D13/14: Brussel bruist van verzet tegen Fort Europa

Door Annabelle Schouten

Meer dan 100.000 mensen hebben donderdag 13 december deelgenomen aan de Europese vakbondsbetoging in Brussel. Inzet was onder meer om te demonstreren tegen privatiseringen en massaontslagen en voor hernationalisering van bedrijven. De dag erop kwamen de Europese leiders bijeen voor hun halfjaarlijkse top in Laken om te praten over hoe het klimaat nog aangenamer te maken voor multinationals en banken ten koste van collectieve voorzieningen, sociale zekerheid en arbeidsrechten. Buiten trotseerden zo'n 25.000 activisten van NGO's en verschillende politieke organisaties en partijen uit heel Europa verenigd in d14 de vrieskou om een vreedzaam geluid van protest te laten horen tegen Fort Europa van het kapitaal.

Onder de leuze 'Voor een ander Europa in een andere wereld' sloegen vakbondsleden, 'anders-globalisten', milieuactivisten, communisten en nog vele andere groepen de handen ineen tijdens deze twee bruisende dagen in Brussel.

Met name uit Frankrijk, Duitsland en Italië kwamen vakbondsactivisten in grote getale naar Brussel. Ook Belgische vakbonden, waaronder de Algemeen Christelijke Vakbond (ACV) bekend van Sabena, waren massaal aanwezig. Voorop liepen de ontslagen arbeiders van de Belgische luchtvaartmaatschappij. 's Avonds op een meeting van Europese vakbonden georganiseerd door de 'Oproep Verdedig de Openbare Dienst', sprak Maria Vindevoghel van de ACV. "Door jarenlange strijd hadden de 10.000 werknemers allemaal dezelfde arbeidsovereenkomst. Het failliet van Sabena is in gang gezet door de Belgische regering en de EU. Wij zijn de echte investeerders!", aldus een strijdvaardige Vindevoghel. De dag erop zouden de 'sabeniens' na de internationale mars vliegveld Zaventem bezetten. Andere sprekers van vakbonden uit onder andere Nederland, Noorwegen, Duitsland, Spanje, Italië, Griekenland en Turkije vertelden over klassenstrijd in eigen land en benadrukten de noodzaak van samenwerking over de grenzen heen om dit Europa van het kapitaal een halt toe te roepen. In alle toespraken kwam een zelfde trend naar voren van privatiseringen in vitale sectoren, massaontslagen, het verzet van werknemers daartegen, maar ook de toenemende repressie van overheden door beperkt stakingsrecht of 'anti-terreurwetten'. Osiris Oviedio de la Torre, van de Cubaanse vakbeweging, verklaarde zich solidair met de strijd tegen Fort Europa. Aan de hand van ontwikkelingen sinds de revolutie in haar land duidde ze aan wat een 'andere wereld' kan inhouden: socialisme.

D14 stond tevens in het teken van 'een rechtvaardige wereld voor wereldvrede'. Veel demonstranten protesteerden niet alleen tegen de macht van multinationals en de afbraak van sociale voorzieningen, maar ook tegen de imperialistische oorlog in Afghanistan en de militaire steun van de EU aan Bush. Met een zee van rode vlaggen en spandoeken met rake teksten trokken de tienduizenden activisten onder begeleiding van muziek door de straten van Brussel. De NCPN en de NCPN jongeren droegen een spandoek met de tekst 'Geen Europa van het kapitaal, maar socialisme mondiaal'. Het blok van de Belgische PvdA en PvdA Jongeren sprong in het oog met twee enorme portretten van Che Guevara, 'Chénge the world' en Karl Marx 'Voor een communistisch Europa'. Commandante Che symboliseert meer dan ooit tevoren de strijd voor een andere wereld. Een strijd, die de machthebbers zoveel mogelijk uit het zicht van de bevolking willen houden. De vastgelegde route was volgens een advocaat van Legal Teams (juridische hulpverlening voor demonstranten) een regelrechte provocatie. Het traject liep namelijk een groot deel door uitgestorven straten. Rond het kasteel in Laken was een rode zone ingesteld, die bewaakt werd door een heel leger van rijkswacht en speciale politie-eenheden. Na de vreedzame demonstratie probeerde de politie, tijdens de succesvolle manifestatie in een verwarmde tent, de deelnemers te intimideren. Om aan het eind nog reacties uit te lokken ging de rijkswacht over op het fouilleren van mensen en de inzet van waterkanonnen op geweldloze demonstranten, terwijl het vier graden vroor. Het geheel was kennelijk te vredig verlopen. De boodschap van 'Chénge the world' en het overtuigd antikapitalistische karakter van de internationale betoging mag vooral niet overkomen in de reguliere media. Ondanks alle intimidatie en pogingen deze beweging tegen het kapitalistische en oorlogszuchtige Europa de mond te snoeren en te criminaliseren, zal de generatie van sociale rechtvaardigheid de straat op blijven gaan om haar stem te laten horen!