NCPN-afdeling Lemsterland spreekt zich in een verklaring uit tegen fusering gemeenten.

Van een correspondent

In januari van dit jaar schonk een aantal burgemeesters van Friese gemeenten 'heel toevallig' aandacht aan de vraag of een herindeling van Friese gemeenten noodzakelijk zou zijn. Dat zou een mooi onderwerp kunnen zijn in de campagnes voor de raadsverkiezingen van maart 2002, zo werd gezegd. Daarna bleef het stil, tot kort geleden bekend werd dat het provinciebestuur het standpunt innam niet zelf met concrete voorstellen voor een herindeling te zullen komen, want de discussie hierover zou 'van onder-op' gevoerd moeten worden en dan pas na de raadsverkiezingen. De NCPN-afdeling Lemsterland vond het dan ook de hoogste tijd een verklaring over dit vraagstuk het licht te doen zien, die wij hier afdrukken. Ook is de verklaring aan de plaatselijke krant aangeboden.

Bestuur en voorzieningen dicht bij de mensen!

Daarom geen grote, uitgestrekte gemeenten!

Op 'hoog' niveau en vooral nu nog binnenskamers is men koortsachtig bezig de 'kleine' gemeenten op te heffen. Deze steeds terugkerende politieke druk om te komen tot veel grotere - in Friesland dus nog uitgestrektere - gemeenten, kent altijd twee argumenten:
  1. Er zouden bestuurskrachtige gemeenten nodig zijn om hun belangen tegenover de Haagse en Brusselse machten beter te kunnen verdedigen... Grote onzin! Het gaat immers om dezelfde politieke stromingen die op alle niveaus de dienst uitmaken! Vertrouwt men dan zichzelf niet?
  2. Grotere gemeenten zouden doelmatiger werken, zouden een betere bestuurlijke kwaliteit hebben dan kleinere gemeenten... Lariekoek! Dan zouden die gemeenten die nu al groot zijn de goede voorbeelden moeten zijn. Het nieuws over bestuurlijke chaos en geldverkwisting betreft bijna altijd grote gemeenten! Recent voorbeeld: Leeuwarden...

Wat zijn de gevolgen van het opheffen van de huidige gemeenten en samenvoeging tot veel grotere gemeenten?

Voor heel veel mensen betekent het veel verderaf van het gemeentehuis en de gemeentelijke dienstverlening wonen. Voor heel veel mensen komen het bestuur en de gemeenteraad nog verder van hen af te staan en worden in veel gevallen onbereikbaar. Grotere gemeenten maken de weg vrij voor grotere, verzelfstandigde overheidsbedrijven en door de overheid gesubsidieerde instellingen: gemeentereiniging, sociale diensten, maatschappelijk werk, gezondheidsdiensten, bibliotheekwerk enzovoort. Deze diensten worden rijp gemaakt voor overname door nationale en internationale private ondernemingen, waar winst maken het allerbelangrijkste is.

Dat alles gaat ten koste van de democratie, de belangenbehartiging van de bevolking en de bereikbaarheid!

Uiteraard zal ook het argument gebruikt worden dat de mensen zich toch al steeds minder voor de politiek interesseren. Dat is echter de zaak omdraaien en de schuld bij de mensen zelf neerleggen! Het gaat er om de oorzaak te veranderen, niet het gevolg!

Het is de politiek die zich eens wat meer voor de mensen moet interesseren!!

Dat kan het beste in gemeenten waar het bestuur en volksvertegenwoordigers aanspreekbaar en direct bereikbaar zijn! Lemsterland is daarvoor groot genoeg! Lemsterland blijft Lemsterland, als het aan de NCPN ligt! We verwachten dat de andere politieke partijen en groeperingen in onze gemeente hetzelfde standpunt innemen!

Afdelingsbestuur Nieuwe Communistische Partij - NCPN,
Polderdijk 36, Lemmer.