Commentaar Castro ergerde Argentinië

Van de redactie buitenland

 

De Cubaanse leider Fidel Castro ergerde de Argentijnse regering door te zeggen dat haar wegzinkende economie van Washington 'uitstel van executie' had gekregen, maar hoe dan ook spoedig uiteen zou spatten.(*) De president van socialistisch Cuba vertelde het gematigd links Argentijnse nieuwsblad 'Pagina 12' dat Argentinië en andere Latijns Amerikaanse landen met een totale buitenlandse schuld van 950 miljard dollar en een niet te geloven armoede "elke onafhankelijkheid verloren hadden".

Terwijl hij herinnerde aan Amerikaanse hulpprogramma's vanaf het 'Brady Plan' een tiental jaren terug om Latijns Amerika te behoeden voor faillissement tot de nog omvangrijkere hulpprogramma's gedurende de laatste maanden van het IMF voor landen als Brazilië en Argentinië, zei Castro: "Latijns Amerika is als de mensen in een dodencel in de VS: zij gaan jaar in jaar uit in beroep en na 23 jaar zitten zij op de elektrische stoel. Jullie hebben uitstel van executie gekregen, zij verstrekten wat pillen, wat verbandmiddelen en zo, maar nu, met of zonder annexatie zullen jullie uit elkaar spatten. Het systeem - en het hele neoliberalisme - zal mee ontploffen".

Zijn commentaar ontlokte een onmiddellijke reactie van Juan Pablo Baylac, woordvoerder van de Argentijnse president Fernando de la Rua. Hij zei tot de journalisten: "Argentinië zal niet uit elkaar ploffen."

De Cubaanse leider, die zijn medeleven uitsprak met de slachtoffers van de recente aanvallen op het World Trade Center en het Pentagon - maar die de bombardementen op Afghanistan veroordeelde - zei dat de neoliberale markteconomie al vóór dit geweld in crisis verkeerde. "De mensen die deze aanval op New York uitvoerden, bewezen het imperialisme één gunst: voor het falen van het neoliberalisme kan men nu de schuld schuiven op deze daden van sabotage. Immers: het systeem liep al op zijn laatste benen, het was reeds in crisis" (*) Buenos Aires, oktober 2001

vertaling: Thomas Janssen

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019