Verkiezingsconferentie NCPN

Van een correspondent

Op zondag 7 oktober kwamen ruim 40 leden van de NCPN bijeen om deelname van de NCPN aan gemeenteraads- en Tweede Kamerverkiezingen in 2002 te bespreken. Door geen enkele spreker werd het voornemen van het partijbestuur om deel te nemen aangevochten. Wel werd door veel sprekers de noodzaak onderstreept dat de gelatenheid en passiviteit, die in delen van de partij nog heerst, moet worden doorbroken. De besluiten van het vierde congres om met inhoudelijk sterke punten op georganiseerde wijze naar buiten te treden moeten daarom versneld en energiek worden uitgevoerd. Deelname aan de verkiezingen is dan geen extra belasting voor de partij. Uitvoering van de besluiten van het vierde congres krijgen met deelname een actuele samenhang.

Deelname aan de verkiezingen dwingt de partij om over verschillende maatschappelijke vraagstukken eensgezinde en eenduidige standpunten in te nemen. Verkiezingsprogramma•s voor raadsverkiezingen zullen daarvan een voorbeeld zijn. Hoewel toegespitst op plaatselijke kwesties, zullen zij onderling consistent moeten zijn en bovendien passen binnen het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer.

In zeven gemeenten zal de partij met een eigen lijst uitkomen. De deelnemers gingen in meerderheid akkoord dat afhankelijk van plaatselijke omstandigheden, onder voorwaarden, NCPN-leden op plaatselijke lijsten kunnen uitkomen. Of de partij hieraan zal meewerken hangt ervan af of het programma van die plaatselijke politieke formatie zich hard maakt voor de belangen van de arbeidersklasse. Bovendien zal erop worden gelet dat die groepering zich progressief opstelt en geen rechtse uitspraken doet over bijv. allochtonen of sociale veiligheid.

Een enkele deelnemer vond dat de partijleiding meer sturing moest geven aan de leden in de voorbereiding van de verkiezingen. Door anderen werd echter deze afwachtende houding gekritiseerd en bepleit dat een succesvolle verkiezingscampagne alleen lukt als we niet op elkaar gaan zitten wachten. Natuurlijk zal het partijbestuur leiding moeten geven, maar tegelijkertijd kunnen leden en afdelingen al initiatieven nemen binnen de besluiten van het vierde congres. Met die ervaringen zal de verkiezingscampagne doeltreffender worden opgezet. Op 26 januari zal op een partijconferentie de kandidatenlijst voor de verkiezingen worden vastgesteld.