Gemanipuleerd terrorisme

Van redactie buitenland (*)

Bij gelegenheid van de terroristische aanvallen in de VS en van de militaire acties door de Anglo-Amerikaanse coalitie tegen doelen in Afghanistan en in acht nemend de aankondiging van verder geweld tegen doelen in andere landen, wil de Socialistische Partij van Servië haar voortdurend en principieel standpunt herhalen, dat terrorisme een universeel kwaad is dat over de hele wereld de vrede en de diep-menselijke waarden bedreigt.

Dit kwaad kan slechts verdwijnen door bundeling van alle internationale krachten onverschillig of de belangen van een kleine natie of van een grootmacht worden geschaad. Het grootste gevaar in de bestrijding van terrorisme is dat men rekent met dubbele maatstaven. Elk bondgenootschap dat een poging doet terrorisme te manipuleren maakt zich schuldig aan een misdaad van dezelfde grootte als het terrorisme zelf.

In het licht van de laatste ontwikkelingen moet men belang hechten aan het feit dat de Clinton-regering ondersteuning gegeven heeft aan de terroristen van het zogenaamde 'bevrijdings'leger in Kosovo en Metohia in 1998 en aangezet heeft tot gewapende agressie tegen Joegoslavië. Deze Amerikaanse regering was zich er goed van bewust dat Albanese terroristen niet alleen Serviërs, maar ook moslims, zigeuners, en Turken afslachtten en ook Albanezen die niet sympathiseerden met de chantage van de separatisten en terroristen. Het is onderhand duidelijk dat er een direct verband bestaat tussen Albanese terroristen en het netwerk van internationaal terrorisme van Afghanistan en Chechnya via Egypte naar Algerije. Een aanwijzing daarvoor is het bezoek van Bin Laden aan Albanië als een van de bases van Mujahedin en Taliban.

Iedere staat heeft het recht zich tegen terrorisme te verdedigen

Vandaag de dag zal niemand de rol ontkennen die de CIA gespeeld heeft in het promoten van Bin Laden en de Taliban. Het feit dat het dik aan is tussen Hashim Tachy, leider van het Kosovo 'bevrijdings'leger, en Madeleine Albright, Wesley Clark en Tony Blair, spreekt in dit opzicht boekdelen. Terrorisme in onze regio beging misdaden die wreder zijn dan men zich kan voorstellen. De wereld steunt de verdediging van het Amerikaanse volk tegen terrorisme, maar verwacht dat de VS handelt binnen het kader van de Verenigde Naties, dat het de burgerbevolking niet in gevaar brengt en dat men het recht van anderen respecteert om zich tegen hetzelfde kwaad te verdedigen.

De Socialistische Partij van Servië stelt dringend de vraag: wie is verantwoordelijk voor de duizenden slachtoffers van terrorisme in Kosovo en Metohia die zijn gedood of verdwenen in tegenwoordigheid van 40.000 KFOR soldaten en 30.000 leden van UNMIK en verschillende niet gouvernementele hulporganisaties? Wie is verantwoordelijk voor het verspreiden van terrorisme in de Zuid-Servische provincies en Macedonië? Wie is verantwoordelijk voor het toelaten van het onrecht waarbij 1300 mensen gedood en evenzovele ontvoerd werden in de afgelopen twee jaren?

Ons land en ons volk verwachten gelijke behandeling van terrorisme overal en dus ook in onze streken. President Milosevic verdedigde zijn land tegen terrorisme en moet onmiddellijk vrijgelaten worden, terwijl het Haagse tribunaal, dat terroristen verdedigt en geen van hen heeft aangeklaagd, moet worden ontbonden. De Socialistische Partij van Servië herhaalt haar verzoek om een halt toe te roepen aan alle militaire, politieke en financiële steun aan Albanese terroristen die op de Balkanlanden het grootste gevaar vormen voor de vrede.

(*) Bestuur van de Socialistische Partij van Servië, Belgrado - oktober 2001 - persbericht. Vertaling Thomas Janssen.