Ingezonden: Het Raketschild na 11 september

Raakvlak tussen vredesbeweging en 'antiglobalisten'

Na 11 september is de zin van het Amerikaans raketschild door verscheidene politici en deskundigen openlijk in twijfel getrokken. Terroristen blijken niet van boven maar onder de paraplu te opereren.

De aanslag heeft het denken over veiligheid een nieuwe impuls gegeven. Veiligheid is meer dan ooit een globaal probleem geworden dat om een globale oplossing vraagt. Veiligheid laat zich niet alleen door militairen regelen, maar vereist rechtvaardige internationale verhoudingen. Hierdoor is een reëel perspectief ontstaan voor het formuleren van een gemeenschappelijke, internationale politieke agenda door antiglobalisten en de internationale vredesbeweging. Wat bindt deze twee internationaal opererende maatschappij-kritische bewegingen?

Over deze onderwerpen organiseren the Transnational Institute (TNI), het Project on European Nuclear Non-Proliferation (PENN-NL), XminY, Attac-Nederland en de Campagne tegen de Wapenhandel op 29 november een informatie- en discussie-avond. Met o.a.: Dan Plesch (Royal United Service Institute, GB), Tom Reifer (Focus on the Global South, Thailand)), een panel van regiodeskundigen afkomstig uit Oost-Azië, het Midden-Oosten en Europa en vertegenwoordigers van de antiglobalistische beweging en de vredesbeweging. Het publiek kan aan de hand van stellingen en filmfragmenten aan de discussie deelnemen over een gemeenschappelijke agenda voor antiglobalisten en de vredesbeweging.

Voertaal: Engels (samenvattingen in het Nederlands)

Datum: Donderdag 29 november 2001, 19.30 - 22.30 uur
Plaats: Felix Meritis, de Zuilenzaal, Keizersgracht 324, Amsterdam
Toegang: Hfl: 10,--

Informatie: tel. 020 6626608