Een oorlog met een scenario dat lang op voorhand klaar was

 

 

Door Herwig Lerouge en Jan Hasaers

Er zijn nu bijna twee maanden voorbij na de aanslagen in Amerika en ruim drie weken na het begin van de aanval op Afghanistan. Wat weten we meer? Weten we wie de aanslagen in New York en Washington gepleegd heeft? Als het Bin Laden was, hoe heeft hij dat dan kunnen doen zonder dat de Amerikaanse geheime diensten, die hem gesteund hebben en zijn netwerk Al Qaida opgericht hebben en hem al jaren volgen, dat wisten?

Wat wel vaststaat is dat de regering-Bush in een maand tijd een brede campagne is begonnen tegen de volkeren, de staten en de organisaties die de Amerikaanse wereldhegemonie betwisten; een campagne om Centraal-Aziƫ dat rijk is aan olie, gas en andere grondstoffen en dat tegen Rusland en China aanleunt te controleren; een campagne om een grootscheepse herbewapening te kunnen rechtvaardigen; een campagne tenslotte om de beweging tegen de internationale kapitalistische instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de Wereldhandelsorganisatie te destabiliseren en neer te slaan.

We weten nu ook dat Europa geen garantie is voor vrede en democratie, want de Europese Unie heeft zich zonder enige aarzeling aangesloten bij de Amerikaanse kruistocht. Ze heeft van de toestand gebruikgemaakt om haar politionele takken te versterken, de uitbouw van een Europees leger te versnellen en haar aanwezigheid in het Midden-Oosten te vergroten, wetende dat de VS in die regio steeds meer gehaat worden. We weten ook dat de vredesbeweging aan een hergeboorte bezig is en dat de fusie van de strijd voor de vrede en voor een andere globalisering begonnen is.