Graan uit Amerika arriveert in Cuba

Door Fred Gaboury(*)

Twee schepen, één met bevroren kippenvlees ter waarde van 300.000 dollar en de andere met 26.400 ton maïs, zijn op 16 december afgemeerd in Havana; de eerste directe verkoop van VS-producten aan Cuba sinds 1963.

De verscheping was geregeld door agrogigant Archer Daniël Midland (ADM) die eind februari nog eens zeven schepen met graan naar Cuba wil sturen met een inkoopwaarde voor de Cubaanse regering van 14 miljoen dollar.

De gouverneur van de staat Illinois George Ryan was aanwezig met de ADM-functionarissen en de leiders van de agrarische industrie in Illinois, en wenste het Mexicaanse schip een goede vaart toe, toen het op 14 december uit New Orleans vertrok. Ryan zei dat de verscheping van maïs afkomstig uit negen Amerikaanse mid-west staten "in meer dan één opzicht historisch" was. "Deze verscheping is een deel van de brug die wij bouwen voor onze relatie met het Cubaanse volk."

Ryan die een delegatie van 40 leden leidde naar Cuba in 1999, zei dat het doel van deze missie was een brug van vriendschap te bouwen tussen het volk van Cuba en Illinois. "Met dit schip - meen ik - doen wij dat ook."

Christopher Noun, zegsman van het Amerikaanse Bureau voor Landbouw vertelde dat deze organisatie - die 5,1 miljoen leden vertegenwoordigt - er volledig achter stond dat de Amerikaanse beperkingen op leverantie van voeding en graan werden doorkruist. "Wij geloven niet dat sancties effectief zijn", zei hij. De VS-blokkade jegens Cuba werd opgelegd door de regering Kennedy in 1963, spoedig na het nationaliseren door Cuba van de Amerikaanse olieraffinaderijen die hadden geweigerd de olie te raffineren die uit de Sovjet-Unie afkomstig was.

De algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft sinds 1991 ieder jaar gestemd voor een resolutie om van de VS-regering te eisen hun illegale blokkade te beëindigen. De stemming in 2001 telde 167 voorstanders voor het beëindigen van de blokkade, terwijl alleen Israël en Mauritanië de VS steunden.
(Vertaling Thomas Janssen)

(*) Bron: People's Weekly World Newspaper, 29 december 2001.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019