Pastrana wil rol VS in Colombia's burgeroorlog uitbreiden

 

 

 

Van redactie buitenland

In Colombia wordt nog onderhandeld, maar het lijkt er steeds meer op dat het hier slechts gaat om uitstel van executie. President Andres Pastrana zegt dat Washington zijn betrokkenheid in de Colombiaanse oorlog zou moeten uitbreiden. Niet vanwege de drugs, maar om de voortzetting van de oliestroom uit dit Zuid-Amerikaanse land te verzekeren. Het wordt steeds duidelijker waar het in Colombia echt om gaat.

Colombia is de tiende grootste leverancier van olie naar de VS. Maar de aanvallen door linkse guerrilla's hebben Colombia's uitvoer van olie teruggebracht tot 600.000 vaten per dag. Pastrana zei in een interview met The Associated Press afgelopen dinsdag dat zijn regering Washington zou vragen om trainingen door Amerikaanse militairen aan Colombiaanse troepen om oliepijpleidingen, bruggen en andere infrastructurele objecten te beschermen tegen aanvallen van de rebellen.

VS-hulp is op dit moment voornamelijk beperkt tot steun aan de antinarcoticatroepen. "Vandaag is de wereld klaar om zich te verenigen tegen degenen die de belangen van de naties aanvallen - en in dit geval gaat het om het belang van energie", zei Pastrana.

Een vice-president van Occidental Petroleum, het grootste VS-olieconcern in Colombia met 35 procent van de aandelen in het op één na grootste olieveld van het land, juichte Pastrana's voorstel toe. "Het is zeer bemoedigend dat zij hier zo scherp op letten", zei Lawrence Meriage in een telefonisch interview vanuit Occidental's hoofdkantoor in Los Angeles. Meriage zei dat bombardementen door de rebellen van de Cano-Limon-pijplijn van het veld van Occidental - met een capaciteit van ongeveer 115.000 vaten per dag - de werking voor 56 procent van de tijd van afgelopen jaar heeft uitgeschakeld.

Afgelopen jaar is er door sabotage door rebellen in totaal 24 miljoen vaten ruwe olie minder geproduceerd door de Amerikaanse en Colombiaanse maatschappijen, volgens de staatsoliemaatschappij Ecopetrol. De aanvallen schrikken ook buitenlandse investeerders af om Colombia's nog onbenutte reserves te exploiteren.

Er was geen onmiddellijk commentaar uit Washington op Pastrana's voorstel. Elke uitbreiding van de VS-hulp zou kunnen stuiten op weerstand in het Congres, waar de bezorgdheid hoog oploopt om al te diep bij Colombia betrokken te raken. VS-ambassadeur Anne Patterson zei recentelijk dat buitenlandse investeringen in Colombia alleen kunnen opbloeien als er een einde komt aan de 38 jaar oude oorlog.

Afgelopen weekeinde zijn onderhandelaars van de regering en FARC-EP overeengekomen om de voorwaarden voor een staakt-het-vuren op 7 april gereed te hebben, waarmee ternauwernood het ineenstorten werd voorkomen van het drie jaar oude vredesproces.
(Vertaling: Chuck Barkey)


Dit is een enigszins verkort artikel, van 23 januari jl. van het persbureau AP.