Marxistische Studies in een nieuw jasje

Vanaf 10 december beschikbaar.

Gevaarlijk Europa

Kan men nog tegen de Europese Unie zijn?

De Europese verantwoordelijken stellen hun project voor als een onvermijdelijke ontwikkeling. Als een vooruitgang op sociaal en democratisch vlak en bevorderlijk voor de vrede. De Europese Unie stellen ze voor als een sociaal en democratisch model voor de rest van de planeet. De Unie staat symbool voor vrede na talrijke en uiterst bloedige oorlogen in Europa.

Toch weerlegt een ietwat grondige analyse deze voorstelling van zaken. Men bouwt vandaag niet aan een sociaal, democratisch en vreedzaam Europa. Het huidige Europa werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met ondernemersgroepen zoals de Ronde Tafel van Europese Industriëlen. Dat is een club van een vijftigtal voorzitters van de grootste Europese multinationals, uit op winsten, daling van loonkosten, marktaandelen voor hun producten, privatiseringen... Op militair vlak bouwt de Europese Unie in versneld tempo een eigen militaire macht uit die los van de NAVO en de Verenigde Staten kan worden ingezet in de hele wereld.

Op politioneel en juridisch vlak bouwt de Europese Unie een fasciserend repressie-apparaat uit. Onder het mom van de strijd tegen 'terrorisme' en 'extremisme' beknotten de Europese ministers de vrijheid van actie en organisatie van al wie de kapitalistische globalisering bestrijdt. De maatregelen tegen het zogenaamde voetbalhooliganisme bij Euro 2000 blijken vandaag oefeningen te zijn geweest tegen de internationale antiglobaliseringsbeweging.

Wie de negatieve gevolgen hiervan ondergaan, vragen zich af hoe zij dit schadelijke beleid kunnen bestrijden? In elk land afzonderlijk of op Europese schaal? Moet er geen werk gemaakt worden van een volledig ander en nieuw maatschappelijk project op Europees niveau? Een socialistisch Europa...

Auteurs:

Marxistische Studies, nr. 57, januari - maart 2002, euro 7,50 - ISBN 90 6445 252 0

Voor bestellingen: partijkantoor NCPN