Joegoslavië 'tribunaal' is VS-instrument

Afghanistan, Macedonië en Kosovo, slachtoffers van VS-complot

Van de redactie buitenland

(Samenvatting van Cas Hilvers)

Hieronder volgt een samenvatting van de verklaring die president Milosevic niet mocht voorlezen toe hij op 30 augustus voor het 'tribunaal' in Den Haag verscheen. Del Ponte heeft inmiddels de aanklacht uitgebreid met zoveel mogelijk nieuwe zaken om de 'vaart' erin te houden. Op 29 oktober vond er weer een proforma-zitting plaats. Manifest plaatst deze samenvatting om de redenen voor de aanklachten en de positie van het 'tribunaal' beter te kunnen begrijpen. Maar ook omdat de zaak Milosevic opvallend duidelijk past in de VS-strategie om de wereld volledig te overheersen, zoals na de 'oorlog' tegen Afghanistan, met de dag duidelijker wordt. (Deel twee en slot)

Verklaring van president Slobodan Milosevic over de onwettigheid van het Haagse 'tribunaal'. Een Federale Republiek van Balkan Staten, die lange tijd door buitenlandse mogendheden tegen elkaar waren opgezet, werd gevormd om vrede, samenwerking en voorspoed mogelijk te maken. De Federale Republiek Joegoslavië voerde een onafhankelijk beleid en was een voorbeeld voor de hele regio. Dit voorbeeld werd gezien als mogelijkheid om te komen tot een grotere Balkan Federatie met een sterke onafhankelijke politiek en economie. Dit streven ging in tegen de belangen van de VS en werd gezien als een obstakel voor hun plannen voor de nieuwe wereldorde, globalisering en het nieuwe kolonialisme. De VS kunnen, nadat ze Joegoslavië hebben gedemoniseerd, ongestraft aanvallen en het staatshoofd vervolgen.

VS staan boven de wet

De VS hebben Joegoslavië 79 dagen onbarmhartig gebombardeerd. Milosevic haalt een aantal andere voorbeelden aan van aanslagen en gevallen van genocide uitgevoerd door de VS. Hij noemt o.a. de 2 miljoen doden als gevolg van de sancties tegen Irak. Hij stelt dat de VS hun macht gebruiken om tegenstanders te vervolgen en te terroriseren. De VS trekken zich daarbij niets aan van internationale verdragen, zoals het ABM-verdrag en bijvoorbeeld het Verdrag ter controle van biologische en chemische oorlogsvoering en zijn betrokken bij talloze interventies en geheime organisaties.
Het ICTY is niet meer dan een middel van de VS, een wapen om tegenstanders uit te schakelen. "Het is een giftige pijl gericht tegen de fundamenten van vreedzame betrekkingen tussen onafhankelijke staten met gelijke rechten en waardigheid."

Het ICTY is niet in staat fundamentele rechten te beschermen of te zorgen voor een juiste rechtsbedeling. Het ad hoc-'tribunaal' heeft een beperkt doel en kan geen onderzoek naar de feiten uitvoeren. Het is opgericht om de aangeklaagden te veroordelen en is vanaf het begin al partijdig. De rechten van de beschuldigden worden niet gerespecteerd. Milosevic beschrijft de tegenwerking, die hij en zijn advocaten ondervonden om zijn recht op juridische bijstand te realiseren of zijn vrouw te ontmoeten. Het ad hoc- tribunaal is niet bedoeld om tot een eerlijk onderzoek van de feiten te komen, maar om de aangeklaagden te demoniseren en te vernietigen. De opzet van het 'tribunaal' is de echte misdadigers, de NAVO-leiders te beschermen. Voor de aangeklaagden is het onmogelijk bewijzen en getuigen ter verdediging te laten verschijnen. Wel gebruikt het 'tribunaal' onwettige en illegale middelen om beschuldigden in bewaring te stellen.

VS uit op Balkanisering van de wereld

Milosevic geeft in een aantal stellingen aan dat, en hoe, de VS en het 'tribunaal' zich gemengd hebben in de binnenlandse aangelegenheden van de Federale Republiek Joegoslavië en d.m.v. oorlog, economische sancties, bedreiging, omkoping en geheime operaties de democratische ontwikkeling hebben gecorrumpeerd. Hij gaat daarbij ook in op de onwettige methoden, die werden toegepast om hem te arresteren en later uit te leveren aan het illegale tribunaal in Den Haag.

De nieuwe door de VS geïnstalleerde regering van Servië gebruikt haar politieke macht om de politieke oppositie in Servië te vernietigen. Voor geld en steun uit het buitenland worden politieke tegenstanders gevangengezet en de rechtsgang tegengewerkt, o.a. door bewijzen achter te houden of getuigen onder druk te zetten. Een tragische toekomst van buitenlandse manipulatie en controle over hun regeringen bedreigt de bevolking van Servië en Joegoslavië. Milosevic vergelijkt de rol van de nieuwe regering in Servië met de door de VS geïnstalleerde en gesteunde rechtse en corrupte regeringen en dictaturen in een reeks van landen en de door de VS beraamde of gesteunde moorden op en staatsgrepen tegen vooruitstrevende en democratisch gekozen staatshoofden en regeringen. Hij noemt in dit verband o.a. Patrice Loemoemba en Salvador Allende.

Door deze rol van de VS en andere grootmachten is de armoede in veel landen toegenomen. Bij deze manipulatie en controle in Joegoslavië speelt het ICTY een rol. Het geweld en de verdeeldheid binnen Joegoslavië sedert de ineenstorting van de Sovjet-economie is veroorzaakt via, door de VS geleide, acties gericht op balkanisering van de Federale Republiek van Joegoslavië en zijn deelnemende republieken met het Joegoslavië-'tribunaal' als hoofdwapen.

Onwettig 'tribunaal'

De acties van Duitsland en de VS hebben gezorgd voor het geweld en de verdeeldheid en de versnippering van de Federale Republiek. De schade, zowel op materieel gebied als ook in de verhoudingen tussen de vele etnische en godsdienstige groeperingen op de Balkan is er het gevolg van. Het door de VS gefinancierde en bemande ICTY is een hoofdwapen in de strijd van de VS om hun doelstellingen door te voeren en regeringen en volken, die voor hun vrijheid opkwamen te bestraffen.
Milosevic vergelijkt hier ook het politiek streven van de VS om voor een reeks van landen dergelijke afhankelijke ad hoc-tribunalen in te stellen met de houding van de VS tegen het Internationale Strafhof en de pogingen van de VS om de ratificatie daarvan zo veel mogelijk tegen te werken. Milosevic herhaalt nog eens dat de ad hoc-tribunalen wapens van de VS zijn in hun politiek van het nieuwe kolonialisme.
Milosevic besluit zijn verklaring met: "Om al deze redenen dient het zogenaamde Joegoslavië-tribunaal illegaal verklaard te worden en zijn gevangenen, wettig of onwettig uitgeleverd, dienen te worden vrijgelaten."