Macedonië - NAVO doelwit van moslimterroristen

 

Door Rainer Rupp

Nadat de Macedonische politie kortgeleden in het Albanese deel van de hoofdstad Skopje zeven terroristen doodschoot en er nog drie gevangennam, werden de Amerikaanse ambassade en andere instanties van de VS in Macedonië in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Volgens informatie van de Macedonische politie ging het bij de gedode en gevangengenomen strijders immers niet alleen om plaatselijke UCK-terroristen, maar ook om zwaarbewapende buitenlanders, van wie de paspoorten onder meer Jordaanse, Pakistaanse en Bosnische identiteiten verrieden.

Toch is het feit dat islamitische 'strijders van God' eerst aan de zijde van de Bosnische Moslimnationalisten meevochten tegen de Serviërs, en later met het UCK in Kosovo en Macedonië, niet nieuw. Sinds 11 september en de aanval van de VS op Afghanistan heerst in Macedonië de angst dat islamitische groeperingen aanslagen zouden kunnen plegen op ambassades en instellingen van de VS en andere NAVO-landen. Zoals in het weekend bleek, was deze vrees niet ongegrond. Volgens een verklaring van de Macedonische minister van Binnenlandse Zaken hebben de groeperingen aanslagen voorbereid op de ambassades van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Van de afsplitsingen van het UCK die voor de steun aan islamitische aanslagen tegen de NAVO in aanmerking komen, staan vooral het zogenaamde 'Nationale Bevrijdingsleger' (NLA) en het ANA (Albanese Nationale Leger), waarvan de uniformen bij de doden van dit weekend gevonden werden, onder verdenking van westerse veiligheidsdeskundigen. Vooral het ANA houdt zich doof voor alle politieke oplossingen, zelfs als ze de pro-Albanezen en het UCK gunstig gezind zijn. Integendeel: de gewelddadige seperatistische extremisten zijn vastbesloten met wapengeweld de onafhankelijkheid te bewerkstelligen van alle gebieden waarop de Albanezen aanspraak maken, en zij zijn hiervoor desnoods ook bereid de NAVO en de EU aan te vallen. De steun van de buitenlandse moedjahedin komt hen daarbij goed van pas, verklaarde een veiligheidsexpert van de EU afgelopen weekend in Skopje. Vorig jaar hadden strijders uit een hele reeks Arabische landen steun verleend aan het UCK tegen de Macedonische veiligheidspolitie. ('Fear over Islamic terror groups using Macedonia as base', Christian Jennings in Skopje, The Scotsman, 4 maart 2002)

Nu vreest men in Skopje dat de dood van hun krijgsmakkers en hun islamitische medeplichtigen de ANA-strijders tot vergeldingsaanslagen zal aanmoedigen. Dit terwijl men toch al rekening hield met een voorjaarsoffensief van het ANA, dat Macedonië opnieuw destabiliseert en aan de rand van een burgeroorlog zou voeren. De afgelopen week heeft alweer een splintergroep die ontstaan is uit het UCK de aandacht getrokken. Een zichzelf 'Waarachtig Nationaal Bevrijdingsleger' noemende organisatie verklaarde de wapens weer te willen opnemen, tenzij er nog verdergaande grondwetswijzigingen in het voordeel van de Macedonische Albanezen gemaakt worden. Volgens westerse veiligheidsdeskundigen hebben de Macedonische UCK-groepen sinds de vorige herfst wapens gekocht ter waarde van ongeveer 4,5 miljoen euro. Daaronder ook draagbare luchtdoelraketten, waarmee helikopters en laagvliegende bommenwerpers neergehaald kunnen worden. Het geld voor de wapenaankopen is afkomstig uit de handel in heroïne, waarvoor Albanese bendes de grondstoffen betrekken uit Afghanistan. Deze grondstoffen worden in hun bolwerken op de Balkan tot heroïne verwerkt die vervolgens met gigantische winsten in de Noord-Europese steden verkocht wordt.

Het met Skopje overeengekomen NAVO-'mandaat', onder leiding van Duitsland, loopt in juni af. Veel Macedoniërs van niet-Albanese afkomst zijn nu nog geïrriteerd over de manier waarop de NAVO de Macedonische regering de duimschroeven heeft aangedraaid teneinde het mandaat af te dwingen om een pro-Albanese politiek in het land door te voeren. In het kader van dit mandaat bevinden zich nu nog ongeveer 700 militairen uit verschillende NAVO- lidstaten in het land. Op het ogenblik spannen vooral Spanje, Italië en Frankrijk zich ervoor in dat de eerstvolgende NAVO-missie in Macedonië vooral vervuld zal worden door de nog in opbouw zijnde 'Europese snelle-interventiemacht'. Dit zou de invloed van de Amerikanen in Macedonië verkleinen. Het plan stoot daarom niet alleen op tegenstand van het door de VS geleide NAVO-hoofdkwartier, zoals verwacht, maar tevens van het Britse ministerie van Defensie. Ondertussen is het Duitse ministerie van Defensie in Berlijn trots om in Macedonië een toonaangevende rol te mogen spelen, ondanks de toenemende gevaren voor de NAVO-soldaten ter plekke.

(Vertaling: Frans Willems)