomens. Diezelfde marktwerking heeft er al voor gezorgd dat gekozen volksvertegenwoordigingen zoals provincie- en gemeentebesturen niet of nauwelijks meer vat hebben op tarieven die burgers moeten betalen, zoals in dit geval energie- en kabeltarieven.

Dat is het resultaat van terugtredende overheid en privatisering en oorzaak van vermindering van democratie en invloed van de burgers!

Daarbij komt dat onder de dekmantel van 'groene' en 'milieubewuste' politiek heffingen op energie ingevoerd en steeds verhoogd worden. Daartegenover staan miljarden aan lastenverlichtingen ten koste van het algemeen nut waar vooral de rijken van profiteren. Specifieke heffingen en verhoging ervan drukken onevenredig zwaar op mensen met gewone en lage inkomens!

Dat is de praktijk van tegenwoordig. Om weer een omslag naar meer sociale rechtvaardigheid te bereiken, is machtsvorming van onderop nodig en de tegenkrachten tot ontwikkeling te brengen.

NCPN-afdeling Lemsterland
Polderdijk 36, Lemmer.