Interventie op de Filippijnen

Van redactie buitenland

Hieronder een overzicht van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de Amerikaanse interventie op de Filippijnen.

Honderdzestig VS-elitesoldaten zijn overgebracht naar het eiland Basilan om er het Filippijnse leger te helpen in de strijd tegen Abu Sayyaf. Officieel gaat het om gezamenlijke oefeningen, maar daar valt in de praktijk niet veel van te merken. Zo worden verkenningsvluchten uitgevoerd met hoogtechnologisch materieel hoewel het Filippijnse leger niet eens over dergelijke gadgets beschikt.

Chinook stort neer

Een peperdure Amerikaanse Chinook-helikopter stortte op 22 februari in zee nabij het eiland Negros. De 10 Amerikaanse bemanningsleden kwamen vermoedelijk allen om het leven. Het ongeval illustreert dat de VS-soldaten het niet zo nauw nemen met de regels van de "oefeningen". Volgens het Visiting Forces Agreement (VFA) mogen vluchten enkel uitgevoerd worden met een gemengde bemanning, terwijl er in dit geval enkel VS-soldaten aan boord waren.

Overheidspropaganda mist effect

De VS-soldaten konden in actie komen nadat de overeenkomst (Terms of Reference) tussen de Filippijnen en de VS eindelijk ondertekend werd. BAYAN en de Out Now!-coalitie merkten op dat verschillende clausules in de overeenkomst gewijzigd waren in vergelijking met vorige versies. Van het terugtrekken van de VS-troepen na zes maanden is al geen sprake meer en ze worden ook uitdrukkelijk niet onder het commando van de Filippino's geplaatst.

President Gloria Arroyo ging in de tegenaanval in de hoop de kritiek in de kiem in te smoren. Ze verklaarde dat iedereen die zich tegen de aanwezigheid van VS-troepen kant, geen Filippino is maar een aanhanger van Abu Sayyaf. Het Filippijnse leger wou ook een duit in het zakje doen door een video naar de media te "lekken" waarop te zien is hoe twee gevangenen door veronderstelde leden van Abu Sayyaf onthoofd worden. De propagandastunt werd echter gênant toen bleek dat de militairen dezelfde video al hadden gebruikt in 2000 om de steun te verwerven van de katholieke bisschoppen voor hun offensieven tegen het Moro Islamic Liberation Front (MILF).

ERAP: Estrada's vrijwillige ballingschap in voorbereiding

Een meerderheid van senatoren en volksvertegenwoordigers steunde resoluties ter ondersteuning van ex-president Estrada's verzoek om naar de Verenigde Staten te mogen gaan voor medische behandeling. Estrada, die momenteel terechtstaat voor het anticorruptiegerechtshof en gevangen zit in een militair ziekenhuis, heeft naar verluidt een operatie nodig aan zijn knieën. De resoluties zijn opmerkelijk omdat ze de steun kregen van vele politici die een rol speelden in de val van Estrada. Bovendien worden vraagtekens geplaatst bij de grondwettelijkheid ervan, aangezien het parlement zich hier op het terrein van een rechtbank waagt. PlunderWatch, een anticorruptie-alliantie die Estrada's proces volgt, zegt dat de politici Estrada vrijwillig in ballingschap willen laten gaan in de Verenigde Staten om aldus zijn proces te ontlopen.

Gloria laat zich adviseren door 's werelds elite

Roberto Romulo is officieel slechts de presidentiële adviseur voor internationale concurrentie, maar het is een publiek geheim dat hij meer de buitenlandse politiek bepaalt dan minister van Buitenlandse Zaken Teofisto Guingona. Hij hief onlangs een tip van de sluier op over wiens belang dat buitenlands beleid moet dienen. Romalo kondigde immers trots aan dat hij voor de president een 13-koppig internationaal team van adviseurs heeft samengesteld. Lid van de International Board of Advisers zijn o.a. Junichiro Miyazu, voorzitter van Nippon Telegraph & Telephone, Maurice Greenberg, voorzitter van American International Group, Andrea Jung, voorzitter van Avon Products, Minoru Makihara, voorzitter van Mitsubishi Corporation en andere grote figuren uit de zakenwereld. De president verduidelijkte dat deze heren en dames zo rijk zijn dat ze hun diensten vrijwillig hebben aangeboden. Dat ze de belangen van het land zullen verdedigen staat volgens haar buiten kijf: "Ze hebben immers zoveel geïnvesteerd in de Filippijnen." Ach zo...


Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 24/02/027