Militaire basis VS op Curaçao

Start bouw FOL-basis in tweede week januari

 

Van de redactie buitenland (*)

De eerste spade voor de constructie van het Amerikaanse drugsbestrijdingscentrum (zo heet het officieel; militaire basis voor ingrijpen in oorlog in Colombia) Forward Operating Location (FOL) op luchthaven Hato ging niet meer in 2001 de grond in. De investering komt bijna geheel terecht bij een Deens-Franse combinatie en gaat dus grotendeels aan de neus van Nederland en de Antillen voorbij.

Toen begin november het miljoenenproject werd gegund aan de joint venture Pihl/Colas, was het nog de bedoeling dat de startceremonie tussen kerst en de jaarwisseling zou plaatsvinden. De groundbreaking is nu gepland voor de week van 10 januari 2002. De Amerikaanse regering heeft in totaal 43,9 miljoen dollar uitgetrokken voor de FOL-basis op Hato. De aannemerscombinatie Pihl/Colas neemt daarvan 32,5 miljoen dollar voor haar rekening. Zo maakte het Amerikaanse consulaat-generaal in Willemstad op 8 november 2001 bekend.

Van de aannemerscombinatie die de basis op Curaçao neerzet, komt Pihl uit Denemarken en Colas uit Frankrijk. De gunning aan Pihl/Colas anderhalve maand geleden kwam na grondige evaluatie van de verschillende offertes door Southern Command in Miami.

De drugsbestrijdingsbasis komt ten westen van de plek waar de Marine Luchtvaartdienst is gevestigd. De komende twee jaar verrijzen er op ruim 55.000 vierkante meter een hangar, een centrum van waaruit de activiteiten worden begeleid en gecoördineerd en een onderhoudsgebouw, maar ook het platform waar de militaire vliegtuigen staan geparkeerd wordt uitgebreid en de bestaande taxibaan wordt verlegd. Exclusief de taxibaan, maar inclusief de toevoerwegen en de veiligheidszone gaat het om een terrein van circa 100.000 vierkante meter.

De investering die de VS aanvankelijk zouden doen in faciliteiten op de luchthaven Reina Beatrix op Aruba, is voorlopig uitgesteld. Het Amerikaanse Congres had daartoe besloten in verband met de prioriteiten die gelden sinds de aanslagen van 11 september.

Bron: Amigoe, Curaçao, 27/12

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019