Postbode dreigt met staken

Door Jan Cleton

De postbodes dreigen met acties vanaf donderdag 22 november. De vakbonden bereiden in het hele land werkonderbrekingen en estafettestakingen voor als drukmiddel op de TPG-directie, waar PTT-post een onderdeel van is, om het loonconflict in een gunstiger richting voor het personeel om te buigen.

"Ik kan me voorstellen dat de postbezorging danig in de knel komt. Zeker ook met kerst en oud en nieuw", zei woordvoerder Jan Grobben van AbvaKabo.

TPG bleef halstarrig vasthouden aan het niet compenseren van de wegvallende toeslagen voor inconveniënte uren waardoor veel postbodes hun inkomen stevig achteruit zien gaan. "we hebben het hier niet over topinkomens", zei Grobben. De vakbondseisen zijn zeer matig (een geleidelijke loonsverhoging van 4,32 procent als compensatie voor het afschaffen van de onregelmatigheidstoeslag voor zeer vroege uren), maar dat is volgens de TPG-directie nog teveel.

De 35.000 postbodes zullen in de acties gesteund moeten worden door de TPG-chauffeurs, die eveneens een loonconflict met de TPG-directie hebben.

"Deze mensen werken structureel over, maar zien dat extra salaris niet terug in hun uitkeringen wanneer ze met pensioen of de VUT gaan, of in de ziektewet belanden. Dat moet veranderen", zegt Grobben.

Het vak van postbode staat zwaar onder druk. Voor het werk worden meer en meer goedkope parttime-krachten ingezet, ten koste van de werkgelegenheid en het salaris van gekwalificeerde postbodes. De maat is nu echter vol, de directie van TPG zal over de brug moeten komen.