Moorden op rebellenleiders in opdracht van Albanese emigranten

 

Van redactie buitenland

De militaire activiteiten van Albanese terroristen in de Republiek Macedonië die, na beëindiging van hun meedogenloze offensief, het karakter hebben gekregen van stadsguerrilla-oorlogvoering of sporadische provocaties, zijn niet in het minst afgenomen.

De redenen zijn volkomen helder. Ze beginnen met de verschijning van het zogenaamde 'ANL' (Albanees Nationaal Leger - AKSh in het Albanees) en de aankondiging dat het haar militaire activiteiten in het land zal voortzetten, ongeacht de geratificeerde constitutionele amendementen, en eindigen met de uiteindelijke ontbinding van de zogenaamde 'ONA' (Nationaal Bevrijdingsleger - UÇK in het Albanees). Een aanzienlijk aantal 'strijders' van die organisatie hebben zich reeds aangesloten bij de nieuwe terroristische formatie, die als taak heeft om de zaak op te pakken waar Ali Ahmeti (leider van de ONA) afhaakte.

Het was precies deze verandering in de gelederen van de Albanese terroristen die een ernstig conflict creëerde, dat ook het gevolg was van het bereiken van de doelen van hun oorlogvoering in de Republiek Macedonië (of juist het gebrek aan resultaten). De transformatie heeft ook ruzies in gang gezet tussen de leden van deze twee terroristische organisaties, waarvan het uiteindelijke resultaat al zichtbaar is... De onderlinge krachtmeting - in gang gezet door financiële schandalen - waarin de leiders van de ONA verwikkeld zijn, is veel duidelijker geworden na de moord op één van de vooraanstaande commandanten van de zogenaamde ONA, Xhezair Shaqiri, bijgenaamd Commandant Hoxha. Onze bronnen zeggen dat deze moord, begaan door een medestrijder van Aracinovo, slechts de eerste is in een reeks van aangekondigde toekomstige moorden. De hoofdreden voor de aankondiging van deze moorden zijn de financiële affaires waarin Shaqiri verwikkeld was. Hij moest afscheid nemen van zijn leven vanwege de onbetaalde schuld aan de strijders van zijn 113de Brigade. Volgens informatie van inlichtingendiensten gaat zijn verleden als prominent lid van de zogenaamde ONA terug naar zijn actieve deelname aan de UÇK (Kosovaars Bevrijdingsleger, dat in Kosovo vocht). Dit is het moment waarop hij bondgenoot en vriend werd van Ramush Haradinaj en zijn broer Daut, met wie hij later de 113de Brigade vormde, waarvan de leden voornamelijk uit mujahedin bestonden...

Deze activiteiten van commandant Hoxha maakten het voor hem mogelijk om één van de verantwoordelijken te worden van het financieel beheer van ONA en de soldijbetalingen te doen aan de strijders in zijn eenheid en daarbuiten. Maar het waren precies deze verantwoordelijkheden die Shaqiri er toe bewogen om meer aan zijn eigen portemonnee te denken dan aan de Albanese terroristen en hun inzet in de militaire activiteiten in bijna alle crisishaarden in het land. In verband met omvangrijk financieel wanbeheer trachtte commandant Hoxha zich te verbergen voor de mensen aan wie hij geld schuldig was, en vertrok naar Kosovo, daarbij verontwaardigde 'strijders' achterlatend die, eisend dat zij hun loon uitbetaald kregen, hem te pakken kregen en vermoordden. Onze bronnen zeggen dat in de afgelopen paar dagen dit incident Shaqiri's naaste medewerkers tot wanhoop gedreven heeft. In de wetenschap dat ze op de lijst staan van moordaanslagen, zijn ze haastig op zoek gegaan naar veilige plaatsen waar ze niet gevonden zouden worden.
Maar onze bronnen zeggen dat ze besloten hebben de 'verdiensten' (van de strijders) met alle mogelijke middelen te betalen. Dit probleem is duidelijker geworden nu de geldkist van de terroristen bijna leeg is, nadat ze hun militaire activiteiten gestaakt hebben. Dit komt doordat de belangrijkste financiers, de Albanese emigranten in West Europa, nu weigeren aan fondsenbij te dragen, omdat in hun optiek deze niet gebruikt worden voor de strijd maar om zakken van enkele personen te vullen. Het schoon schip maken met het financiële wanbeheer van de Albanese commandanten van de zogenaamde ONA heeft steeds grotere proporties aangenomen, sinds de Albanese emigranten een campagne hebben gestart voor de beëindiging van de fondsenwerving voor deze twee terroristische groeperingen. Dit is een gevolg van de financiële verduisteringspraktijken van hun commandant.

Volgens onofficiële informatie, verkregen door Nova Makedonija, zijn de Albanese emigranten, die tot voor kort de verplichting hadden om minimaal 5 procent van hun inkomsten af te staan voor de behoeften van de ONA, verontwaardigd over het gedrag van invloedrijke (Albanese) persoonlijkheden in Macedonië. Ze hebben om opheldering gevraagd over de wijze waarop het geld gespendeerd wordt. En - we zijn dit onofficieel te weten gekomen - omdat ze geen antwoord hebben gekregen, hebben ze gevraagd om alle commandanten te vermoorden die deelgenomen hebben aan de verduisteringen, als een les om te demonstreren wat er zal gebeuren met al diegenen die betrokken waren bij deze praktijken. Onze bronnen zeggen dat hun signaal zeer duidelijk is en zeker wijst op een conflict binnen de gelederen van die twee terroristische groeperingen in ons land.


Bron: Dagblad Nova Makedonija, Skopje
Vertaling: Rob Heusdens