Economische crisis verdiept zich

Door Jan Cleton

Ondanks het gegeven dat de zogenaamde beursbarometers weer langzaam omhoog kruipen verdiept de economische crisis zich. Het vertrouwen in een herstel is gebaseerd op illusies en het maken van winsten op korte termijn, wat op zich weer tot gevolg heeft dat de beursindex langzaam stijgt.

Zoals gewoonlijk worden de offers gebracht door 'de kleine man', in dit systeem bijna onontkoombaar.

Kapitalisme een wereldwijd piramidespel

De dictatuur van het kapitaal is gebouwd op de basis van indoctrinatie en hebzucht. Het piramidespel ook. Elke deelnemer van een piramidespel weet dat de laatste deelnemers het gelag betalen. De top van de piramide gaat met de winst strijken.

Het schoolvoorbeeld van deze constructie wordt geleverd door het instituut dat Beurs heet. Tot voor kort ongekende gouden handdrukken voor de bovenste managementlaag. Gouden handdrukken die zij vooraf al aanvullen met winst uit opties, al dan niet met voorkennis. Wat is dat anders dan de illusie van de kleine belegger in geld omzetten voordat de koers instort?

En zij gaan vrijuit, kijk maar naar oud-Philips-topman Boonstra die op meerdere fronten zijn voorkennis in kapitaal omzette. Zijn straf: hij mocht bij het huwelijk aanwezig zijn onder zijns gelijken. Nina Brink (Worldonline) zit ook nog lekker in de slappe was, duizenden van haar 'volgelingen' zijn hun centjes kwijt. Haar straf: niet geaccepteerd door haars gelijken en mediatechnisch vervloekt door de massa. Verschil moet er zijn toch?

Het werkelijke verschil zit hem echter in het feit of uw belegde hypotheek afhankelijk is van aandelen Philips of Worldonline. Ondanks het megaverlies van Philips krijgen de aandeelhouders gewoon hun dividend uitbetaald.

Ondertussen vechten de vakbonden voor iets meer dan 3 procent loonsverhoging bij Philips, die niet meer dan 1,25 procent wil geven. En dat bij een inflatie van 5,2 procent! (Zie kader Philips)

Nu moeten de gepensioneerden geld inleveren omdat de pensioenfondsen ook via de Beurs belegd hebben. (zie kader pensioen) Moeten de werknemers met veel minder dan de inflatie genoegen nemen omdat de economische vooruitzichten bijzonder slecht zijn. Toen de winsten de pan uitrezen hebben de werkers toch hun deel gekregen toch? U niet? U hebt het aan de vakbond overgelaten redelijke looneisen in redelijke CAO's te stellen? (zie kader Horeca) Het middenkader heeft daar niet zoveel vertrouwen in en is minder lijdzaam. (zie kader KPN)

Laten we gewoon eerlijk zijn, we hebben veel te hard gewerkt voor veel te weinig geld. We hebben daarnaast nog voor een slordige 295 miljard euro aan hypotheken opgenomen en uitgegeven. En nog loopt de boel vast.

Ondertussen bulkt het financierskapitaal van het geld waar ze geen weg mee weten. Alhoewel... wordt het de Joint Strike Fighter, de Eurofighter of de Franse Rafale, schijnt de grote vraag te zijn op dit moment. Philips en Stork kiezen voor de JSF, omdat hen dat 6 miljard euro van de in totaal 8 miljard aan tegenorders oplevert. Bovendien wordt langzaam maar zeker overgeschakeld naar een oorlogseconomie. Dit is eerder vertoond als laatste vluchtmogelijkheid voor het kapitaal. Twee wereldoorlogen zijn er uit voortgevloeid. Alles wat de werkende klasse door strijd opgebouwd had, ging verloren en ze mocht met het tientje van Lieftink opnieuw beginnen. Vijfenvijftig miljoen mensen brachten het ultieme offer: hun leven. Een Derde Wereldoorlog trachten ze te vermijden, mede omdat ze die niet aan denvolke verkopen kunnen. De economische situatie is echter wereldwijd dusdanig dat ze die oorlog nodig hebben om het tij te keren. Dus verklaart men de oorlog aan het terrorisme, terwijl het de bedoeling is tegelijkertijd alle tegenkrachten van het kapitalisme te vernietigen. Ze hopen zo twee vliegen in één klap te slaan: ze vernietigen de tegenstanders van het systeem en vinden een uitweg uit de economische crisis. En wie gaan daar de financiële offers voor brengen? Wie mag er vaderlandslievend voor sterven?

