Petitie van het Landelijk Comité 'Stop de Armoede'

Den Haag, 29 november 2001

Geachte minister Vermeend,

Het Landelijk Comité 'Stop de Armoede', demonstreert hier en biedt u deze petitie aan, omdat wij vinden dat er te weinig wordt gedaan aan de bestrijding van armoede. Veel leden van ons comité waren de afgelopen vijf jaar intensief betrokken bij de Armoedeconferenties. Jaarlijks is er door politiek verantwoordelijken en de Sociale Alliantie uitgebreid geconfereerd over resultaten van peperdure onderzoeken. De armoede bleek groot, schrijnend en heel vaak levenslang. Doordat het sociaal minimum per jaar slechts met 1 of 2 procent verhoogd werd, 1 procent van een gemiddelde bijstandsuitkering is slechts veertig cent per dag!, wordt de armoede in stand gehouden.

Onderzoekspublicaties van het Sociaal Planbureau bevestigden vorige week dat de armoede nog heel groot is. In ons rijke Nederland moeten 850.000 huishoudens leven van een bijstandsuitkering van rond 1566,27 gulden per maand. Ook u kunt, ondanks uw veel hogere salaris wellicht bedenken dat hier niet menswaardig van te leven valt. Deze 850.000 huishoudens is dertien procent van alle huishoudens of anders gezegd, rond de 3 miljoen mensen van onze bevolking. Hoewel deze gegevens al schrijnend genoeg zijn, denken wij dat het armoedeprobleem nog veel groter is want stille armoede en de armoedeval wordt nauwelijks of niet geregistreerd. Ter plekke toegevoegd: Ook blijkt o.a. in Friesland dat mensen met een ww-uitkering onder de bijstandsnorm, na de aanvulling onder het sociaal minimum blijven door een verschil in berekening!

Als comité willen wij u en de politiek, vandaag met name ook herinneren aan een belangrijke uitspraak van onze minister president de heer Kok. Hij heeft vaker gezegd: "Als iedereen, die aan het werk zou kunnen, uit de bijstand is, kan er voor de mensen die overblijven en bijstand dus echt écht nodig hebben, iets substantieels gedaan worden". Wij vinden dat dit moment is aangebroken en vinden dat deze belofte nagekomen moet worden.

Het landelijk comité 'Stop de Armoede' verzoekt u dan ook heel erg dringend de sociale minima niet weer af te schepen met 1 procent of veertig cent per dag. Wij zijn van mening dat de sociale minima, gezien de jarenlange opgelopen achterstand, recht heeft op een verhoging van haar nABW-uitkering met vijftien procent.

Wilt u op korte termijn laten weten wanneer dit ingaat?

Landelijk Comité 'Stop de Armoede'
contactpersoon: Corry Westgeest
Schopmanlanden 22
7542 CN Enschede
Tel/fax: 053 4763881
e-mail: c.westgeest@worldonline.nl