'Ons GVB geen NV'

Actie groot succes; referendum gaat door

 

Door Eva Strausz

Ongeveer honderd mensen kwamen op zaterdag 12 januari bijeen om de handtekeningenactie voor een referendum over de verzelfstandiging van het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf (GVB) in Amsterdam af te sluiten.

Op het plein voor het Centraal Station waren veel enthousiaste geluiden te horen. "We hebben al 35.000 handtekeningen. De Amsterdammers geven ons gelijk en willen een referendum om hun mening over de externe verzelfstandiging, die uiteindelijk leidt tot volledige privatisering, kenbaar te maken."

Uit onderzoek is gebleken dat op dit moment 71 procent van de Amsterdamse bevolking tegen privatisering van het openbaar vervoer is. De schrik zit er bij de mensen goed in, wanneer ze alleen al denken aan de NS, UPC ( o.a. kabeltelevisie) of geprivatiseerde woningbouwverenigingen.

Het plein zag rood van de trambestuurders, blauw van de buschauffeurs en zwart, met glimmende knopen, van de brandweermensen. Er waren zelfs mensen van de ambulancedienst en een bus met sympathiserend personeel van het openbaar vervoerbedrijf uit Utrecht (het volgende slachtoffer in de privatiseringsdrift van het kapitaal?) Ook aanwezig waren de vrijwilligers van diverse comités die de handtekeningen mede hebben opgehaald.

De groep werd door Jan Moelee toegesproken. Hij legde het belang van de actie uit en sloeg een brug tussen de belangen van het GVB-personeel en de reizigers. Solidariteit met elkaar is van het grootste belang in de strijd tegen de privatiseringen, benadrukte hij.

Gemeenteraadslid en voorzitter van het comité 'Ons GVB geen NV', Saar Boerlage, bedankte de handtekeningophalers en wenste iedereen die campagne ging voeren tegen de externe verzelfstandiging van het GVB veel succes. Zij stelde dat het eerste succes behaald was nl. dat, door op tijd de handtekeningen in te leveren, de gemeente het referendum tegelijk met de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 mei moet organiseren. Een grotere opkomst dan bij vorige referenda en daardoor is de geldigheid van dit referendum zo dus verzekerd.

Er zal echter nog veel werk moeten worden verzet om de Amsterdammers voor te lichten. Het gemeentebestuur heeft tot verontwaardiging van velen P.R.adviseur Ton Elias voor 1.500 euro per dag (!!) ingehuurd. Hij zal het standpunt van de gemeente over de verzelfstandiging er bij de Amsterdamse bevolking moeten inpompen. Hieruit blijkt dat er grote belangen met de privatisering zijn gemoeid. Saar Boerlage zal over deze schandalige gang van zaken binnenkort vragen stellen in de gemeenteraad. Het salaris van de heer Elias zal immers door de belastingbetaler moeten worden opgebracht.

In een strijdbare vergadering van het comité 'Ons GVB geen NV', dat breed wordt gedragen door verschillende linkse organisaties en politieke partijen (waaronder de NCPN en de NCPN Jongeren), is besloten om alle zeilen bij te zetten om het referendum te laten slagen. Er komt binnenkort voorlichtingsmateriaal en op de website van het comité kan iedereen het laatste nieuws lezen. Reizigers en gemeentepersoneel schouder aan schouder in de strijd tegen de privatisering van ons GVB. Samen staan we sterk.

Voor informatie:
'Ons GVB geen NV'
Postbus 59213
1040 KE Amsterdam
Telefoon: 020-5818499
www.onsgvbgeennv.nl

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019