Oliepijplijn door de Balkan

Van een correspondent (*)

De constructie van een oliepijplijn door de Balkan van Burgas, Bulgaarse haven aan de Zwarte Zee, naar Vlore aan de Albanese kust aan de Adriatische Zee moet eind van dit jaar beginnen, aldus het Amerikaanse bedrijf dat deze werkzaamheden uitvoert.

De bouw van de pijplijn over 890 kilometer, die loopt door de onrustige - vroegere Joegoslavische - republiek Macedonië zal vier jaar in beslag nemen. Deze pijplijn gaat 1,13 miljard dollar kosten en heeft een dagelijkse capaciteit van 750.000 barrels ruwe olie, zegt Ted Ferguson van het Balkan pijplijn consortium AMBO. "De beslissing zal eind van dit jaar genomen worden en daarna start het voorbereidende werk voor dit project". In een bijeenkomst met de Bulgaarse plaatsvervangend eerste minister Kostadin Pascalev zei Ferguson dat de pijplijn nodig is als een alternatief voor de route via de Turkse Bosporus om olie te brengen van Centraal-Azië naar de westerse markten via de Zwarte Zee. De Bosporusroute per schip zou volgens hem niet toereikend zijn voor de groeiende behoefte aan olie vanuit de streek rondom de Kaspische Zee, waarbij hij er op wees dat een pijplijn vanuit Kazachstan naar de Zwarte Zee-haven Novorossisk in dit najaar olie zou gaan pompen.

Bulgarije heeft verklaard dat het de plannen steunt voor een pijplijn die Burgas verbindt met Griekse haven Alexandroupoli aan de Egeïsche Zee. De pijplijn over 320 kilometer zou jaarlijks 40 miljoen ton olie transporteren.

Maar Ferguson zei dat de AMBO-route een betere keus is. "Wij geloven dat voor de export de haven van Vlore aantrekkelijker is dan de havens in de Egeïsche Zee want het is dieper water en dichter bij gebieden en havens waar de olie verkocht zal worden." Hij zei ook dat de olie vanuit Vlore via Rotterdam naar de VS verscheept zal worden.

(*) Sofia - voorpaginanieuws Buitenlandse Zaken. Vertaling Thomas Janssen.