Gemeente Amsterdam wil van GVB een NV maken

 

Van een correspondent

Een meerderheid van PvdA, VVD en D66 is voor het verzelfstandigen (lees privatiseren) van het Amsterdamse GVB. Het comité 'Ons GVB geen NV' is daar tegen. De NS, de postkantoren, de kabeltelevisie, er zijn voorbeelden zat die laten zien wat er gebeurt als een nutsbedrijf wordt verzelfstandigd of geprivatiseerd. Vorige week ging de voorlichtingscampagne van start van het comité 'Ons GVB geen NV!'. Tevens startte het comité een financiële actie ter financiering van de voorlichting.

Er valt op het GVB veel aan te merken maar dit gemeentebedrijf is wel het enige openbaar vervoersbedrijf dat in de afgelopen jaren veel meer passagiers is gaan vervoeren: nu iedere werkdag bijna één miljoen!

Het gaat dus om een belangrijke nutsfunctie

Het GVB moet en kan een moderner bedrijf worden, maar wel met als belangrijkste doel: het bieden van betrouwbaar, betaalbaar en veilig openbaar vervoer. Als er echter een NV van wordt gemaakt zal het een bedrijf worden als elk ander, met heel andere doelstellingen en ambities, zoals winst, groei en zelfstandigheid. Zo'n bedrijf sluit vanwege strategische motieven postkantoren, ontzegt zenders de toegang tot de kabel of schrapt haltes en verslechtert frequenties van tram- en buslijnen. En de gebruikers hebben het nakijken. Daarom hebben wij om een referendum gevraagd.

41.000 Amsterdammers steunen ons verzoek

Om zóveel handtekeningen kon de gemeente niet heen dus komt het referendum er: op 15 mei, de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Dan kunt ú tegenhouden dat deze nutsvoorziening verzelfstandigd wordt. Uw stem kan het tij van steeds meer commercialisering en marktwerking dus eindelijk keren. Na alle min of meer mislukte privatiseringen van de afgelopen jaren vreest de gemeente uw oordeel. Dus hebben zij voor hun propagandamachine 450.000 euro (f 1 miljoen) uitgetrokken. En krijgt het comité maar 27.227 euro (f 60.000) subsidie. Daarom verzoeken wij u ons te steunen, met geld en uiteraard met uw stem:

Stichting Ons GVB geen NV
postbus 59213
1040 KE Amsterdam
postgiro 9229296

Beïnvloeding via stembiljet afgewezen

Toen bleek dat de gemeente de tekst op het stembiljet zodanig wilde inrichten, dat er sprake was van misleiding, maakte het referendumcomité dit aanhangig bij de arbitragecommissie Jurgens. Deze verklaarde deze klacht gegrond! Een flinke nederlaag voor de voorstanders van de 'externe verzelfstandiging' die zij voor het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf in petto hebben. Het verweer van de gemeente werd door de commissie terzijde geschoven. De gemeente kon dan ook niet anders dan de tekst van de vraagstelling voor het referendum van 15 mei aanpassen.

Ons GVB geen NV!
www.onsgvbgeennv.info