Kiezen voor oorlog of vrede

In de dertiger jaren van de vorige eeuw was het allemaal iets duidelijker. Alhoewel ook toen niet iedereen dat inzag. De werkelijke oorzaak die leidde tot oorlog was echter dezelfde. De economische gevolgen voor de arbeidersklasse zullen vergelijkbaar zijn. Nu worden ze verpakt als de oorlog tegen het terrorisme, toentertijd als de oorlog tegen het fascisme. De vijand was duidelijker benoembaar, maar de noodzaak om oorlog te voeren was dezelfde. Het kapitalistische systeem was vastgelopen en bovendien droomde het kapitaal ervan de Sovjet-Unie te vernietigen. Die droom kwam toen echter niet uit. Laten we er voor strijden dat de huidige plannen van het kapitaal ook stuklopen op de kracht van de solidariteit van de werkende klassen. Laten de rijken de crisis betalen. Het gaat namelijk niet om gebrek aan geld, maar om de verdeling ervan. En die verdeling zal onder het kapitalisme nooit rechtvaardig zijn. Kiezen voor vrede, nu en in de toekomst, is kiezen voor socialisme!

Tijdens de Eerste Wereldoorlog stonden Duitse vaders prikkeldraad te fabriceren voor Franse aandeelhouders en het Franse leger. Prikkeldraad waar hun zonen in vastliepen en stierven. Er waren afspraken tussen de geallieerden en Duitsland dat er in het kolen- en staalbekken, dat zich direct naast het front bevond, niet gevochten mocht worden. Het internationale kapitaal wilde één van de grote Europese winstbronnen niet vernietigd zien. (bron: Van hoge hoeden en pantserplaten, A. den Doolaard)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden Amerikaanse vrouwen in Amerikaanse fabrieken wapens te fabriceren voor Duitse aandeelhouders. Als kapitaal-transit-land speelde Zweden een belangrijke rol. De familie Wallenberg is er schatrijk van geworden. Henri Ford was een van de belangrijkste geldschieters van de nazi's. (bron: Wie financierde Hitler?, J. en S. Pool)

Overleg over CAO-Philips vastgelopen

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de 30.000 Nederlandse werknemers van Philips zijn gisteren vastgelopen. Nadat de werkgevers 1,25 procent loonsverhoging hadden geboden, zijn de vakbonden 'verbijsterd' weggelopen van de onderhandelingstafel. Philips beschuldigt de bonden van vertragingstactieken. De vier vakbonden hadden hun eerdere looneis verlaagd van 4 naar 3,75 procent. Philips stelde zijn eerste loonbod van 0,75 bij naar 1,25 procent. Daarbovenop werd de werknemers in Nederland een eenmalige bonus van 0,5 procent toegezegd. (Apeld.C. 6-2-2002)

Te weinig geld voor pensioen

De pensioenen voor de groothandel in levensmiddelen worden dit jaar niet verhoogd, omdat dreigt dat er onvoldoende middelen in kas zijn. Normaal worden de pensioenen elk jaar aangepast aan de inflatie en 1oonstijgingen. Door de lage rendementen op obligaties en aandelen heeft het fonds moeite om aan zijn verplichtingen te voldoen. (Apeld.C. 4-2-2002)

CAO Horeca slecht nageleefd

Zo'n 60 procent van de horecabedrijven leeft de CAO niet of deels niet na, heeft de FNV Horecabond gisteren gemeld. Voornaamste problemen zijn de juiste uitbetaling en de registratie van uren. Ook lijkt het voor te komen dat ondernemers helemaal niets weten van de CAO. De vakbond concludeert dit uit vragenlijsten die recent zijn rondgestuurd onder haar leden. (Apeld.C. 30-1-2002)

KPN-bazen eisen geld

Ongeveer zestig ontslagen KPN-topmanagers stappen naar de rechter om een betere afvloeiingsregeling af te dwingen. Volgens de afvloeiingsregeling krijgen managers voor elk jaar dat ze in dienst zijn geweest een vergoeding van een maandsalaris. Van de in totaal zeshonderd topmanagers moeten er volgens KPN 120 weg. (Apeld.C. 30-1-2002)