Ontwikkelingen in de 3de wereldoorlog: Rumsfeld bedreigt Irak

 

Door Barry Stoller

Donald Rumsfeld, de Amerikaanse minister van Defensie zegt dat hij een militaire actie tegen Irak in het kader van de door Amerika geleide oorlog tegen terrorisme niet uitsluit. Hij zei dit nadat Tariq Aziz, plaatsvervangend eerste minister van Irak, zei dat hij geloofde dat de VS aanvallen voorbereidden op 300 doelen in Irak met 1000 raketten.

Minister Rumsfeld zei in een interview door ABC: "Het lijdt geen twijfel dat Irak daden van terreur bedreven heeft en terroristische acties ondersteund heeft." Hij zei verder dat president Saddam Hoesein een bedreiging vormt voor andere landen, waaronder de VS en dat veel mensen binnen en buiten de regering uitkijken naar zijn verdwijning. Hij voegde er aan toe: "zonder meer ben ik één van hen". Op 24 oktober verklaarden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, en de Engelse minister van Buitenlands Zaken, Jack Straw, dat Irak een militair doel wordt als vast zou komen te staan dat dit land iets te maken zou hebben met concrete daden van terrorisme. Op de vraag, of de plannen gericht zijn tegen de Iraakse leider Saddam Hoesein in de komende fase van de oorlog tegen terrorisme, verklaarde Rumsfeld dat president Bush gezegd had dat de strijd gevoerd wordt tegen alle terroristische netwerken. "Er zijn er veel meer dan de Al-Qaida", zei hij. "Zij zijn verspreid over veel meer landen buiten Afghanistan. Dat is iets wat wij en de landen die ons assisteren voortdurend in de gaten houden".

In een van de zeldzame interviews met de Westerse pers, zei Mr Aziz tegen de Sunday Telegraph dat een aanval op Irak de woede zou opwekken van de Arabische landen en dat zou de door VS geleide coalitie uiteen doen vallen. Mr Aziz zei verder dat de strijd tegen terrorisme slechts een voorwendsel was, want Irak heeft niets van doen met de gebeurtenissen van 11 september of met de Antraxaanvallen in de VS. "Wat Washington in werkelijkheid wil, is de vernietiging van een onafhankelijke staat die niet wil buigen voor de druk van het Westen."

De correspondent Stephen Cviic van de BBC zei dat ongetwijfeld sommige beleidsmakers van de VS Irak tot doelwit willen maken in de oorlog tegen terrorisme. Hun belangrijkste doel zou zijn president Saddam Hoesein van de troon stoten.

(*) BBC - 28 oktober 2001, vertaling Thomas Janssen.